Сензационно! Николай Бареков: Бойко Борисов ще направи опит да ме убие, но най-вероятно ще изчака поне 2 години! ИНТЕРВЮ

Николай Бареков

  Николай Бареков е в епицентъра на събитията през последните седмици. В деня преди изборите той разгласи грандиозния скандал с откритите 350 000 незаконни бюлетини в печатницата в Костинброд. Управляваната от него ТВ7 е особено критична към бившите управляващи напоследък. Репортерите на медията вадят на светло множество скандали от управлението на ГЕРБ.

– Какъв е вашият коментар за изборите, господин Бареков?
– 70% от българите отказаха да подкрепят ГЕРБ и да я припознаят като алтернатива за управление. Партията получи само 1/6 от вота на избирателите. Чисто и просто ГЕРБ загуби изборите.

– БСП тогава ли е реалният победител от тези избори?
– Може да се каже, че БСП е победителят, защото е единствената, която увеличи дела на своите избиратели с близо 200 000. И аз мисля, без да участвам пряко в никакви политически програми, че е редно БСП да предложи съставянето на следващото правителство с някой от останалите партийни субекти. Още повече, че няма как нито една партия да управлява еднолично. Освен това ГЕРБ, макар и да е първа политическа сила, загуби моралното право да управлява.

– Смятате ли, че бе направен опит да се омаловажи вашето разкритие за напечатаните допълнителни 350 000 бюлетини?
– Не бе направен опит да се омаловажи това разкритие, а на практика да се профанизира. По този повод мога да ви съобщя новина: днес (вторник, 14 май – бел. ред.) внесох сигнал в Главната прокуратура срещу организирана престъпна група, която е начело с Борисов, Цветанов. Марин Райков и Росен Желязков (главен секретар на Министерския съвет – бел. ред). Именно тя се опита да фалшифицира изборите. Разберете, че Йордан Бончев, който е напечатал бюлетините, не е сам в цялата тази мащабна операция. Тя е водена от четирите лица, които споменах. Възлага му се поръчката да отпечата бюлетините, после прави и фалшивите, а хората на Цветанов ги разнасят из районните избирателни секции.

Бойко Борисов

– Имате ли по-конкретни доказателства за това, което разкривате?
– Разбира се, че имам доказателства. Освен това ми стана много смешно, когато Борисов заяви, че БСП прави опити за фалшификация на изборите. Не виждам как това ще стане при условие, че бюлетините се правят в печатница на общински съветник от ГЕРБ. Ние добавихме към нашите разкрития допълнителни материали – Росен Желязков работи като най-висш администратор на Борисов в последните десет години в Столична община. Имам й още едно доказателство за връзката между Борисов и Марин Райков, но то е предадено в Главна прокуратура.

– Главният прокурор Сотир Цацаров прояви невиждана през последните години смелост.
– Напълно съм съгласен. Каквото и да кажа за него и последните му действия, ще прозвучи като комплимент. Не знам дали в момента има българин, който да не каже добра дума за него. Истината е, че г-н Цацаров направи доста смели действия, въпреки желанието на Цветан Цветанов да го оклевети, че изпълнява политически поръчки. Много е смешно такива думи да излизат от устата на човек, който превърна МВР в маша за изпълнение на всякакви мръсни задачи.

– Получавали ли сте заплахи за сигурността ви през последните седмици?
– Получавал съм няколко такива заплахи за посегателства върху мен. Заради това вече съм взел необходимите мерки.

– Семейството ви как се чувства?
– Много зле. Жена ми реве, казва, че не може да си представи, че ще й се наложи да живее по този начин от тук насетне. Постоянно е с охрана, детето ни излиза задължително с хора, които го придружават. Не се страхувам, че Борисов ще ме убие сега. Сигурно ще направи такъв опит, но най-вероятно ще изчака поне две години.

Бойко Борисов и Николай Бареков

Проблемът е, че този човек създаде тотална омраза към моята личност. В момента насажда в структурите си идеята, че едва ли не заради мен са изгубили изборите. Заради това няма как тези хора да не истеризират срещу мен. Истината е и това, което Борисов пропуска да каже, че ГЕРБ загуби изборите заради действията им по време на цялото управление, заради милиционерското МВР на Цветанов.

Защото Бареков си е свършил работата, така както и пресата го направи преди две години, когато пусна записа с Мишо Бирата. Тогава всички медии, включително и аз, коментирахме скандалността на тези СРС-та. Какво направи обаче Борисов тогава – отново профанизира. Започна да се чуди кой го е записвал, както при последните записани разговори отклони вниманието към това, че някои го бил слушал в тоалетната. Пак подменя основната тема. Този човек кара шефа на митниците да пази негов приятел, този човек кара градския прокурор на София да потули дело срещу негов министър.

Това е престъплението, това е същественото.

Тук ще задам още един въпрос – защо сега прокуратурата не подхване версията дали Мишо Бирата не беше убит. Също така да не забравяме, че и жена му почина малко след това.

Точно така. Аз разговарях с нея малко преди да умре и тя се чувстваше изключително отчаяна и уплашена.

Съпругата на Бареков - Евгения и синът им

– Споменавате този запис от преди две години, който компрометира Борисов, но по същото време бяха и протестите на земеделците в София. Вие се изказахте доста остро срещу тях, оставяйки впечатлението, че покровителствате премиера.
– Само да вметна нещо преди това. Преди малко прочетох, че Борисов има днес среща с животновъди. Това е изключителна наглост, защото този човек три дни ме се появява да обясни на избирателите си за изборните резултати, да им се извини, а изведнъж цъфва на подобно място.

Ще ви кажа, защо бях против аграрните протести – смятам, че животновъдите и земеделците бяха най-облагодетелствани от европейските субсидии, докато най-губещи са хората в големите градове. По какъв начин такива пари достигат до вас, до мен, до хората в София, в Пловдив… По никакъв. Аз смятам, че производителите са прави да протестират, когато имат проблем с през последн минаваше в правителството, но нека това не се случва в центъра на големите градове, защото, когато запушат центъра на столицата, хора като мен и вас не мога да си вършат работата.

– Просто тогава излезе, че защитавате прекалено много г-н Борисов.
– Разбирам ви и сте прав да ми задавате този въпрос, но наистина и те трябваше да влязат в нашия ритъм. Пак им се извинявам за прекалено острия тон и от вашия вестник.

Като цяло обаче българите са в плачевно състояние след това управление. Да, може би производителите са вземали повече пари за продукция, но като цяло в какво положение е българското земеделие – то е разбито.

Семейство Барекови с Бойко Борисов

– Да не говорим и колко Калинки се пръкнаха.
– Абсолютно, шефът на фонд “Земеделие“ беше с фалшива диплома. Това е нечуван скандал.

– Смятате ли, че обикновените българи ще ви припознаят като техния глас?
– Да, защото видях какво се случи по време на нашата обиколка из площадите. Имам претенциите не толкова да бъда техен глас, колко до някаква степен техен омбудсман, който ще се бори тези хора да могат да осъществяват контрол над управлението.

Аз видях болките на хората осъзнавах техните проблеми. Знаете ли, че малкият и средният бизнес, който хранеше народа през последните години, сега на практика почти не съществува, той беше заличен от икономическата карта на България. Какво направи Борисов за него – вдигна кредитите, замрази заплатите и обрече на глад народа. Затова от тук нататък ще бъда в опозиция на всяко едно подобно управление и ще бъда говорител на хората.

– А дали те наистина ще ви припознаят като такъв?
– Да ви кажа честно, хората ме спират по улиците и ме поздравяват, казват ми „Горе главата!“. Получих стотици есемеси, след като правителството си подаде оставката в знак на подкрепа за нашата позиция.

– А може и като се лишихте от присъствието на дадени журналисти във вашата медия като г-жа Кулезич, допълнително да сте предизвикали симпатии.
– Може и така да е.

– Заплатата й при вас толкова висока ли е била, та да може да си позволи нов луксозен джип?
– Докато беше при нас, тя работеше при брилянтни условия, каквито никой в телевизията нямаше, дори аз.

– В едно друго интервю споделяте, че сте се чували от време на време с Бойко Борисов. По този начин не се ли е скъсила дистанцията помежду ви като журналист и политик?
– Не, дистанцията помежду ни имаше. Чували сме се не повече от два пъти в годината и то, за да гостува в различни наши предавания. Специално през последната година сме се чували веднъж, когато исках да му изпратя записи от наши разследвания за корупция във висшите етажи на властта, ако случайно не ги е гледал. Тогава започна да ми се оправдава все с някой друг. Като цяло на него винаги все някой друг му е виновен.

Николай Бареков

Каквото и да си говорим, факт е, че той почти не се занимаваше с държавно управление през своите близо четири години на власт. Времето му минаваше в мачове, в приятелски срещи и т.н. Обичаше да се показва по няколко пъти в седмицата, за да се обръща към хората и да им обяснява, че прави всичко по силите си, но някой му пречи. Това хващаше декиш в началото, но после хората осъзнаха, че това е само един балон.

– Не сме ли виновни ние, медиите, за този негов образ, защото по-често се занимавахме с това какви пури пуши, отколкото с управленските му решения?
– Така е, основно ние сме виновни, защото не спряха да се пускат снимки, на които е в спалнята си, в кабинета, гол до кръста, по спортен екип.

– Вие кога започнахте да се съмнявате в неговите чисти намерения към управлението?
– Когато започнаха да постъпват сигнали на мои колеги за корупция в управлението, за поскъпване на лекарствата, за буквални кражби. Също така много ме смущаваше неадекватната му подкрепа към политиката на Симеон Дянков. Можете да проверите, че последното му интервю при мен беше през зимата на 2011 година. Тогава аз просто започнах да изпитвам съмнения към действията му. След това нашите отношения вече бяха ясни – нямаше особен смисъл да продължават.

– Вие някога имали ли сте обещания от страна на ГЕРБ за влизането в по-сериозната политика?
– Бойко ме помоли през 2007 година да се кандидатирам за кмет на Пловдив, но аз му отказах. Споделих му, че категорично не се чувствам подготвен да управлявам такива огромни бюджети и да се откажа от журналистическата професия. Тогава нямах подобен мениджърски опит, какъвто имам сега като шеф на медийната ни група. Никога не съм искал постове от ГЕРБ. Но иначе им е лесно да пишат декларация, в която да ме наричат сребролюбец. Апелирам да покажат едно доказателство, което имат срещу мен за подобни сделки.

– Някъде ще се развива ТВ7 занапред?
– Надявам се да станем първа телевизия в следващата една година. Даже след малко отивам на среща на борда на директорите да предам последните ни резултати, които са много обнадеждаващи. Имам разговори с Емил Кошлуков да му уплътним лятото. Много динамично се развиваме. Продължавам и кампанията „България без цензура“, която ще обикаля страната два пъти седмично за различни дебати.

– Само мога да ви пожелая да ползвате пластмасови чаши на подобни диспути.
– Ще вземем мерки задължително. (Смее се.)

– Ще ви липсват ли Борисов и Цветанов във вашия ефир?
– Изобщо няма да ми липсват. Мисля, че още при първия работен ден на следващия парламент на тези двамата ще им бъде поискан имунитетът и тепърва ще понасят своята отговорност.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *