Шефа на Интернет общество Вени Марковски: Шпиц команди на ГЕРБ облъчват избирателите в интернет! ИНТЕРВЮ

Вени Марковски

  Вени Марковски е съосновател и председател на „Интернет общество – България“. Завършва 114 английска гимназия „Лиляна Димитрова“ в София през 1987 г., а след това – право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сега живее и работи в САЩ. Поддържа собствен блог в интернет. Активен участник е във Фейсбук.

– Възможно ли е да има интернет гласуване в България?
– След като в Естония има от години, защо да няма в България. Освен разбира се, ако българските управляващи са по-глупави от естонските. Със сигурност се плашат от такъв тип вот. Всъщност те не са по-глупави, а по-хитри. Затова нашият герой е Хитър Петър, а не Умен Петър.

Важното е да си хитър, да излъжеш хората. Управляващите винаги се плашат от изборите, защото през последните 15 години всеки път гласуването беше наказателно – не „за“, а „против“.

– Колко би струвало електронното гласуване?
– Зависи от това как би се оформило заданието. Ако е на принципа „Има едни пари, трябва да ги усвоим“, ще е скъпо. Това ми напомня поговорката: „Целта оправдава средствата“, която у нас е „Целта е да се оправдаят средствата“. В Естония за използването на електронните подписи платиха банките. У нас плащат хората. В нормалните страни, ако ползваш електронно банкиране, ти намаляват таксите. У нас напротив – въвеждат ти месечна.

– Може ли референдумът за АЕЦ „Белене“ да се направи през интернет?
– Да, много е просто. Всеки от нас трябва да има електронен подпис. У нас има достатъчно специалисти, които могат да реализират подобен проект. От него ще спечелят всички, а ще загубят само управляващите. И понеже те може и да са прости, но не са глупави, едва ли ще се хванат на тази въдица.

– Използва ли ГЕРБ интернет за политическа пропаганда?
– Целевата група на ГЕРБ не са интернет потребителите. Цветан Цветанов знае, че много трудно ще успее да убеди добре начетения интернет потребител, че той е добър министър. Целта им са онези 40%, които не ползват интернет. В мрежата всяко твърдение на Цветанов или Борисов може да бъде проверено и в най-честия случай – развенчано. Затова изглежда ГЕРБ използва интернет по-скоро за политическа контрапропаганда, отколкото за пропаганда.

– Затова ли се появиха призивите на Борисов и Цветанов младежката организация на партията да превземе форумите?
– Съвсем естествено е, че ако не можеш да убедиш някого в нещо, поне ще му създадеш работа да се оправдава. Активистите и симпатизантите на ГЕРБ прекарват голяма част от времето си в писане на коментари под критичните статии за партията. Те не са в защита на ГЕРБ, а в нападение върху критиците. Например – вземете данните на БНБ за привлечените чуждестранни инвестиции. Няма нужда от обясненията на Дянков или Борисов, достатъчно е да се прочете как те са вървели през годините.

– Не ставаме ли за смях пред света заради Борисов и министрите?
– В САЩ никой не се смее на България, а просто я съжаляват. На чисто човешко равнище. На държавно равнище нещата са по-сложни. България е съюзник, член на НАТО, на нейна територия има щатски военни бази. Но от друга страна, през България изтича информация към хора, които са враждебни на САЩ. Това обяснява и нежеланието на спецслужбите на САЩ, Великобритания и Израел да предоставят информация не просто на българските служби, а на премиера на България за атентата в Бургас. ЕС няма да разследва премиера на България. Това е работа на българската „независима“ прокуратура. Но за тях е по-важно да се разследват текстовете на рапъра Мишо Шамара, отколкото разговорите на Мишо Бирата и премиера.

– Как биха реагирали хората в САЩ, ако там беше избухнал скандал като „Мишо Бирата“?
– Ако политик в нормална държава бъде хванат как по телефона нарежда на шефа на митниците да прекрати проверка, защото така бил обещал, той ще бъде изритан. След като у нас това не се случи, при това дори самият Борисов си призна, то изводът е – България не е нормална държава.

Няма значение как гледат Европа и САЩ на нея. След като народът гледа към Бойко и с умиление си казва „Амче к’во? И аз да бях, и аз щях да използвам властта за далавери“. В САЩ никой не би избрал човек, който е имал общи фирми с хора, които са били застреляни, докато той е бил главен секретар на МВР. Или някой, който може да злоупотреби с държавния авиационен парк, за да пусне своя любим селски отбор да лети за мачле в провинцията…

– Защо българите продължават да бягат в чужбина?
– Не е работа на политиците да правят нещо, за да върнат емигрантите. Това е занимание за държавници, а у нас такива няма. В България един политик може да каже пред стенографите в Министерския съвет „Сергей Станишев говори безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост“ (Борисов на заседанието на МС от 3 октомври т.г. – б.р). Как да не избяга човек в чужбина от такъв политик? Разбира се, ако това е казано от актьор или водещ на комедийно шоу, човек ще се засмее. Когато го казва политик, единственото, което остава на нормалните хора, е, да погледнат към календара и да помислят не дали, а кога да емигрират.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *