Циганският барон Жоро Черния проговори: Иво Карамански беше умен, но и много алчен! Това го погуби! ИНТЕРВЮ

Георги Янков - Жоро Черния

  Георги Янков е сред емблематичните лица на ъндърграунда. Познат е в подземния свят с прякора си Жоро Черния, даден му лично от Кръстника на българската мафия – Иво Карамански, с когото някога били съдружници и въртели фирми в областта на застраховките.

Разделили се по финансови причини 2 години преди Карамански да бъде убит. Пък и Жоро овреме се оттеглил от бизнеса, защото осъзнал, че тая работа няма да е вечна. „Имал съм спорно минало, но не съм убил човек“, зарича се Черния, който е силно религиозен.

Израснал е в Казичене, в семейство на трудолюбиви родители и почти не знае цигански. Когато е в ромска компания, жена му влиза в ролята на преводач.

През 1995 г. се закани да създаде синдикат на ромите в София, убеден, че подобна профсъюзна организация ще им намира работа, за да не вършат поразии. Днес обаче е готов да нагази във водите на политиката, защото има мерак да става депутат.

– Жоро, за вас се говорят легенди – като се почне от несметните ви богатства, премине се през мутренския период на държавата и се стигне до връзките ви с известни ромски певици като Бони и Софи Маринова, понякога слуховете са толкова пикантни, че дори ви спрягат за ромския Коко Динев. Защо?
– Защо ли?! Предполагам, щото съм щедър спонсор на доста певици и певици. Най-много съм помагал на Софи Маринова. С нея се познавам от 1995 година. Срещнахме се на един фестивал в Стара Загора и оттогава сме неразделни. Единственото нещо, което не правим заедно, е, че не спим в обща пижама. Дори въобще не спим заедно. Близки сме, но за нещо по-така не мога и да си помисля, защото аз държа на морала.

– Не думайте!
– Така е! А Софи е кръстница на моята дъщеря, нейна духовна майка. С Бони сме просто добри приятели. Тя е друга бира.

На нея не съм помагал колкото на Софи.

Само агитирахме разни познати да гласуват за нея, докато беше в шоуто на „ВИП Брадър„, макар че знаехме, че няма да се задържи дълго там. Не й беше мястото в Къщата. Съквартирантите не бяха за нея. Те не са ВИП-ът на България. Единственият свестен вътре е Къци Въпцаров. Той е човечен, възпитан. Донякъде харесвам Мариана Попова. Всички други са помия, пияници. Язък, че Иван Ласкин е обичан артист, не биваше така да се излага.

– Разкажете ни нещо вече за вашата съпруга, която също е певица.
– Тя е голяма работа. Най-великата певица в най-великия оркестър – „Кристали”!

– Е чак пък толкова…
– Моля, моля – световноизвестен е! Жена ми Ричи не обича да циркулира в публичното пространство и бяга от журналистите. Двете със Софи Маринова са най-добрите ромски певици. Съпругата ми винаги пее на живо. Опитвал съм се да й говоря да запише самостоятелно албуми. Не ще и това е! От дете пее с момчетата от оркестъра и не ще да е самостоятелна.

– Вие самият дълго време не се показвахте в медиите, не давахте интервюта. Жоро Черния беше митично име, свързано предимно с Иво Карамански и братята Васил и Жоро Илиеви. Какво се случи и защо решихте да говорите?
– Защото му дойде времето да говоря. И реших да изляза от дупката. Нали така се пишеше някога за момчетата, че излизали от дупките. Истината е, че се готвя за участие в политическия живот на страната.

2 години преди Кръстника да бъде убит, с Жоро разделили застрахователния бизнес

– Сериозно ли говорите?
– А на вас защо ви се струва несериозно?! Убеден съм, че циганите трябва да имат свое силно представителство в парламента. Трябва да вкараме поне 10 души догодина. Искам да видя нови лица зад банките, с идеи за просперитет, които знаят какво искат и какво могат да направят, за да върви напред страната ни. Мечтая да обединя всички ромски партии в една. Вероятно ще се казва Обединена ромска партия, но това е работно заглавие, де. Не го приемайте като нещо окончателно.

– Съмнявам се, че ще успеете…
– Не бъдете толкова сигурна. Циганите в България са близо един милион. Срамота е, че никой не защитава интересите ни. Срамота е, че няма кой да ни управлява. Димитър Стоянов, Волен Сидеров от „Атака“ ли, а може и Яне Янев?! Кой?! Отговарям ви – няма точни хора, правилните личности не са в парламента.

– Какво не харесвате на изброените от вас политици?
– Нищо, какво да им харесвам. Дошло е време българският народ да се събуди. Мисля, че аз бих могъл да бъда един от будителите му. Ще вляза в политиката със сигурност. Просто няма причина да не го направя. Нищо не ми пречи. Щом Слави Бинев влезе в политиката, защо аз да не стана евродепутат. Та Бинев да не би да е почнал кариерата си от „Кремиковци“?! Не е. И той си имаше своите бурни години.

– За вашите бурни години обаче се знае съвсем малко. Никога не говорите за корените си, имам предвид вашите родители, за началното натрупване на капитала…
– Израснах в нормално семейство. Родителите ми бяха обикновени хора, трудолюбиви. Постоянно ме караха да уча като малък, а на мен уроците не ми бяха много по сърце, но ги учех. И ходех на училище. Стараех се да съм послушен и прилежен, много се държеше в ония времена на прилежността. Израснах в „Казичене“. Нашата къща беше единствената ромска в махалата. Комшиите ми бяха българи и може би затова имах български манталитет – желание да се уча, да се развивам. Дори се ожених, правих сватба с подпис – граждански брак, после църковен.

Черния не крие, че е сред най-щедрите спонсори на Софи Маринова

– Не сте си откраднали жената от родителите й?
– Леле, как ще я открадна, та аз съм вярващ християнин. Намерих си я в една кръчма, където пееше. Беше на 16 години тогава, чаках я да стане пълнолетна. Оженихме се едва през 2001 г, с подпис, с кумове. Отговорен мъж съм. Искам и другите роми да са такива. Те всъщност не са мързеливи, но демокрацията ги научи на лентяйство, на дивотии. Видяха, че и така може. Моите родители работеха – татко в „Кремиковци“, а майка в един цех в „Казичене“. Не сме били богати, нито сега сме такива. Нямаме заровено злато, имане. Ако имахме богатства, каквито ни се изписват, вярвайте ми, отдавна да съм отишъл в чужбина да живея. Имам 4 дъщери. На 45 години съм и дори станах дядо на две внучета. Много ги обичам. Малката ми щерка е на 4 години, а малката внучка -на 6 месеца. Весело се живее вкъщи. Кръстил съм ги с български имена. И не бих позволил да носят името на дами от латиносапунки.

– На какво искате да ги научите?
– Да са достойни българи. Карам ги да четат Библията. Аз самият съм я чел поне 200 пъти. Даже си имам любими пасажи, които зная наизуст (започващ да рецитира – б.а.).

Отделно се моля всяка сутрин, преди да правя каквото и да било друго. Водя и семейството си на църква – всяка неделя сме в „Света Петка“. Убеден съм, че молитвите помагат, поне на мен ми действат. Убедил съм се стократно в силата им. Преди години ходех на Евангелистка църква, но се отказах. И знаете ли защо?!

– Не.
– Защото ме натоварваха хората извън църквата. Заобикаляха ме и търсеха помощ. Е, помагах, ама не мога да у годя на всички.

И вместо да се разтоварвам, да оставам сам с мислите си в църквата, аз трябва да слушам за проблеми. Това е причината да спря да хода на Евангелистка църква.

– А как станахте виден ромски барон?
– Барон никога не съм бил. Аз съм обикновен български гражданин, християнин, истински патриот, който много обича отечеството си. Бароните са измислени, не искам да имам нищо общо с тях. Мен ме интересува оцеляването в кризата. Болно ми е, че хорицата страдат, че няма хармония някак си между българи и роми. Но безпаричието и безработицата са виновни за тези неуредици. На мен 90% от приятелите ми са българи. Говоря български по-добре от цигански. Случвало ми се е да питам жена ми за някои думи на цигански, да ми помага в превода, както се вика. Аз мисля, че министър Цветанов трябва да назначи повече роми полицаи, които да отговарят за гетата. А може би е добре да има цигани и в службите. Аз примерно зная „къде я стяга обувката“ България. Ако има повече такива като мен, проблемите ще се решават лесно и бързо. Чудя се как при толкова кадърни лица се въртим в кръг и не правим нищо. Надявам се, че партията ми ще разреши доста от проблемите на българите. Алтернатива виждаме в лицето на ДПС, дано ни подкрепят.

Убеден съм, че ще влезем в парламента.

– Какво ви провокира да си направите партия?
– 20 години стоя отзад. Аз съм помагал на доста политици. Време е да врътнем каналите, да направим нова настройка и аз да се заема с политика. Помагал съм на всички ромски лидери, но реших да изляза самостоятелно. Ще видя какво ще се получи…

– Натрупали ли сте достатъчно средства за политиката от мутренския период?
– О, не, не съм богат. Аз не съм бил мутра никога. Ако бях такъв, щях да съм лежал в затвора, да бъда съден. Нямам грехове към обикновените хора. Просто бях по-млад и по-буен от сега. Събирахме се големи компании, правехме купони. С Иво Карамански бяхме съдружници, но се разделихме. Работехме в областта на застраховането, имахме си фирми.

– Каква е оценката ви за него?
– Иво, Бог да го прости, беше умен човек, но много алчен. Невероятно много обичаше парите. Може да се каже, че него го погуби алчността, поне такова е мнението ми.

– Защо мислите така?
– Доста момчета ми се оплакваха, че го вкарвали в различен бизнес, но после той ги изолирал. Нашата дружба се разпадна 2-3 години преди разстрела му. И причината пак бяха финансите. Нито сме се карали, нито сме се били, нито сме делили една жена. Но тогава беше различно.

Дори и децата знаят как се натрупваше капиталът. Карамански и още един от съдружниците ни бяха убити. Другите пет човека оцеляхме.

– На какво се дължи това?
– Може би бяхме по-умни…

– Всъщност откъде идва прякорът ви Жоро Черния?
– Карамански ми го измисли. Аз иначе съм си нормално черен. Като се избръсна, дори ставам пич. Дори вече ме наричат Жоро Черния – живата легенда на прехода, защото има и неживи легенди. Хахаха, ама аз съм от късметлиите. Дори си мисля, че съм най-готиният циганин в държавата. Иван Костов пък е най-умният политик в държавата.

– Говореше се, че ще правите партия с Киро Японеца?
– Е, да. Ама той е много болен вече. Остаря, трябва да си гледа децата, да се радва на пенсия, такива неща да върти. Но аз продължавам. Битката на изборите догодина ще бъде голяма. Над 1000% съм сигурен, че ще вляза в парламента. Канил съм доста ромски лидери да говорим. Ще се радвам, ако професор Чирков оглави Обединената партия на ромите. Трудно е да се говори с него по темата обаче.

– Защо според вас?
– Той не е горд с произхода си – не го разбирам. И аз не съм искал да съм обикновено момче, а принц. Не виждам защо хората трябва да се срамуват от етноса си. Чирков се дистанцира леко от циганите, обаче в Лом цялата му рода са роми. Той трябва да е горд, защото има един милион души зад гърба си. Не го разбирам защо казва на черното бяло. Известен лекар е, почитат го в цял свят, защо се срамува от произхода си – идея си нямам! А ние, ромите, го обичаме, все го даваме за пример. Аз на едно от децата си съм му пожелал да стане добър доктор като него един ден.

– Как бихте разтълкували думата „цигания“, какво включва тя според вас?
– Циганията не е в произхода, а в постъпките на човеците. Онзи ден слушах парламентарен контрол. Румен Петков и Иван Костов се заядоха на тема кой в кой шадраван е пикал, колко се е напивал. Ей на това му викам циганска работа, цигания.

Абе, събрали сте се да управлявате, не да се циганите за една пикня! Или работете, или си тръгнете от Народното събрание! Ние сме най-бедните в Европа, как да сме горди, как да сме щастливи и усмихнати?! Време е да изпълзим от дупките на прехода, да започнем да градим страната без да се делим. И аз давам старта на това начало.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *