Тони Димитрова: “Музикална академия” е оакв*не в ефир! ИНТЕРВЮ

Тони Димитрова
Тони Димитрова

  Тони Димитрова е една от най-обичаните български певици. Бургазлийката започва кариерата си в началото на 90-те години на миналия век. Тя зарязва работата си като машинописка и започва да пее по заведенията в родния си град. През 1995 г. се явява на конкурс организиран от Ева и Гого от „Тоника“, а в журито е и композиторът Стефан Диомов. Той харесва Тони, след което написва едни от най-големите й хитове „Ах, морето“ и „За тебе хората говорят“.

– Госпожо Димитрова, ще се осъществи ли турнето ви в Канада?
– Турне е силно казано. Смятах да ходя там към края на октомври, но няма да мога, защото имам ангажименти тук. А и в момента там има други колеги. Не е добре участията ни да са така нагъсто, за да могат българите там да сколасат, така да се каже. Затова реших да замина към февруари. Но през ноември ще пътувам до ЮАР и Зимбабве.

– Има ли пренасищане на родната поп сцена?
– Не, не виждам такова. Винаги се съобразявам и не държа на всяка цена аз да имам концерт на дадено място, и в чужбина, и в България отивам там, където ме поканят. Никога не се самопредлагам, не се обаждам да се моля да ме вземат някъде. Дори отказвам на посреднически фирми, които ми предлагат участия. Който иска, той сам ще ме покани. И мисля, чо съм права. Този начин на работа досега не ме е подвел. Слава богу, покани не ми липсват. Даже често не мога да откликна на всички.

– Някои ваши колеги се оплакват, че радиостанциите не въртят песните им достатъчно. Вие имате ли такъв проблем?
– Не мога да кажа точно това, но има едни абонирани, които каквото и да пръкнат, се върти до повръщане, непрекъснато едни и същи песни на едни и същи хора. Не знам как го постигат, но съм го констатирала. Мен в последните години ме пускат по радиото. Но имаше един период, в който ми беше много мъчно и тъжно, защото сякаш ме нямаше.

Тони Димитрова Паралелно с това непрекъснато пътувах, имах участия, а не се чувах по радиото. Приех го много лично. Казвах си: „Добре де, аз също съм българска певица, песните ми са написани от прекрасни български композитори. Не съм ги писала аз. Това лично отношение ли е?“. В последно време обаче моите неща се чуват, и то без да се пускат до втръсване. Докато при някои хора се минава мярката. Тъпо е, че в нашата държава се говори за възрастта на един изпълнител. Този е възрастен и няма да го пуснем, онзи е на средна възраст – айде, и той не е достатъчно млад. Ама чакайте малко! Младите също един ден ще станат на по 50-60 години.

Това го има само в България. Възрастта не определя качествата на един певец. Ако ги има на 20, ще ги има и на 70 години. Веднага давам пример с великолепната и моя любима певица Йорданка Христова. Бях на юбилейния концерт и тя е пример за певица с невероятна мъдрост и огромно достойнство. Времето не може да я изтрие. Какво от това, че е на 70 години?!

– Дебатът за младите и старите в музиката стана особено ожесточен покрай „Музикална академия“. Гледате ли шоуто?
– Да, когато мога. Ако идеята е била да се направи сблъсък между поколенията, това съвсем не е благородно намерение. Направо си е сеирджийско. Аз много вярвам на това, което се казва, и го приемам така, както е казано. Целта, която се анонсира там, е да се види кой наистина може да пее.

А всъщност нещата отиват все в посока кой може да се о*ка в ефир. Говорят се някакви простотии – кой кого щял да оправя, кой не си миел косата, кой се оплаквал, миришел, кой от колко време не е таковал. Кому са нужни тези битовизми. Вместо да се види кой може да пее, се получава кой може повече да се изложи. Това не уважавам в този тип формати. Ако наистина в това шоу ставаше въпрос за музика, щеше само да се пее, а не да ни занимават с това кой с кого се е скарал.

Тони Димитрова – Изложиха ли се вашите колеги от по-старото поколение? Пострада ли имиджът им?
– Не смятам, че са се изложили чак толкова, защото в това предаване го има елемента на подслушването и се акцентира основно върху това кой кого напсувал и как е истерясал. Не съм била там и не мога да преценя как реално стоят нещата, но със сигурност го има елемента на монтажа. И то само за да стане интрижка, която после да се коментира. Ако аз правя музикално риалити, никога не бих допуснала подобни неща. А престрелките между жури и изпълнители – кой кого щял да пробва, защото бил такъв или онакъв, принизяват всичко. Такова нещо не съм виждала в „Гласът на България“, примерно. Нивото умишлено се снижава, за да се стигне до една махленска разпра.

Кой бил гей и кой не бил гей – нормално ли е такова нещо да се обсъжда в музикално предаване?

– Какво впечатление ви правят всички скандали между журито и изпълнителите?
– Гледала съм такива предавания по чужди телевизии и трябва да ви кажа, че такова нещо няма. Там изпълнителите не спорят с журито. Имат респект към човека. Журито също се държи на висота, а не изпада в такива разпри.

– Според вас журито в момента справя ли се със задачата си да бъде безпристрастно?
– Като гледам оценките им, се опитвам да се поставя на тяхно място. Виждам, че някой пее безобразно, а вместо забележки те му казват, че е бил прекрасен и пял страхотно. И си казвам: „Боже, аз ли съм глуха, или те не казват истината?!“.

Започнах да се съмнявам, че съм оглушала.

Но преди да ги обвиним, трябва да се поставим на мястото на тези хора. Как в прав текст да кажеш на утвърден или актуален певец, че е бил гола вода. Разбирам ги, много е деликатно. Но трябва, ако могат, да бъдат малко по-реални. Отнасят го най-младите, защото децата са непознати.

Тони Димитрова – Изненадахте ли се от представянето на младите звезди?
– За Сантра мога да кажа, че се притесни. С нея се запознахме преди известно време. Тя е много сладко и деликатно момиче. Първото й изпълнение още в началото на шоуто наистина не беше добро. Но тя е чувствително дете и отчитам при нея елемента притеснение. Миналата седмица, когато пя Адел, пак я гледах и тя ме убеди. Толкова красиво и ефирно изпя песента, въпреки че има по-висок глас. Явно се отпусна. За Криско какво да кажа? Фънки е прав – при него не става дума за песни, а за речитатив. Но той е такъв изпълнител. Мога да намеря оправдание за всеки един от тях. Все пак когато журито ги критикува, нека да го прави наистина, а когато ги хвали – да го прави искрено. Но и аз бих се препънала в такава ситуация.

– Говори се, че са ви предложили да бъдете жури в „X фактор“. Вярно ли е?
– Писаха даже, че Мария Илиева ме е прецакала. Не са ме канили в „X фактор“. Миналата година ми предложиха да бъда жури в „Гласът на България“. Но отказах, защото тогава дъщеря ми беше седми клас и нейното кандидатстване беше по-важно. Предлагали са ми и от други формати. – „Денсинг Старс“, „Африка: Звездите сигурно са полудели“.

Предлагали са ми и малка роля в сериал, но и това отказах, отново заради детето ми. В „Музикална академия“ трябваше да защитавам Петя. Само че като я номинираха, не ми се обадиха навреме, въпреки че изрично бях помолила. Ако пак я номинират и ми се обадят малко по-рано, ще отида да я защитя.

– Вие бяхте в задочен спор с Кичка Бодурова. Изгладихте ли отношенията си?
– Изглежда тя имаше проблем с мен. Изключително различни хора сме с нея и няма как да се харесваме.

Това не значи, че ще я плюя, където я срещна. Това няма да стане, но нямам какво да изглаждам с Кичка. Бих изглаждала отношения с някой, който ми е близък и скъп.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *