Стефан Софиянски от “ГОРДА България”: Връщаме $ 20 млрд. от чужбина! ИНТЕРВЮ

Стефан Софиянски

  Стефан Софиянски е изпълнителен директор на „Лев Инс“ от 2001 г., а от 1997-а е член на съвета на директорите на компанията.

Завършил е две висши образования – по финанси и право. Женен е и има две деца. Водач на кандидат-депутатската листа на „ГОРДА България“ в 25-и МИР в София.

– Защо решихте да влезете в политиката, господин Софиянски, след като идвате от доста успешен частен бизнес?
– За 15 години постигнах всичко в застраховането. Създадох една от най-големите финансови институции в България и най-голямата застрахователна компания. Политиката у нас се смята за мръсна работа, но аз мисля, че не тя, а политиците, които ограбиха България, я правят да изглежда такава. Не бива да слагаме знак на равенство между политиката и политиците. Аз съм се реализирал в живота, влизам в политиката не за да бъда поредният крадец, искам децата ми да останат в България.

– Кои са според вас големите ни проблеми днес?
– Липсата на духовност. Няма морални ценности. Може би оттам започва всичко останало. Разбира се, че като икономист не мога да не обърна внимание на икономическите проблеми, но всичко започва от липсата на дух. Що се отнася до ежедневието, една от най-големите беди е унищожаването на малкия и средния бизнес. Повече от 400 хиляди фирми бяха закрити, хиляди хора са без работа, не могат дори да си платят сметките за комунални услуги. Това не може да продължи. Ако не се вземат спешни мерки, вярвайте ми, следващата зима ще има сериозни бунтове.

– Защо капитализмът показва доста уродливо лице в България?
– Това, което се случи при нас, беше псевдо. Псевдоикономика, псевдокапитализъм, псевдопреход. Капитализмът в България няма нищо общо с онзи в развитите демокрации. Това е очевидно не само по стандарта на живот, но и по ценностната система, която там е стълб на обществото, а у нас я няма.

– Но у нас богатите хора са мразени, често не без основание.
– Богат човек не е мръсна дума, но когато си престъпник и си станал богат благодарение на престъпление, няма как да не бъдеш мразен. Неслучайно хората в началото на управлението на премиера Борисов се радваха, защото той се закани да унищожи богатите. И тъй като знаехме как бяха натрупани големите пари в условията на прехода – с кражби, измами, присвояване на обществени фондове, източване на ДДС – изглеждаше нормално общото негативно отношение към богатите и желанието те да бъдат наказани. Подвеждането на всички под общ знаменател обаче е измамно. Има богати хора, които са натрупали своето благосъстояние благодарение на много, много работа. Дали са много работни места, внесли са данъци, развили са икономиката. Не трябва да се връщаме пак към социализма от корейски тип. Уравниловката е най-вредното нещо, което може да се случи на една държава. Инициативният и предприемчивият не бива да бъдат приравнени с мързеливия и необразования. А омразата към богатите хора ще отшуми, когато народът бъде сигурен, че те са натрупали своето богатство по честен начин, с честни и прозрачни правила, с плащане на данъци.

– Сбърка ли ГЕРБ в икономическата си политика?
– Още в началото допуснаха фатална грешка, като заявиха, че държавата няма да плаща. В този момент те сложиха огромен прът в колелото на икономиката. Знаете, че кредитният рейтинг, който се дава на държави, на фирми, отразява именно това – способността на дадена институция или държава да плаща своите задължения. Когато една държава заяви, че няма да плаща, естествено е доверието, което е основата на движението на всичките потоци в икономиката, да изчезне и да предизвика парализа. Как да имаш вяра, че твоят контрагент ще плати, когато държавата не плаща. После дойде и рекетът – ако се откажете от 10% от парите, ние ще ви платим. Това изнудване се пренесе на всички нива. Няма фирма в България, която да не е изпитала на гърба си рекета на НАП. За награда сложиха шефа на Агенцията по приходите да води листа на ГЕРБ. Това е доказателство, че данъчните служби са използвани за частно-партийни интереси. Да не забравим и така наречената политика на финансова стабилност, която дебалансира бюджета. Лъгахме себе си, лъжем и европейските институции. На практика държавата хем не плаща, хем скрива своите задължения, а твърди, че бюджетът е балансиран. От друга страна, данъчни глобяват наред фирмите със и без основание. След това тези данъчни актове падат в съда, но държавата ги брои за приходи. Всъщност голяма част от тези приходи не влизат в бюджета. Като прибавим към тях и многобройните фалити на фирми, се получава една доста сериозна дупка, която съвсем скоро ще лъсне. Ето това свършиха ГЕРБ.

– Твърдите, че ГЕРБ е рекетирал бизнеса. Как точно?
– Рекетът беше провеждан главно по две направления. Първо – чрез обществените поръчки, които печелеха само близки до властта фирми. Второ – неудобните фирми бяха натискани чрез лостовете на НАП и полицията, невръщане на ДДС. Това ако не е рекет! Ще дам един пример – печелите обществена поръчка, изпълнявате съвестно своите задължения, фактурирате на държавата, за да си получите парите, тя не ви плаща, на 15-о число обаче вие трябва да внесете дължимото ДДС, без значение че държавата не се е разплатила с вас. Ако не платите ДДС, което сте фактурирани, идват и ви запорират сметките. Същевременно този, който изначално е трябвало да плати и не си е платил, иска да ви одере още веднъж, като прибере обратно това, което още не ви е дал. И това не е всичко. Точно тогава се появяват едни добри хора, близки до властта, и ви предлагат да ви купят фирмата на много ниска цена – това съм го виждал с очите си. Пред риска да фалирате вие си прехвърляте фирмата на „добрите хора“, след което изведнъж се оказва, че държавата започва да плаща. Когато вашата фирма вече е собственост на близки до нея хора. Има хиляди примери в това отношение, много хора са пострадали и ние от „ГОРДА България“ категорично заявяваме, че ще спрем данъчния и административен рекет който беше налаган на стотиците хиляди български граждани и български фирми.

– Как бихте увеличили заплати и пенсии, ако спечелите властта – това вече не е по-пулистки въпрос, а въпрос на оцеляването на стотици хиляди български граждани?
– Основното мото на нашата кампания е: къде са парите? Според данни, които получихме, над 20 милиарда долара се намират в офшорни сметки извън страната. Твърдя, че в държавата има информация за тези хора, които държат сметките, има информация и за техните авоари. Проблемът е, че целенасочено през последните години се е пречело на тези разследвания. Ние ще дадем пример как трябва да се борим с корупцията и как това, което е взето от българите, трябва да се върне. Чувството за безнаказаност, което властваше през всичките тези години,доведе до това, че всяко следващо правителство си позволяваше да краде и да мами българския народ в по-голяма степен, отколкото предишното.

Ние ще намерим парите и ще ги върнем. Нашите пари са в сметките на политици и на псевдобизнесмени, които са откраднали от всички нас. Първото, което ще направим, е да започнем разследване и да върнем голяма част от този огромен паричен ресурс. Но това, разбира се, няма да е единствената, нито основната мярка. Преди всичко трябва да се отворят нови работни места. Хората трябва да имат сигурна работа.

Разбира се, че заплати и пенсии трябва да се вдигнат, но ние не обещаваме популистки и невъзможни за изпълненине неща. Някои твърдят, че щели да направят минималната работна заплата 1000 лева. Това ще означава автоматично фалит на още 100 хиляди фирми. Ние говорим за работа.

За целенасочена работа по подобряване на бизнес климата и привличане на чужди инвестиции. Също така специално за малкия и средния бизнес ще създадем гаранционен фонд, който ще подпомогне лесния достъп до кредитиране, тъй като много от добрите идеи умират заради липсата на финансиране.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *