Шефът на Военния театър Мирослав Пашов: Актьорите да си пафкат вкъщи! ИНТЕРВЮ

Мирослав Пашов

  Смут и недоволство обзеха актьорите от една от най-успешните ни трупи – Военния театър. Звездите са се видели в чудо заради забраната за тютюнопушене в сградата на трупата. Ембаргото пречи на изпълнителите да обсъждат току-що изиграния спектакъл в барчето, което е практика от години.

Сред пушачите в състава са Радина Кърджилова, Стефка Янорова, Красимир Ранков и много други. Почти няма човек, неподвластен на забранения навик.

Хора от трупата разказват под сурдинка как в знак на протест една от топ актрисите, Антоанета Добрева – Нети, демонстративно запалила 2 цигари наведнъж и започнала да пафка пред очите на директора Мирослав Пашов.

Потърсихме го да коментира случая.

Вежди Рашидов

– Вярно ли е, че актьорите недоволстват срещу забраната за тютюнопушене, господин Пашов?
– Не съм издал аз тази заповед. Има закон и той ясно и категорично гласи – всеобща забрана за пушене в закрити помещения. След като излезе законът, задължение на директорите на всички институти е да издадат заповеди съобразно него. Затова в сградата на театър „Българска армия“ не се пуши.

Министърът също ми изпрати писмо, в което напомня, че е излязъл такъв закон и ние трябва да спуснем ведомствени заповеди.

– Самият Вежди Рашидов също пуши.
– Не знам и не ме интересува. Отивам при него само ако ме повика. Нито знам пуши ли, нито не. Не мога да си коментирам началника.

Нети, Александра Сърчаджиева и Йоана Буковска (отдясно наляво) в сцена от „Железния светилник“

– Той на театър идва ли?
– Идва, разбира се. Идват хора от правителството, купуват си билети по общия ред, което им прави чест. Скоро на представлението „Ножица трепач“ дойде вътрешният министър Цветан Цветанов. Купи си 8 билета, като предупреди да не се ангажираме с посещението му. Влезе през официалния вход със семейството си. Настани се на четвърти ред, гледа си спектакъла, пожела всичко хубаво и си замина. Актьорите даже и не разбраха.

– Все пак актьорското съсловие е по-различно от другите хора – то е по-чувствително и свободолюбиво.
– Мила госпожо, актьорите са точно толкова хора, колкото всички останали. Живеят нормално, дишат, хранят се, отглеждат деца. Само че притежават качества, каквито другите нямат – могат да играят на сцената и в киното. Не виждам какво необичайно има. Има закон в държавата и той не освобождава актьорско съсловие, железничарско съсловие, поети, лекари. Пише ясно – в закрити помещения не се пуши. Аз няма да тълкувам закона, ще го изпълнявам.

Тук работят много хора – сценични работници, хора, които отговарят за звука, осветлението, гардеробиери. Ако има недоволни, това си е техен личен проблем, не е мой. He съм телевизионно предаване, нито дискусионен клуб.

– Къде да се събират хората тогава, за да си говорят?
– Който иска да се събира, да го прави по къщите, или пък в кафенето да си говори, без да пуши. Аз като гледам, заведенията не са изпразнени. Ходя на ресторант като всички нормални хора. Радвам се, че стените не са опушени, не дишам цигарения дим на другите от съседната маса. Храня се спокойно. Който иска да пуши, да излезе навън или да си пафка вкъщи.

Мога да ви разкажа как преди 12 години запалих цигара насред крайбрежния булевард в Лос Анджелис и скочиха върху мен именно българи, които казаха: „Недей, защото глобата е 150 долара“. Не виждам какво притеснително има, когато в Америка българите викат „Не пуши!“. В страни като Англия и Шотландия законът се подписа, независимо че са островитяни. Знаете за буйния им нрав по стадионите. Имаха доста проблеми с футболното хулиганство, но също са въвели на 100 процента забраната за пушене. В студентския кампус, който е огромен, разположен на стотици декари, не можеш да пушиш. Ако някой запали, ще бъде обруган.

– Вие, сега пушите ли?
– От 8 години не пуша. Отказах ги по собствено желание, а не по здравословни причини. Просто реших, че каквото съм изпушил до този момент, стига. И уважавам пушачите които не са се отказали. Нека да си пушат, само че има ограничение и те трябва да го спазват. Ама Нети била запалила две цигари. Който ви е разказал тази случка, вземете интервю от него. Може да е много красив разказът му. Моят е сух и административен, ако и да съм актьор.

– Има ли наказани актьори за пушене?
– Няма наказани, защото те се съобразяват. Ако някой беше минал покрай Театъра на Армията, щеше да види, че преди премиерата на “Декамерон“ актьорите си пушеха с костюми и кринолини, наметнати с якета, отвън пред театъра. Току-що ме вдигнахте от разговор с Диана Добрева, която се върна от Париж, и споделих впечатленията на хора, които обичат и уважават нашия театър за това представление, на което тя не е присъствала. Спектакълът е брилянтен. Мен ме интересува хората ми да са здрави, да си изпълняват точно задълженията, а те го правят, талантът им да не се похабява в глупост. Когато ни настъпи болестта, тогава изведнъж разбираме, че сме били глупави. Тези хора са много навити и невероятно талантливи.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *