Юлияна Дончева: Емил Кошлуков се продаде на ГЕРБ! Не е онзи бунтар, заради когото напуснах НДСВ! ИНТЕРВЮ

Юлияна Дончева

  Юлияна Дончева се появява за първи път на екран в началото на 90-те години на миналия век в шоуто „Звезди в ефира“. По-късно влиза в парламента като депутат от НДСВ. По време на мандата се класира на второ място по активност в Народното събрание. След края му започва собствен бизнес с дрехи и продължава с телевизионните си изяви. Отскоро е в редиците на ГОРД.

Омъжена е за ММА боеца Станислав Недков – Стъки. Има един син.

– Юлияна, как стигнахте от Шумен до София?
– Дойдох да уча в столицата, за да стана инженер геодезист. По време на следването обаче започнаха първите конкурси за красота. Явих се и спечелих „Мис Университет“, след това се класирах втора и на „Мис България“. Не ми дадоха короната, защото в суматохата никой не беше казал, че омъжени момичета не могат да участват, а аз имах брак от три месеца. Не съжалявам за това участие, защото то ми отвори вратите към Италия, където ме поканиха за изява в телевизия РАИ. Имахме три месеца, за да учим езика, а идеята на шоуто бе да покаже хора зад Желязната завеса, която падна по това време.

– Защо все пак не сте работили като геодезист?
– Това е много динамична професия, в днешно време се практикува с изключително съвременни технологии, а аз съм се учила на компютри „Правец“. Образованието ми беше обаче много полезно, защото като депутат вкарах доста закони, свързани с геодезията. Особено се гордея с този, свързан със свлачищата в страната.

– Работили ли сте нещо друго?
– Когато пристигнах в София, работех в една закусвалня. Продавах сладки неща и още оттогава си падам по тях. Не смятам, че това е необичайно, след като много звезди на Запад, включително и наши министри, са били шофьори на таксита

– Вярно ли е, че в столицата сте пристигнали само с 20 лева?
– Да. С тези пари можех да изкарам 5-6 дни. Живеех в Студентския град, а там наистина витаеше студентски дух. Дори когато се омъжих и си тръгнах, ми беше много тъжно, защото се откъснах от средата си. Бях на 24 години, а родителите ми смятаха, че закъснявам с брака. Баща ми вече беше болен от рак, макар че по-късно почина от диабет. Имаше желание да ме види задомена. Затова и избързах.

– Защо не останахте в Италия?
– Все още съжалявам за това. Тогава проблемът с визите беше много тежък. Всичко беше като омагьосан кръг – отказват да подновят трудовия ти договор, ако нямаш виза. Трябва да се прибереш тук, но никой не иска пък да те чака толкова дълго.

Юлияна Дончева и Станислав Недков - Стъки на сватбата си

Все още продължавам да виждам на екран всички колеги, с които едно време стартирах. Днес те са сред най-големите тв звезди.

– А как попаднахте в БНТ?
– Сашо Диков по онова време водеше спортно предаване и реши да включи в шоуто си кратък репортаж за моята работа в Италия. Тогава ми предложи да превеждам от италиански, после ми възложи репортажи, а по-късно с Тони Рапонска направихме „Звезди в ефира“ – първото светско предаване. След това в екипа дойде Албена Чакърова, с която се чуваме и досега. Оказа се обаче, че с нея по едно и също време сме забременели. Изведнъж се появи възможност да снимаме филм в имението на Елвис Пресли. Скрихме обаче, че сме бременни. Екипът го установи чак в САЩ, като ни видя с куфари само с широки дрехи.

Дори нашите гинеколози бяха в шок. Но отидохме, снимахме първите интервюта за България с най-хитовите звезди тогава. Сега е лесно, защото всички идват у нас. Тогава тези артисти не бяха чували за страната ни. А и нямаше толкова информация, интернет.

На връщане от САЩ изпуснахме полета за България, който беше два пъти в седмицата. Нямахме кредитни карти, а бяхме изхарчили всички пари. Озовахме се две бременни, ревящи, без пари на летището. Тогава ни помогнаха от авиокомпанията – осигуриха хотел, свързаха се с БНТ.

През 1999 г. напуснах телевизията.

– Кои са най-големите звезди, с които сте правили интервюта?
– Навремето имаше много голям интерес към Том Джоунс и Стинг. Най-трудно ми беше да уловя Шер и Мадона. Снимала съм и Майкъл Джексън заедно със сестра му Джанет. Интересното е, че всички звезди се оказваха изключително нормални и земни хора. Просто продуцентите им ги пазят. Веднъж Бритни Спиърс страхотно ни беше изнервила. Имаше огромен бодигард, който блъскаше журналистите и не даваше на никого да се доближи до нея. Но наистина се усеща респект към тези хора заради атмосферата на очакване. Много съм възхитена от Селин Дион и Моника Бе-лучи – няма поза, много достъпни хора.

Емил Кошлуков

– Красотата отваряла ли ви е врати?
– Тогава бях най-младата от останалите журналисти, което помагаше, но ние бяхме доста пробивни като екип. Спомням си, че веднъж хванахме дори Антонио Бандерас.

Случвало ми се е понякога някой да ми направи комплимент, но тъй като по това време не говорех английски, не можех да уловя хумора и закачката. Затова и се амбицирах да науча езика.

Самата аз не се възприемам като някаква красавица. В интернет например има много полярни оценки за мен. Имам реална представа за себе си – знам си както качествата, така и дефектите. Като всяка жена искам да съм по-слаба, по-висока, по-фина. В интерес на истината имах предложение за гола сесия, когато бях депутат. Но никога не съм се изкушавала. Не ми харесва да провокирам вниманието така.

– Но ето, че фолк певицата Галена успя да пробие с такъв клип и днес е сред най-големите звезди.
– Тя не е разчитала само на това видео. Познавам се лично с Галена, дори беше на сватбата ми. Тя има и други качества, но медиите се съсредоточават само върху скандала. Самата аз се уморих две години да обяснявам в парламента само за дрехите си, а никой не ме питаше за работата ми.

Ива Дойчинова, Людмила Филипова, Юлияна Дончева и Гери Дончева (отляво надясно) бяха част от проекта „Високи токчета“

– В този смисъл привърженик ли сте на пластичната хирургия?
– Ако една жена е суетна, може и по този начин да поддържа външния си вид. Но аз съм страхлива. Нямам никакви корекции по себе си, но много се поддържам – ходя на фитнес, храня се по определен начин, задължително съм в козметичния салон веднъж седмично. Съветвам младите момичета да не гладуват, да не прекаляват със солариумите и с всички тези безумни неща. Време е и дизайнерите да променят възгледите за красота. Познавам болни от анорексия момичета и смятам, че е най-добре да бъдем естествени.

По този режим не ме запали Станислав обаче. Следвам го, откакто родих.

Тогава бях станала 100 килограма.

Трябваше ми година, за да вляза отново в старите си дрехи. Покрай съпруга ми се заинтересувах повече за здравословното хранене. Вече мога да напиша цял труд по темата.

– Как стартирахте бизнеса с облекла?
– Това се случи, когато приключи ангажиментът ми в парламента. По това време исках да работя и в телевизия, но имаше неписано правило, че депутат не може да се появява като водещ. Днес обаче нещата са далеч по-различни. Имам предвид Емил Кошлуков. Направо не мога да го позная, защото в старанието си да не показва страна, той вече не е същият бунтар, заради когото напуснах НДСВ. Налага му се доста да лавира, за да докаже, че е журналист. Освен това и ТВ7, в която работи, очевидно не е най-безпристрастната телевизия.

На мен всички телевизии ми отказаха да водя дори забавно предаване. Върнах се в „Евроком“, като същевременно започнах бизнес с един магазин. По-късно взех няколко марки, които днес представляваме с мои съдружници. Бизнесът ме държи в кондиция и ми показва как трябва да се оцелява всеки ден. Аз съм като алпинистите – винаги искам още една спасителна котка, за която да се хвана, ако някоя поддаде.

– Имате ли планове за още едно дете?
– Първата ми бременност беше така планирана, че да нямам нито един изпуснат ефир. Вече съм на възраст, когато е все по-трудно да имам дете, бих прибягнала и до инвитро.

– Бихте ли осиновили?
– Да осиновиш дете не е като да си вземеш куче. Процедурата е много трудна. Когато бях депутат, взехме дете за празниците. Разписах документи кога трябва да го върна, в какъв час и т.н. Спазих сроковете, но имаше журналисти, които заснеха как детето плаче на връщане в дома – нормална реакция, след като е видяло топла и уютна къща. Тогава ме разпънаха на кръст. Тази драма ме подтикна да направим промени в закона за приемните семейства.

– Какво ви накара да се включите в проекта на Слави Бинев ГОРД?
– Не съм сигурна дали въобще бих се включила в депутатски листи. Искам да се чуе мнението ми по темите екология, чужди концесионери и т.н. Дори участвах в пресконференция на тази тема – как се ограбват природните богатства на България.

Като човек, който се занимава със строителство, съм възмутена от много неща – и от строежа върху дюните, и от некачествения асфалт, който се полага. Само преди месец пуснаха кръстовището на две нива на „Иван Гешов“, а настилката вече е пропаднала на места. В чужбина магистралите са дренирани, няма локви. Още през следващата година ще започнат ремонти на новите улици, знам реалните цени на проектите, поддържам контакти с колеги по тези теми.

Искам също така да се върне онзи дух, когато всеки можеше да каже каквото пожелае. Нека управляващите да знаят, че е здравословно журналистите да не са им подчинени.

Спомням си, че бях в една делегация с царя при Берлускони. Тогава ми се оплака, че среща изключително враждебна медийна среда у нас. И така трябва да бъде – да има критика. Макар и премиерът да твърди, че имаме свободна медийна среда, това не е така. Защото освен вашия вестник едва ли някой друг би ме попитал нещо и по тези теми.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Юлияна Дончева: Емил Кошлуков се продаде на ГЕРБ! Не е онзи бунтар, заради когото напуснах НДСВ! ИНТЕРВЮ"

  1. Znajko   07.02.2013 at 2:33

    Maj e pozabravila njakoi podrobnosti. V Italija zamina da raboti kato call girl v diskoteka, ponezhe poznavashe Ivan Slavkov. Tova beshe 89 godina. Posle se javila na konkurs za statist v italianskata televizija. Pri Sasho Dikov zapochna sled konkurs v sportna redakcija i cheteshe zad kadyr. V Amerika otide kato reporter zaradi svetovnoto po futbol. Kato inzhener prosto si e kupila diplomata i e krygla nula. Kakvi zakoni e vkarala svyrzani s geodezijata, sled kato ponjatie si njama ot tazi profesija. Pazi Bozhe….!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *