11 причини за косопад

Защо имам косопад?

„Ефект-2“ против косопад и оплешивяване
Косопад и оплешивяване

Физически стрес. Всяка физическа травма – операция, автомобилна катастрофа или тежко заболяване (дори грип), може да предизвика проблеми с косата.

Бременност. Във връзка с наличието на косопад, бремеността сама по себе си е тип физически стрес. Нарушенията се появяват заради промяната в хормоните.

Предозиране с витамин А. Свръхконсумацията на витамин А, независимо дали от суплементи или естествени източници, също може да предизвика временно оплешивяване.

Недостиг на протеин. Ако нямате достатъчно протеин в диетата си, тялото може да стопира космения растеж, за да си осигури обезпечаването на други, по – важни органи.

Наследствен косопад при мъжете. 70% от представителите на силния пол оплешивяват до навършване на 60 години. При почти всички случаи се дължи на генетичното наследство.

Женски модел на оплешивяване. Женската версия на мъжкия модел. Хубаво е, че при дамите симптомите не са толкова силно изразени колкото при силния пол, но за сметка на това драмата е в пъти по – голяма.

Женски хормони. Точно както по време на бременност, хормоните биха могли да причинят косопад и при използване на противозачатъчни хапчета. Хормонален дисбаланс настъпва и по ред други причини, като например менопаузата.

Емоционален стрес. По – малко вероятно е да имате косопад заради емоционален стрес отколкото заради физически, но все пак би могло да се случи. Например в случай на развод, смърт на любим човек, дори заради нервите около грижите за възрастен близък.

Анемия. 10% от жените във възраст 20 – 50 години страдат от анемия, дължаща се на недостиг на желязо. Този факт позволява причината за косопад лесно да бъде фиксирана, ако и вие сте една от тях.

Дефицит на витамин В. Като цяло е рядко явление, но ако минете на ограничаваща диета може и на вас да се случи.

Проблеми с имунната система. Подобно състояние на косопад се нарича алопеция ареата и се дължи на проблеми с имунитета. Все още не е напълно ясно защо, но имунната система решава, че косата е някаква заплаха за здравето и блокира растежа.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *