Червената депутатка Корнелия Нинова: Първанов няма да разцепи БСП! ИНТЕРВЮ

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

  Корнелия Нинова е родена в село Крушовица, област Враца. Дипломира се в Юридическия факултетна CУ „Св. Климент Охридски“. Била е следовател в Столичната следствена служба, юрисконсулт на БТК, а по-късно изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. В правителството на тройната коалиция е депутат от листата на „Коалиция за България“, а в момента е зам.-председател на парламентарната група. Оглавява Комисията по труда и социалната политика и Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента.

– Госпожо Нинова, какво очаквате да установи временната анкетна комисия, която ще разследва действията на Филип Златанов?
– Първо трябва да се установи има ли злоупотреби, натискани ли са хората в Комисията да вземат решения в разрез със законите, за да бъдат обстрелвани политически опоненти и неудобни хора, които говорят срещу властта. След това да се направят такива законодателни промени, които да сложат Комисията на място, така че да си върши работата както трябва.

– Как си обяснявате резултатите от последните социологически изследвания, според които въпреки протестите БСП е първа политическа сила?
– Вярвам, че мерките, които бяха предприети за тези 100 дни на правителството, особено в социалната сфера, убедиха част от българските граждани, че намеренията ни са да съживим икономиката.

Корнелия Нинова През тези 100 дни държавата се разплати с бизнеса, приеха се мерки, с които се насърчава младежката заетост, отпуснаха се помощи за социално слабите, увеличиха се майчинските, помогна се на първокласниците и се гарантираха на работниците при фалит на фирмите техните вземания от работодателите. За 100 дни това не е малко.

– От ГЕРБ намекнаха, че сте първи в изследванията, защото си имате социолози.
– Нормално е, когато на някого не му изнасят резултатите, да търси оправдания.

– Смятате ли, че обстановката в страната ще се успокои?
– Не мога да направя такава прогноза. Нашите намерения са да продължаваме да си вършим работата.

– Защо се стига до конфликти във вашата парламентарна група?
– БСП е интересна партия и хората в нея имат различни позиции. Това е хубавото. БСП е жив организъм с различни мнения, има сблъсък на идеи.

– Смятате ли, че острите думи на Георги Първанов и Румен Петков по адрес на БСП целят да разцепят партията, или по-скоро намеренията им са чисти?
– Не вярвам, че искат да я разцепят и не смятам, че това ще се случи. Пак повтарям, в партията винаги е имало сблъсък на позиции и това не е драма.

Корнелия Нинова– Когато ГЕРБ дойдоха на власт през 2009 година, те започнаха управлението си с чистки. Подценяваха протестите, държаха здраво властта и не се вслушваха в хората. Не ви ли се струва, че сега повтаряте техните грешки?
– Протестите досега доказаха, че наистина има група от хора, които са платени, мотивирани, чиято задача е да искат оставка и да предизвикват агресия. Разбира се, има и такива, които протестират по убеждение. Ние, политиците, трябва да търсим пресечните точки на различните групи протестиращи. Да намерим общи интереси, които са надпартийни като например демографския проблем, здравеопазването, образованието, усвояването на евросредствата.

– През февруари вие настоявахте ГЕРБ да си подадат оставката заради протестите. Сега пак има недоволни, но вие не си тръгвате. Каква е разликата?
– Онези протести бяха в края на мандата на ГЕРБ, а тези започнаха само 2 дни след формирането на кабинета. Не се даде никаква възможност на правителството на Пламен Орешарски да покаже какво може. При февруарските протести се значеше какво е оправила ГЕРБ за тези 3 години и половина. А сега не дадоха глътка въздух на правителството.

Корнелия Нинова– Актуализацията на бюджета може ли да доведе до неприятни последици за държавата?
– Абсурд. Напротив – тя вади държавата, бизнеса, малките и средни предприятия от катастрофата, в която бяха вкарани, тъй като чрез нея се плащат задълженията към фирмите. Вече виждаме ефекта.

Фирмите започнаха да изплащат дължимото на служителите си, актуализацията увеличи и социалните плащания.

– Основният въпрос тук е редно ли е чрез дълг да се извършат социални плащания и да се пълнят дупки в бюджета?
– Това беше една от големите манипулации на нашите опоненти.

Има Закон за държавния дълг и в него е казано за какво може да се използва. Там няма използване на дълга за текущи разходи и новият дълг не се взима за това. Той се тегли, за да се попълни резервът, който е на минимума, за да се върнат вече взети заеми от 800 милиона, да се извършат плащания към бизнеса и да се върне ДДС на фирмите.

– Защо се разрази такава медийна истерия около предложението на вашия колега Спас Панчев да се ограничи влиянието на хипермаркетите?
– Още в предишния парламент внесохме поправки в Закона за защита на конкуренцията, в които предвиждаме да регулираме отношенията между търговските вериги и малките български производители, които са притиснати до стената. Изказването на колегата, че имаме намерение да затваряме хипермаркетите в събота и неделя, не беше съгласувано с групата. Не сме имали такава партийна позиция и изобщо такава мярка не е обсъждана.

Корнелия НиноваСъс затварянето на магазините в събота и неделя нищо не се променя. Пак веригите ще са с господстващо положение на пазара и отново малките магазинчета ще са притиснати. Най-много да им спадне малко печалбата.

– Имате ли готовност с ГЕРБ да си подадете ръка, за да се успокои обстановката в страната?
– Общо управление в изпълнителна власт – не. Общи приоритети на ниво парламентарни партии – да. Има теми, които са важни за България, и около тях можем да се обединим.

– Ще изпълните ли всичките си предизборни обещания, или те бяха само за да вземете властта?
– Не сме ги правили, за да спечелим изборите. Сериозна част от обещанията вече изпълнихме, но не мога да дам 100% гаранции, че това ще се случи с абсолютно всички.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *