Социологът Цветозар Томов: Бареков ще остане любимец само на себе си! ИНЕТРВЮ

Светозар Томов
Светозар Томов

Цветозар Томов е социолог и университетски преподавател. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Защитава докторантура по социология през 1984 година. Ръководител е на катедра „Критическа и приложна социология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2002 г. е управител на социологическата агенция „Скала“.

– Господин Томов, ваканцията на депутатите приключи и парламентът отново започва работа. Очаквате ли с тях да се завърнат и протестиращите?
– Сигурен съм в това. Мисля, че още първият протест – на 4 септември – ще доближи по численост най-големите летни протести.

– Какво трябва да направят управляващите, за да се свали напрежението между хората?
– Да подадат оставка.

– Как трябва да тълкуваме „играта“ на протести и контрапротести – като проява на демократичност или като поредната порция задкулисие?
– Игра на протести няма, а „контрапротест“ е оксиморон, изобретен от една безпомощна да се справи с негодуванието спрямо нея власт. Не само правителството, политическите перспективи на БСП в дългосрочен план са под въпрос при този силен негативизъм на образованото градско население спрямо тази партия. Тя може и да удържи властта още известно време, но загуби нещо по-ценно според мен – шансовете да бъде припозната за нормална европейска социалистическа партия от следващото поколение българи.

Николай Бареков
Николай Бареков

– Президентът Плевнелиев призоваваше управляващите да се вслушат в хората и след като протестират, да излязат при тях и да чуят исканията им. Сега обаче немалко български граждани викат „Оставка“ пред Президентството, но г-н Плевнелиев не им обръща никакво внимание. Тези му действия не говорят ли за двоен аршин?
– Да действаш като обединител на нацията в сегашната ситуация означава да си на страната на гражданите, да споделиш негодуванието им от една напълно криминализирана власт. Проблемът на Плевнелиев е, че паралелно дава знаци за подкрепа на други политически сили, нямащи нищо общо с протестите.

– Реални ли са исканията за импийчмънт на президента и избори 3 в 1 през май?
– Не, те са част от политическата бутафория, организирана от сегашните управляващи. Колкото до изборите 3 в 1 през май – за страната ще е по-добре, ако предсрочни парламентарни избори се проведат по-рано, за да намалее социалното напрежение.

– Смятате ли, че философията на Реформаторския блок да присъединява много и в същото време различни по идеи политически партии би била успешна на избори?
– Зависи. Ако Реформаторският блок последователно поддържа идеята за преучредяване на българската държава и я облече в конкретни предложения за реформи и ако издигне ново поколение политици, може и да успее да се превърне във влиятелна политическа сила.

За целта е необходимо съставляващите го партии да образуват нова политическа сплав, дори с цената на собственото си обезличаване, а техните досегашни лидери да се отдръпнат на заден план. Има шансове това да стане, но има и много подводни камъни.

Илиана Раева
Илиана Раева

– Наскоро колежката ви Мира Радева прогнозира, че Реформаторският блок може да се изравни по гласове с ГЕРБ. Реална ли е тази прогноза?
– Прогнозата е реална, но не може да се прогнозира времето, за което това би могло да стане. Реформаторският блок би могъл да успее, ако се превърне в алтернатива на целия досегашен политически модел, а това означава – и на ГЕРБ.

– Може ли Бареков да стане любимец на народа?
– Бареков е любимец на себе си. Има всички шансове да остане такъв.

– Има ли перспектива той в политиката?
– Да, но неговата перспектива е обратна на тази на Реформаторския блок. Хора като него биха могли да успеят в политиката само ако досегашният модел на упражняване на власт се съхрани.

– Вярвате ли, че Бареков е трети по рейтинг, както съобщиха от „Сова Харис“?
– Не мога да коментирам. Коментирам само данни от изследвания, в чието провеждане съм участвал.

– Илиана Раева може ли да бъде изненада на следващите избори?
– Не.

– Мирослав Найденов и Емил Димитров учредяват формацията БАСТА. За Георги Първанов и Татяна Дончева също се говори, че готвят нов политически проект. Може ли да очакваме разцепление в ГЕРБ и БСП?
– И двата евентуални проекта не могат да разцепят ГЕРБ и БСП, но могат да създадат резервни писти за разочаровани техни привърженици.

– Какви според вас трябва да са или въобще трябва ли да има промени в Изборния кодекс?
– Най-важното според мен е българите живеещи в чужбина, да получат мотивиращи възможности за участие в избори.

Без електронно гласуване или гласуване по пощата това няма как да стане. На второ място – изчистването на избирателните списъци от „мъртви души“, които са предпоставка за изборни манипулации. На трето място – преференциално гласуване за пропорционални листи без праг, за да може избирателите, а не партийните централи да редят листите. На четвърто -пакет от мерки, изравняващи възможностите за финансиране на предизборните кампании. Машинното гласуване, смъкването на 4-процентовата бариера и смесените листи са мерки, които биха имали противоречив ефект.

Още сензации:

loading...

5 Отговора за "Социологът Цветозар Томов: Бареков ще остане любимец само на себе си! ИНЕТРВЮ"

  1. българче   06.09.2013 at 9:27

    Аман от социолози разбирачи. Като ти плащат от ГЕРБ ги хвалиш, като ти плащат от БСП ги хвалиш. Айде скрийте се вече и стига сте манипулирали хората. В момента няма нужда правителството да подава оставка, а относно Бареков, той ще бъде 3-а или 4-а политическа сила

    Отговор
  2. анализатор   06.09.2013 at 9:29

    Явно в днешно време е модерно всеки да плюе всеки, но не на лична основа, а на хонорар. Томов е на заплата при „реформаторския блок“, а това могат да го разберат дори и децата, след като му прочетат изказването…жалък „социолог“

    Отговор
  3. ivana ivanova   06.09.2013 at 9:38

    Така наречения реформаторски блок е въздухарска измишльотина.
    Нищо реформаторско няма в него.Каквото можа той отдавна съсипа.
    Той имаше достатъчно възможности да реформира.

    Отговор
  4. ivana ivanova   06.09.2013 at 9:41

    Реформатоско е това което е срещу реформаторския блок.
    Бареков е реформатор и гаранция за това е че няма участие в
    досегашното управление и че е противник на измислените „реформотори”.

    Отговор
  5. скала   07.09.2013 at 1:58

    Не си заслужава да се коментира. Агенция скала-световно неизвестна.За него е важно живеещите в чужбина да могат да гласуват.А всички са категорични че най е важно промените в избирателния закон да се направят. Или при тази агенция всичко е с главата надолу

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *