Лекарства и косопад

Защо химиотерапията причинява косопад

косопад химиотерапия

Почти всички хора лекуващи се от рак са засегнати и от косопад. Въпреки че това до голяма степен е неприятно, особено много за жените, не е най – големият проблем. Ако болестта бъде уловена навреме и се излекува, косата се възстановява сама само за няколко месеца, като дори може да стане по – лъскава и еластична от преди.

Лекарствата използвани за борба с раковите клетки, също така могат да атакуват и някои от здравите клетки, които споделят техните характеристики. Това е причината, поради която в почти всички случаи на химиотерапия се наблюдава косопад.

„Някои лекарства, не всички, просто атакуват бързо полифериращите клетки, включително и тези на косата. Като цяло химиотерапията е насочена за предотвратяване на растежните фактори, които се споделят не само от клетките в основата на скалпа, но и от епителните тъкани на езика и повърхността на стомашно – чревния тракт”, казва д-р Езра Грийнспан.

Като цяло, тези области са уязвими от около 70% от лекарствените средства, използвани за борба с рака. Честите странични ефекти са косопад, язви в устата и някои части от тялото, гадене и повръщане. Различните противоракови лекарства се използват в различни комбинации и дози, което също до голяма степен определя какво ще е отражението върху косата.

След като химиотерапията приключи, косопадът почти винаги е обратим и изчезва след няколко месеца. Много жени дори са изненадани колко добре изглежда косата им, когато се възстанови. Дори са забелязани случаи, при които сивите косми са възвърнали естествения си черен или кафяв цвят.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *