Фолкаджийката Емилия: Скачат на Митко Пайнера, защото му завиждат! ИНТЕРВЮ!

Емилия

  Емилия е сред най-популярните певци на фирма „Пайнер“, с която има договор от 14 години. В момента очаква да получи поредната си награда на чалга церемония в категорията за албум на годината. Преди това ще представи и следващия си хит „Кукла“.

– Емилия, какво смятате за скандала с получените от „Пайнер“ средства по програма „Конкурентоспособност“ на ЕС?
– Той избухна, защото се отпуснаха толкова много пари, и то за най-отричаната музика. Винаги е било модерно да наричат фолк певците хора втара ръка или изпълнители от лекия жанр. Честно казано, вече дори не се обиждам от подобни квалификации. Просто осъзнах, че сме дразнители за другите.

Митко Димитров - Пайнера

В „Пайнер“ има много качествени певци и това го отричат само хора, които нищо не харесват и обичат да злобеят, както казва Лили Иванова. Друг е въпросът, че във всяка страна има изпълнители, които пеят малко по-провокативни текстове и не биха могли да бъдат пример за подрастващите. Ако се заслушаш, ще чуеш, че Риана и Кейти Пери дори пеят много по-дръзки неща от нас. Това всеки го знае, но предпочитат да обвиняват нас за нисък морал или други проблеми на обществото. Когато няма конкретен виновник за нещо, винаги ще нарочат чалгата.

– Често поп певците обаче са сочени за пример.
– Харесвам много от българските поп певци. Те започнаха да вадят хитове, но това се случва през последната една година, а ние 15 години постоянно правим хитове. А това на нас никой не ни го признава. Не се отчитат трудът, нервите и средствата, които хабим. Ние сме много работещи момичета.

Емилия и Митко Димитров - Пайнера

Ами наскоро излезе песен на рапъра 100 кила, или 200 кила беше, в която се казва „тялото ти мирише на аборт“. Може би му се е сторило тежкарско да изпее това нещо и мисли, че е направил хит, защото го чувам в дискотеките, в които съм непрекъснато. Защо тогава само попфолкът е обвиняван в простотии?

– Твърдите, че има двоен стандарт и затова скачат на „Пайнер“?
– Фирмата е основана през 1990 година. Аз съм част от историята й от самото начало. През цялото време съм виждала само едно – попфолкът се харесва, заведенията ни са пълни, участията минават пред голяма публика. И знаете ли какъв е изводът – българите харесват попфолка и се забавляват с него. Има качествени песни, добри изпълнители. Да не говорим колко красиви колежки има. Аз, като жена, която в никакъв случай не си пада по собствения пол, с ръка на сърцето признавам колко добре изглеждат, какви страхотни тела имат. Ако разполагахме със средствата на Риана, Бионсе и Бритни Спиърс, предполагам, че щяхме да изглеждаме направо уникално, защото дори с нашите пари достигаме до това ниво. У нас има желание да изглеждаме добре, да се развиваме.

На нас ни пука за външния ни вид, защото уважаваме публиката си. Всичко това е свързано и с много лишения.

– Явно сте във възторг от шефа си Митко Димитров?
– Той е кандидатствал по програмата, изпратил е проект и е спечелил. За него мога да кажа, че е перфектен бизнесмен. Много негови колеги могат да вземат пример как да развиват фирмите си честно, последователно и стъпка по стъпка към големите успехи.

– Защо се скача конкретно срещу вашата фирма?
– Ние сме големи дразнители с успеха и с това, че толкова много хора ни харесват, факт е, че единствените турнета по стадиони правим само ние и Слави Трифонов. Други български изпълнители могат единствено да мечтаят за такива сцени. Разбира се, има и много неща, на които да се учим от световните звезди, но там говорим и за други продажби, за други мащаби.

Надявам се с тези европейски пари нашият шеф, като един добър бизнесмен, да направи така, че да излезем извън границите на България.

Не говоря само за себе си, а и за други колеги, които заслужават – онези от челната петица на фирмата ни. Време е да се чуе и за нас, както за румънците.

В чужбина са големите пари и успех, а и само така, ако разполагаме предварително с по-големи средства, ще можем да инвестираме в подобни начинания. Да не говорим, не никой не се замисля, че по този начин ще прославим и страната ни ще бъдем достойна реклама пред чужденците.

– Митко Димитров твърди, че ще инвестира и в българския фолклор с тази средства.
– Фактът, че имаме и фолклорна телевизия, показва, че шефът доказва своята загриженост към културното ни наследство.

Защото всички знаем, че фолклорът е на заден план в момента в България. И съм почти сигурна, че Митко не печели особено много нито от телевизията, нито от издаването на тези албуми. Прави го, защото е истински българин и родолюбец.

Редно е да споменем, че има много качествени поп певци, но те трудно биха изпели различни стилове музика, докато ние пеем всичко, и най-важното, фолклорни песни от всички краища на страната – от шопския, родопския, странджанския, македонския, тракийския, добруджанския и т.н.

Освен това повечето изпълнители в „Пайнер“ са завършили в Широка лъка и Котел. Другите, които не са, просто Господ им е дал дарба. Като на една Нелина, която дори издаде фолклорни албуми.

– Много интелектуалци скочиха срещу вас, след като се разбра, че сте спечелили тези пари. Според тях държавата ни се превръща в парад на силикона.
– Тези хора говорят, а дори не са си направили труда да кандидатстват. Не съм достатъчно компетентна да говоря за тях, но ми се струва, че понякога е по-редно да се действа, отколкото само да се приказва. Чувствам, че сякаш в другите жанрове и въобще в културните институции
липсва добра организация не се усеща силно управление.

– Каква очаквате да бъде ползата за вас самата като изпълнител?
– Доколкото знам от Митко Димитров, ще се инвестира в ново студио, в нова техника за клипове
Това значи, че за мен и за останалите колеги ще се подобри качеството на нашите видеа, записи, аранжимен ти. Трябва да вървим към по-добро.

– Говори се, че спечелването на конкурса е с политическа протекция заради обвързаността на Митко Димитров с ГЕРБ.
– Нямам достатъчно информация по този въпрос. Но мога да кажа, че никога не сме били обвързани политически. Дори Митко ни е научил всички така, че да приемаме политическите участия като нормални изяви – да не агитираме и да не се оцветяваме, независимо дали пеем за ГЕРБ, за БСП, за ДПС или за някой друг. Почитателите ни са единствените, които ни интересуват.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *