Специалистът по ароматерапия Магдалена Славова: Ароматите лекуват стрес и болести! ИНТЕРВЮ

Магдалена Славова
Магдалена Славова

  Магдалена Славова се занимава с изкуството на ароматите от дълги години. За пръв път се сблъсква с тях, когато е още дете, и остава пленена от магията на въздействието им. Тогава решава да превърне етеричните масла в своя начин да поддържа великолепно физическо и психическо здраве.

От почти 13 години тя изучава тайните на ароматерапията и тяхното приложение в ежедневието ни. Магдалена сподели някои от своите трикове за по-добро здраве с помощта на етеричните масла.

– Магдалена, какво означава ароматерапия?
– Ароматерапия означава благоприятно въздействие чрез естествен аромат върху тялото и психиката. Ароматът е качество на атмосферата. Той не може да се пипне, но може да го докоснем чрез най-съвършеното си сетиво – обонянието. Ароматът би трябвало да бъде приятна миризма в нашите асоциации. При ароматерапията използваме такива миризми, които са благотворни за нас. Това са етерични масла, СО2 Екстракти, а и защо не миризмата на любимо същество или на дъжд.

Магдалена Славова – Как можем най-бързо да се подложим на ароматерапия у дома?
– Етеричните масла са летливи ароматни съединения, които са мастноразтворими. Практически, когато подберем етерично масло, което ни допада, за да го нанесем директно върху кожата, е нужно да го разтворим в мазнина. В кухнята ни винаги може да се намери зехтин или сусамово масло, които са идеални бази за етерите. За предпочитане е маслата да бъдат студено пресовани, нерафинирани.

Ключово при ароматерапията е да употребяваме единствено масла, които са от биологично земеделие. Когато използваме етеричните масла за вдишване или изпарение, можем да го правим директно от шишето или да накапем няколко капки върху парче чиста гъба за миене на чинии и да я поставим в стаята.

– Как въздействат ароматите на тялото ни?
– Те могат да ни успокоят, освежават, активират, релаксират или дори зарадват.

И още повече могат да благоприятстват функцията на вътрешните органи и системи, метаболизма. В зависимост от начина им на прилагане – масаж, чрез аромакозметика, няколко капчици в сауната или във ваната, чрез изпарение в помещения, като фитохрани, те повлияват или навлизайки през кожата, от там в кръвообращението и към органите, или директно през обонятелната система. При всички положения уханието винаги първо докосва мозъка. Всичко това се случва много фино и хармонично. Когато са употребени в правилно съотношение и уместна концентрация, ароматните молекули са като храна за нашето същество. Тялото ни реагира на тях, без да се стресира, както примерно се получава, когато използваме конвенционални продукти.

– Има ли разлика в ефекта на естествените масла и парфюмите върху тялото ни?
– Парфюмите не са терапевтични аромати. В 90% те представляват синтетични опасни съединения, които причиняват алергии, натравяния, кожни обриви, замайване, главоболие, отпадналост и онкологични заболявания, при натрупване в тъканите. Същото важи с още по-голяма сила за перилните и подобни, ароматизирани препарати. Преди да изберем етерично масло, нека се уверим, че то е извлечено чрез биотехнология, идва от био земеделие и не е имитация. Всеки друг вариант би представлявал опасност за здравето ни.

– Кои аромати помагат при различни проблеми?
– Етеричните масла не са предназначени за диагностициране, лечение, лекуване или предотвратяване на заболяване. Бременни или кърмещи жени и хора с известни заболявания трябва да се консултират с лекар преди употребата на неразредени етерични масла. Един много лесен начин да изберем подходящо етерично масло или готова козметика с ефирни масла е просто да помиришем и ако ароматът ни допада, той е за нас.

Тялото ни никога няма да ни излъже То ще предпочете този аромат, чиито съединения му липсват. Така примерно, когато подам на някоя дама да помирише етерично масло от Салвия Скларея и тя го одобри, често в разговора ни след това тя потвърждава, че има ниски нива на естрогени. Ще се запитате какво е общото в случая. Салвия Скларея съдържа фито-естрогени, хоромоноподобни съединения и предпочитания към нейния аромат от жени, може да е индикация за ниски естрогенни нива в тялото.

– Кои други масла имат специфично въздействие върху тялото ни?
– Салвията добре овлажнява кожата. Тя има и най-изявените антиради-ационни свойства. Здравецът съдържа восъци, които защитават кожата от слънчевата радиация. Той е и любим мъжки аромат, който е прекрасен биоафтършейв. Мащерката е ненадмината за дезинфекция на въздуха в помещения с нейните над 5 пъти по-силни антибактериални, антимикотични, антивирусни свойства от калиевия перманганат и кислородната вода. Ментата ще по-добри храносмилането и метаболизма ни, а и е чудесна съставка за домашно направена паста за зъби. Етерично масло жълт кантарион може да накапем 1-3 капки в бучка кафява захар за прием след тежък махмурлук или просто след преяждане и недоспиване. За прочистване на въздуха и стимулиране откашляне използвайте бял бор и хвойна. А второто масло е шампион в борбата с целулита. Хвойната се употребява и при проблеми с бъбреците, но не и по време на бъбречна криза и уринарната система при мъжа. Забележете, че и в двата случая – целулит и бъбреци, става въпрос все за циркулация на вътрешните течности, по същия принцип хвойната помага за разсейването на синини, както и при задържане на течности от всякакъв характер и за детоксикация. Лайката разбира се е един балансиран аромат за успокояване не само психически, но и успокояване на кожата при обриви, раздразнения, за бързо зарастване на рани, при слънчеви изгаряния. Люлякът – този пленяващ аромат, най-добрата защитна грижа за кожата през зимата.

– Има ли значение как се приемат ароматите? Могат ли например да се пият чайове от тези билки?
– Чайовете и другите видове извлеци от същите билки не се равняват напълно по действие с етеричните масла, а още по-малко по концентрация.

– Има ли универсален аромат, който помага за всичко?
– Лавандула е маслото, което препоръчвам да присъства във всяка дамска чанта, „мъжка“ кола и домашна аптека. Няма друго такова масло, което да бъде толкова безопасно и приложимо. Може директно да го намажете при изгаряния от всякакъв характер – слънчеви, от огън, киселини, основи. С лавандула може да се предпазите от ухапвания от насекоми – комари, кърлежи, бълхи, да спрете моментално сърбеж, ако вече сте нахапани, дори и да използвате при случай от ухапване на змия, като средство до оказване на нужната спешна медицинска помощ. Няколко капки на възглавницата ще помогнат и за сън.

Регенериращите свойства на лавандулата са феноменални при зарастване на рани и като средство за предотвратяване на белези след изгаряния, операции. Това е най-хармонично успокояващият аромат. Идеален е за тийнейджъри – усмирява бушуващата енергия по време на пубертета.

– Има ли аромат, който привлича любовта?
– Това е Роза Дамасцена. Знаете ли, този аромат е толкова божествен и съвършен, че вдъхването му в тялото създава една атмосфера на същинска релаксация, хармония и едновременно ползотворно смирение, благодарност от живота. Със своите рекордни над 400 елемента, маслото от Роза Дамасцена създава в нас любов към самите себе си, любов към живота.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *