Шефът на Нова тв. Силва Зурлева: Сашо Диков ще ми създаде главоболия, но го искам! ИНТЕРВЮ

Силва Зурлева

  Силва Зурлева е шеф на борда на директорите на Нова телевизия. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност българска филология и новогръцки език и литература със златен медал.

Била е редактор в „София прес“ и БНТ, също и кореспондент на гръцки вестници и списания. През 1992 г. започва да развива дейност в областта на консултантския бизнес – приватизационни сделки и чужди инвестиции. Работи по проектите на „Никас“, „Делта“, „Кока-Кола“, „Гудис“, „Плевенски цимент“.

От 1999 г. е шеф на медийната групировка „Антена България“, а от месец март 2001 г. е председател на Съвета на директорите на „Нова телевизия“.

Сашо Диков

– Госпожо Зурлева, много е динамичен телевизионният пазар през последните месеци. Какво смятате за това журналистическо номадство, което споходи и вашата медия?
– Не се притесняваме от подобни ситуации, тъй като те ме са прецедент и вече сме преживели подобни сътресения. Спомняте си какво се случи с ТВ 2 и PRO.BG преди време. Как забравихме всичко, следваше се абсолютно същата политика. Така, че вече сме играли това упражнение с кражбата на кадри.

Пожелавам на ТВ7 да пребъде във вечността, но всички знаем, че нейните пари не са от реклами. Ние не сме притеснени, защото рейтингите сами говорят за себе си.

Искам да наблегна на това, че всеки има право на собствен избор на базата на своите критерии. Това, което се случи с Мартин Карбовски обаче, беше грубо нарушаване на журналистическите принципи в България. В крайна сметка беше бламиран един съществуващ до юли 2014 година договор. Това води до огорчение и обезверяване. Говоря за себе си, а не за телевизията, защото тя е нещо над нашите емоции.

Изживявала съм много пъти трудни ситуации, но телевизията е по-силна от всеки водещ и ръководител, уверявам ви.

В този смисъл това, което се готвим да направим с предаването на Сашо Диков, което стартира в пояса на Карбовски, е точно олицетворение на поговорката „всяко зло за добро“.

– Защо избрахте точно на Сашо Диков?
– През годините видяхме размяна на собственост в много от частните медии, която повлия на политиката им. За всеки един може да се каже, че трябваше да се нагласи според тази ситуация, но не и за Сашо. Той сякаш остана последният мохикан.

Знам в мига, в който даден водещ започне да защитава определена теза, кой, защо и колко му е платил. В тази връзка се радвам, че Сашо идва при нас, защото неговата спонтанност и привързаността му да показва фактите такива, каквито са, са най-големият му коз.

Силва Зурлева

Най-вероятно това ще ми създаде много главоболия и много обаждания от засегнати лица. Винаги съм казвала, че независимата медия е онази, от която нищо не зависи. Но аз съм готова да се нагърбя с отговорността за действията на Сашо. Гарантирам, че няма да мога да упражнявам никакъв натиск върху него, защото чисто и просто той е много луд, няма да иска дори да чуе какво му казвам (смее се).

– Сашо Диков е телевизионна легенда. Преди време при вас дойде и Кеворкян. Ще привличате ли още знаменитости от екрана?
– Нашата телевизия е отворена за хора,които имат име и са се доказали в професията.

Същевременно обаче при нас работят много млади хора. Те искат да се учат от по-старите, няма битка между тях.

– Изчезна ли днес лоялността от журналистиката?
– Много е трудно тя да се намери. Искам да благодаря на всички, които работят в Нова телевизия от години и са останали лоялни към нас, защото не е тайна, че когато в медийната среда се наливат пари не от реклама, е много лесно да бъдеш изкушен. Човек не живее само с хляб все пак.

– Отново залагате на риалити проекти за пролетния сезон.
– Големите риалити проекти винаги акумулират огромен интерес. Можете да очаквате завръщането на „Денсинг Старс“, както и на „Като две капки вода“, което екипът на Магърдич Халваджиян ще прави. Искам да отбележа това предаване като пример за лоялност. Още преди Любен Дилов да отиде в ТВ7, ние вече имахме потвърдена уговорка, че той ще бъде член на журито на този формат. И това бе спазено.

Освен това си направихме равносметка покрай Нова година за есенния ни сезон. Той ни показа, че телевизията определено е във възход след финала на „ВИП Брадър“. Твърдо вярвам, че кризата дава шансове. Ние просто сега намерихме нашата ниша, оттегляйки вниманието си от сериалите, като останахме само с „Етажна собственост“, която върви много добре. Не е нужно да се конкурираме с останалите.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *