Какво е телоген ефлувиум?

„Ефект-2” облекчава симптомите на телоген ефлувиум

телоген ефлувиум

При обичайни обстоятелства, един косъм живее около три години, след което навлиза във фаза на почивка, наричана от медицината телоген. През този период коренът се свива и постепенно прекратява да функционира, след което умира и пада. Нормално е на ден да се губят по 100 -150 косъма, като на тяхно място изникват нови.

Понякога обаче количеството на падащите кичури става доста голямо и силно забележимо, особено по време на къпане или върху калъфката след ставане от сън. Ако погледнете тези косъмчета отблизо сигурно ще откриете, че в единия си край имат нещо като бяла луковица и това показва, че те вече са били мъртви, преди да паднат.

За косопад от телоген ефлувиум се говори, когато броят на падналите косми значително надвишава нормалното количество от около 100. При шоково състояние се стига до положение, в който окапва до 50 % от косата, като това обичайно се случва най – вече в предната част на скалпа. Причини могат да бъдат:

  • Раждане
  • Висока температура
  • Внезапно отславане (включително и заради тежка диета)
  • Хирургическа операция
  • Тежък стрес (финансова загуба, развод и др.)

Не е задължително някое от тези състояния да бъде животозастрашаващо. Характерно е, че симптомите идват около 3 месеца след настъпване на шоковото събитие. При посещение в лекарския кабинет е необходимо да върнете времето назад и да си спомните всичко, което се е случило с вас. Радостната новина е, че обичайно не е необходимо прилагането на специално лечение. След пиковия момент на телоген ефлувиум косата се възстановява сама в рамките на няколко месеца.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *