Как да се предпазим от ранно побеляване според аюрведа

Когато открием първите бели косми, усещаме, че животът ни навлиза в нов етап. Белият цвят ни посочва как минава времето.

byala-kosa-ayurveda

Често обаче белите коси се появяват преждевременно, без изобщо да им е дошло времето и започваме да се притесняваме. Фактори като стрес, мръсен въздух и хранене влияят директно върху стареенето и появата на бяла коса.
Нека разгледаме причините, според аюрведа, които влияят на преждевременното побеляване.

„РЕСТАРТ 1 – 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ БЕЛИ КОСИ! ВИЖ ТУК

ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВАТ БЕЛИТЕ КОСИ?
Белите коси се появяват след като започнем да се боядисваме с времето. Започва със загубата на химическия елемент, наречен меланин, който придава цвят на косата.
Колкото остаряваме, меланинът губи възможностите си да пигментира косата и така се появява бялата коса.

БЯЛАТА КОСА СПОРЕД АЮРВЕДА
Според аюрведа медицината, косата е остатъчен продукт от образуването на костите на главата, а тъканта, натоварена с образуването на костите, е също така натоварена с образуването и растежа на косата.
Затова ранната загуба на коса и преждевременната поява на бялата коса се дължи на проблеми, свързани с тялото и хармонията, която балансира тялото и съзнанието.

Това преждевременно остаряване и ранна загуба на цвета, според аюрведа, се обуславя от фактори, свързани с начина наayurveda-kosa живот. Пърженото, пикантната или солена храна, пиенето на кафе усложняват ситуацията.

Според аюрведа съвременния начин на хранене, застоял начин на живот и медицински и генетични условия, усложняват телесната питта доша. Това представлява огъня в тялото ни, според аюрведа.

Когато се повишат нивата на питта доша тялото става по- крехко, склонно към ранно остаряване, което се изразява с косопад и побеляване на косата.

ИЗБЕГНЕТЕ НАТРУПВАНЕТО НА ПИТТА ДОША
Фактори, които влияят на питта доша са:
– Гняв и напрежение
– Стрес
– Лошо хранене
– Завишена консумация на алкохол
– Лоша хигиена на косата
– Липса на витамини и минерали като йод, желязо и мед
– Бои и изкуствени продукти за коса
– Прекаляване със сешоар
– Различни болести като анемия, синузит и пр.

За да избегнете ранното побеляване, трябва да имате добри хранителни навици, да си правите масажи с етерични масла, да практикувате йога и медитация.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *