Замърсяването на въздуха като причина за косопад

През последните няколко десетилетия, учените изградиха ново разбиране за начините, по които замърсяването на въздуха заплашва здравето на хората. По – голямата част от проучванията са фокусирани върху най – тежките белодробни и ракови заболявания, но те съвсем не изчерпват вредите от градския смог. Оказва се, че замърсената атмосфера е и сред основните причини за поява на косопад.

„Ефект-2” при косопад и оплешивяване

косопад и смог

„Преди няколко месеца Световната здравна организация определи замърсяването на въздуха като един от най – опасните канцерогени на планетата. Следствията са неописуемо тежки: рак, астма, инфаркти, инсулти, косопад, дори и затлъстяване. Колкото по – високо е замърсяването, толкова повече се увеличават шансовете ни да се разболеем”, коментира д-р Сара Адар от Университета в Мичиган.

Учените казват още, че основните виновници са микроскопични прахови частици, които влизат в дробовете и кръвта ни, пренасяне от неприятелските газове във въздуха. Сами по себе си те са толкова малки, че ще бъде необходимо да се наредят едно до друго 30 – 40 от тях, за да достигнат диаметъра на човешкия косъм. Но именно този невидим враг предизвиква серия от възпалителни реакции, след като проникне в кръвоносната система и белите дробове.

Връзката между мръсния въздух и наличието на косопад е изследвана доста пъти и вече е научно доказана. Отровите проникват в тялото ни и понижават защитните сили на имунната система, което води до развитие на алопеция ареата. Също така косопад се развива при повишаване концентрацията на тежки метали в организма, както и при болести на кръвоносната система. До крайниците не достига достатъчно кръв и в крайна сметка космените фоликули умират поради липса на достатъчно жизненоважни вещества.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *