Как да предпазваме косата през пролетта и лятото

Слънцето е един от външните фактори, които най- много засягат косата и цвета й, както естествената, така и боядисаната коса. Вижте как слънцето засяга здравето и красотата на косата. Вижте как да я предпазите през целия сезон.

Срещу косопад и оплешивяване – лосионът „Ефект- 2“. ВИЖ ТУК:

коса

С идването на пролетта и особено през лятото, често виждаме как косата става по- светла. Нека разберем как слънцето засяга цвета на косата, независимо дали е естествена или боядисана.

Може ли слънцето да промени цвета на косата ни?

Цвета на косата се определя генетично чрез пигмента наречен меланин, който се произвежда в клетките меланоцити, които образуват папилата на косъма. Тези меланоцити са активни само по време на растежа на косъма.

В зависимост от начина, по който се смесват различните видове меланин (еумалин, феомеланин, трикохром), косата е тъмна, руса или червена.

Пигментацията на косата може да се промени заради други фактори, освен генетичните, като възрастта, хормоните и външни фактори. Слънчевата радиация е един от външните фактори, които могат да засегнат структурата и цвета на косата. Затова трябва да сме внимателни през пролетта и лятото, когато е най- силна.

Косата не само може да претърпи промени в цвета си, но и да бъде засегната протеиновата структура на косъма. Слънчевата светлина се състои от ултравиолетови лъчи тип А (UVA) и тип В (UVB). Доказано е, че ефекта от UVB лъчението може да е от 2 до 5 пъти повече от отделното UVA лъчение. Загубата на протеини обуславя механични промени, поради което косата става по- тънка и по- чуплива. Тези промени са още по- силни, когато косата наскоро е боядисана.

Как да предпазим косата от слънцето?

Използвайте протектор, за да не изсушава слънцето косата и да я прави чуплива. Също да предпазва цвета й. Използвайте подхранващи маски, които да поддържат косата ви хидратирана.

През цялото време, особено през пролетта и лятото, използвайте естествени  бои. Те по- малко увреждат косата и се запазва в по- добро състояние по- дълго време.

Използването на шапки, кърпи и други аксесоари за предпазване от слънце е желателно.

Използвайте подхранващ шампоан, като комбинирате с обичайния си шампоан. Не прекалявайте със сешоара и пресата през този сезон.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *