Стоянка Мутафова: Стефан Стамболов е унищожил дядо ми, защото е бил русофил! ИНТЕРВЮ

Стоянка Мутафова

  Неочаквано преди време Стоянка Мутафова разкри пред Кеворк Кеворкян, че Стефан Стамболов е най-омразният й политик. Навремето унищожил дядо й. Дали не беше угодно, или нямаше време, но водещият прекъсна интервюто за реклами и след това продължи разговора в друга посока. Репортер на столичен вестник потърси голямата актриса и записа нейната покъртителна история.

– Каква е тази история във вашата фамилия, госпожо Мутафова?
– Това е лична драма. Не съм я разказвала никога досега, нито пък съм я описвала в книгите за мен, защото журналистите винаги са търсели смешното и забавното в живота ми.

Стефан Стамболов

– Какъв човек е бил дядо ви?
– Моят дядо Стоян Джансъзов е бил много културен човек. Той е завършил най-напред Робърт Колеж, после право в университет във Франция. Бил е известна фигура, но не се е занимавал с политика. Не го познавам, защото е починал млад. Виждала съм негов портрет при леля ми, правен по турско време, облечен в турска униформа, с фес и нашивки, явно е имал много висок чин.

Спомням си, че попитах майка ми: „Мамо, дядо турчин ли е бил?“. Тя ме сряза: „Как турчин, чист българин е. Тогава турците не са правели никаква разлика какъв е човекът – българин, турчин или евреин. Ако е образован, той е могъл да има голям пост, стига да не пречи. А дядо ми е пречил. Той е бил русофил, както повечето културни и интелигентни хора по това време. Стамболов обаче е мразел русофилите.

– Защо казвате, че Стамболов го е унищожил?
– След Освобождението, когато на власт е вече Стамболов, един ден у дома пристигат от Пловдив Михаил Маджаров и други антистамболовисти. Те идват в къщата ни на ул. „6-и септември”. която е била най-хубавата в София. Самият Батенберг, чийто дворец тогава е бил на мястото на сегашното Вътрешно министерство, винаги се е спирал. Разглеждал къщата и двора. В средата дядо бил посадил дърво, което цъфтяло в червени цветове и се увивало край прозорците. Започнали те да говорят за политиката и явно са „яли“ Стамболов, защото слугинята Слава рекла: „Много високо говорите. Вижте този, дето се разхожда долу! Аз го знам, той е агент на Стамболов. Говорете тихо!“. Отиват си ония в Пловдив, а дядо ми е затворен в Черната джамия. Тя е най-страшният затвор, оттам не се излиза.

– Кой е бил доносникът – някой от кръга на русофилите или слугинята?
– Не, не! Тя ги е предупредила, но вече е било късно. Оня ги е чул и е докладвал. Затова арестуват дядо ми. Моята баба е била лекарка. Дъщерята на Стамболов – Верчето, се разболява тежко. Отишли да вземат баба ми с файтон. Тя я спасила, обаче умира на връщане. Било е зимно време, имало големи преспи с дупки и файтонът се обръща в канавката.

Баба пада много лошо и я карат вкъщи цялата окървавена. Била е бременна, майка ми е била на 4 години, леля ми на 7, но пометнала, вследствие на което и умира. Тогава Стамболов пуска дядо ми от Черната джамия, но за да се отърве от него, го праща консул в Цариград.

Там дядо ми умира, но не знам къде е погребан. Имал е имоти и чифлик, но къде да ги търся сега. Малките момичета са отгледани от бабата и лелята. Леля ми завършва френския отдел на Робърт Колеж. Майка ми е рисувала много хубаво, имала е стипендия да отиде в Петербург. По-късно се дипломира в Париж.

– Стамболов е признат като един от големите политици на България.
– Не говоря за него като политик, бил е малко краен и затова си намира смъртта. В току-що освободена България и неговото не е било лесно. Обичал е страната, но аз не го обичам, защото знам каква драма е предизвикал в нашата къща. На мама винаги й ставаше лошо, като чуеше името на Стамболов. Предизвикал е една трагедия и е разсипал цяла фамилия.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *