Социологът Андрей Райчев: Всички натрупани грешки на ГЕРБ избиха! ИНТЕРВЮ

Андрей Райчев

  Андрей Райчев е сред най-авторитетните социолози у нас. Завършил е философия и социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е един от собствениците на „Галъп интернешънъл – България“.

– Как ще коментирате последните бурни събития в страната, господин Райчев?
– С една дума – почна се. Всички натрупани грешки избиха. Сто пъти им се каза да не окупират цялата власт, защото в такъв случай поемат цялата отговорност и накрая издънването е почти сигурно. Съществена грешка на властта е и че не се вслушаха в съветите да не доминират толкова медиите, защото така потискат свободата на словото и изведнъж оттам може да избие напрежение.

Бойко Борисов

– Смятате ли, че главата на Симеон Дянков падна като курбан заради протестите?
– Не, това е просто изхвърляне на чувала с пясък от балона, за да литне отново. Не знам дали ще отпуши ще проследим тепърва.

– Преди около две години Борисов бе казал, че падне ли финансовият министър, пада цялото правителство.
– Това е начинът да не пренесе напрежението върху самия себе си. Така иска да се предпази от негативните реакции към собствената си персона.

Симеон Дянков

– Поддържате ли още мнението, че премиерът има само две реплики?
– По-скоро са две арии – тази за лошия Сергей и другата за строежа на магистралите. Сега обаче нито едната от тях не върви. Ние направихме допитване сред половин милион души, от което се видя, че тези арии вече не са актуални.

– Доста време обаче се твърдеше, че има огромна разлика между ГЕРБ и БСП в полза на първата партия.
– Наистина беше така. ГЕРБ сериозно изпреварваше, но днес нещата не стоят така. Разликата вече е стопена, и то не заради конкретно събитие, а заради цялостната политика, която правителството провежда.

Ще ви дам само няколко параметри защо се стигна до това. Живеем в държава, на която са й нужни 30 милиарда годишно. Тези пари трябва да се вземат отнякъде. За да е по-лесно, се вземат от хората. В държавата работят около 720 000 души, т.е. всеки трети е зает в държавна структура. Те вземат по триста лева, а трябва да платят сметка за ток от двеста – няма как да стане.

– Смятате ли, че ГЕРБ има шанс за втори мандат?
– Аз не мисля дори, че имат шанс да изкарат и първия.

– Остават все пак само четири месеца до края му.
– Така е, но виждате хората на улицата, нали? Предсрочните избори не са нещо добро за момента обаче. Ще се напрегне много политическата система. За да закрепи положението, Бойко трябва да запази диалога си с хората. Ако не беше толкова талантлив медиатор, досега да е рухнал.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Социологът Андрей Райчев: Всички натрупани грешки на ГЕРБ избиха! ИНТЕРВЮ"

  1. andrea   20.02.2013 at 21:06

    ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ОБВИНЯВА САМО ЕДИН ЧОВЕК И ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ТИНЯНА В КОЯТО СМЕ,СТАРИ ГРЕШКИ И СТАРИ ДОГОВОРИ НЕ СЕ РАЗВАЛЯТ ТАКА,ТОВА ДА НЕ ВИ Е НЯКАКВА СЕМЕЙНА ДРАМА,ТЕЗИ ХОРА КОИТО НАПУСКАТ ВЛАСТТА Я НАПУСКАТ С ДОСТОЙНСТВО ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИ И ЩЯХА ДА НАПРАВЯТ ВСИЧКО КОЕТО МОГАТ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА НАРОДА,НО НЕ МОГАТ ДА ПОПРАВЯТ СТАРИТЕ ГРЕШКИ НА ПРЕДИШНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА,ТОВА НЕ ДАЙТЕ МИ КУКЛИТЕ,НА СИ ВИ ПАРЦАЛИТЕ,А НИЕ БЪЛГАРИТЕ,ТРЯБВА ДА МИНЕМ ПРЕЗ МНОГО ТРУДНОСТИ ЗА ДА СЕ ОПРАВИМ,ЗАЩОТО 20 ГОНИНИ ГРЕШКИ НЕ СЕ ОПРАВЯТ ЗА ДЕН,ДВА ИЛИ 1,2 ГОДИНИ,АЗ НЕ ЗАЩИТАВАМ НИКОЯ ПАРТИЯ,НО СМЯТАМ,ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБВИНЯВА ПЪРВИЯ ПРЕД ОЧИТЕ НИ,ДОБЪР СТАНДАРТ Е СЕ ГРАДИ ЗА ГОДИНИ НА ПРИВАТИЗАЦИИ,ЧРЕЗ УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕЛСКО СТОПАНСТВО,С ДОГОВЕРЧЕТА КОИТО НИ ЗАКОПАХА ЗА ГОДИНИ НАПРЕД,КАТО С ЧЕЗ,ЕВН И Т.Н,ЗАЩО НЕ ПОГЛЕДНЕМ КОЙ ГИ ПОДПИСА,ОТГОВОРЕТЕ МИ КОЙ И ТОГАВА НЕКА СЪДИМ ИСТИНСКИТЕ ВИНОВНИЦИ,НЕКА БЪДЕМ ОБЕКТИВНИ,А НЕ ВАНДАЛИ НА ПРОТЕСТИТЕ,ОБВИНЯВАМЕ ПОЛИЦАИТЕ-ДАЙТЕ ДА ГИ ОСТАВИМ ВАНДАЛЩИНАТА ДА СИ СВАРШИ РАБОТАТА,ТА НИЕ НАЛИ СМЕ УЖ СМЕ ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА,ВСЕ НЯКОЙ НИ Е ВИНОВЕН НА НАС,ВСЕ НИЕ СМЕ ПРАВИТЕ…МАЙКИТЕ РАВАТ ЧЕ НЯМАТ МАЙЧИНСТВО ГОЛЯМО,АМИ ИМА МАЙКИ КЪДЕТО НЕ РАБОТЯТ ПО 5 ГОДИНИ И ИСКАТ ПАРИ,А ДЕЦАТА ИМ ХОДЯТ НА ГРАДИНИ,А ТЕ СИ ПИЯТ КАФЕТАТА ПО ЦЯЛ ДЕН,А НА ЗАПАД ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО Е МАЙЧИНСТВОТО,СЕГА ДА ВИДИМ СЛЕД ГЕРБ КОЙ ЩЕ НИ ОПРАВИ,АЗ ЛИЧНО НЕ СУМ ГЛАСУВАЛА НИКОГА ЗА ТЯХ,НО СМЯТАМ ЧЕ НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СТАВА ТАКА,ТЕ ПОСТАПИХА ПРАВИЛНО ЗА СЕБЕ СИ,ДОСТОЙНО,ИЗМЪКВАМЕ КИРЛИВИ РИЗИ НА ТОЯ И НА ОНЯ,КОЙ БИЛ МУТРА И КОЙ НЕ,ИСКАМЕ СЛЕД 20 ГОДИНИ ФАТАЛНИ ГРЕШКИ НА ПОЛИТИЦИ,КОИТО ОЩЕ СА НА ВЛАС, СЛЕДВАЩИЯ УПРАВЛЯВАЩ ДА НИ ПОДНЕСЕ ЦВЕТЯ И РОЗИ,НЕ НЕ СТАВА ТАКА,ЕТО ТОВА Е МОЕТО МНЕНИЕ,НЕ СЪМ ПРИСТРАСТНА,А ОБЕКТИВНА ЗА МОМЕНТНАТА СИТУАЦИЯ

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *