Сашо Диков: Гостите ми ще сядат на електрическия стол! ИНТЕРВЮ

Сашо Диков

  Сашо Диков е един от най-известните български журналисти. Започва кариерата си в БНТ, където се занимава със спорт. От екрана на „Канал 3″, чиято емблема е от години, задава въпроси, които повечето колеги не смеят да изрекат на глас. Медията се прославя с директното излъчване на конфликтни събития.

„Дикоff” се казва предаването, което Сашо Диков започна да води по Нова телевизия на 2 март.

– Господин Диков, как ви изкушиха да водите предаване по Нова телевизия?
– Основното е, че там е гарантирана пъпната творческа свобода. Не знам дали в настоящия момент друга телевизия би си позволила подобен лукс. „Нова“ си дава сметка, че съм изключително трудно управляем. Но за сметка на това досега съм показал, че си върша честно и коректно работата. Затова амбицията ми е да направим нещо много добро и различно. Още на първите ни срещи с продуцентите и екипа разбрах, че говорим на един език.

Иначе си оставам и в „Канал 3″. Това предаване в „Нова“ ще бъде задължение веднъж седмично в събота между 16 и, 19 часа. Не мога да изоставя собствениците на „Канал 3″. Ние сме минали през всякакви истории и опити за цензура. Прави им чест, че устискаха и устояха на натиска. Те създадоха свобода, с която не смея да злоупотребя. Предполагам, че и на „Нова“ ще й е трудно, защото ще започнат обаждания, натиск. Искаме да постигнем високи резултати като рейтинг. Оттам ще дойдат реклами, пари. Това ще е хубаво за всички. Но хората зад мен ще са най-потърпевши, защото аз какво влагам – само една елементарна свръхкадърност под формата на сиво вещество и на опит от 35 години.

– От вас никой не очаква фалшиви послания.
– Телевизията има един недостатък и той е, че никога не можеш да излъжеш хората. Когато някой се пъчи да защитава или заклеймява еди-кого си – първия път може да му повярваш, но след това разбираш, че нещо му е платено. При мен нещата са ясни, аз никога не съм влизал в задкулисни интриги. Това го казвам по повод желанието на определени сайтове да ме свържат с Алексей Петров. Както за него мога да говоря каквото си поискам така и за всеки друг. Няма в тази държава човек, който да каже, че ме купил. Това е мое лудо предимство, хората да знаят, че няма да има поръчки и слугинаж в предаването ми. Когото каня, той трябва да знае, че ще седне на електрическия стол. Няма да има никаква пощада. Готвим шокиращи гости, чието присъствие не може да си позволи нито една друга телевизия.

За да бъде максимално интересно, сме подготвили необичайни подходи към някои личности. Знаете, че на много журналисти им се иска да зададат конкретни въпроси и към Цветанов, и към Бойко Борисов, но само аз го правя. Едно от най-кошмарните неща в този занаят е да има свобода – такава, каквато ми дават „Нова“ и продуцентите от „Телеман“. За нея се иска някои задни части да са достатъчно твърди, за да се види наистина как можеш да употребиш тази свобода в интерес на зрителите.

– Смятате ли, че ще се чува повече гласът ви от екрана на „Нова“?
– Нещата звучат по един начин от ефира на „Канал 3″ и по друг от този на големите телевизии. Това е безспорен факт. Свикнал съм, когато някой страшно закъса, да опре до мен и тъй като сега нещата са в една такава страшно критична ситуация, явно назря този момент. Винаги съм знаел, че съм най-добрият и мога да правя най-добрите предавания, само че до този момент шефовете на големите телевизии са предпочитали за сметка на удобството да ме пускат само като стръв. Преди време гостувах при Цветанка Ризова в „На 4 очи“ – тогава за пръв път „Нова“ имаше двойно по-висок рейтинг от Би Ти Ви в праймтайма. Мой остава рекордът за най-висок рейтинг на Би Ти Ви, когато водих техния сутрешен блок веднъж. Давам си сметка какво бих могъл да направя, но досега е била такава ситуацията, че големите телевизии с право са се страхували да ми дадат ефир. Чест прави на „Нова“ сега, че го направи. А и вие знаете, че Карбовски говори в момента срещу всеки друг, но не и срещу „Нова“, защото ако го бяха натиснали, щеше да е опищял всичко, че свободният му дух е под цензура.

– Каква цена плащате за свободата си?
– Превръщаш се в телевизионно камикадзе което мята бомби и се самовзривява. Тези, които гледат „Канал 3″, знаят как упражнявам този занаят. Ще се опитам да пренеса тази атмосфера и в „Нова“.

– Страхувате ли се от нови заплахи?
– Малко след взрива бях при Слави Трифонов и той ме попита не ме ли е страх. Тогава му казах, че единият вариант е човек да се страхува, да гледа непрекъснато зад гърба си. Другият е да преодолее страха и да продължи да упражнява професията си. Тъпо би било да кажа, че все едно нищо не се е случило. Но колкото и странно да звучи, споменът, колкото повече минава времето, става по-силен. Добре си давам сметка, че който реши, може да направи нещо с мен. След взрива не е имало случай да си спестя мнението заради страха. Може би сега ефектът от моите думи ще се увеличи. Имаме избор да премълчаваме, но не това е целта. Аз ще правя нещата на 100%, иначе трябва да се откажа от занаята. Или човек иска да се гледа в огледалото без срам, или да се огъва за сметка на натежалите джобове. Ако живееш честно и правиш добро, Господ ще ти го върне.

– Дали не идва краят на цензурата в медиите?
– Ще ми се да е така. Най-големият бич е ограничаването на журналистите от собствениците на медиите. Винаги обаче остава едно пространство, в което да вършиш добре работата си. Една от най-големите гадости в професията е ресорната журналистика. Защото, ако един журналист е зачислен само в Министерския съвет, той знае, че ако зададе неудобен въпрос на Бойко, или няма да го поканят някъде, или няма да научи ексклузивно информация. Оттук идва автоцензурата, което е отвратително. Неведнъж съм задавал най-скандалните въпроси в парламента, където ходя всеки петък. Никога те не са били пускани по големите телевизии. Въпросът с досието „Буда“ бе отразен само по „Нова“. Виждате, че само тази телевизия може да си позволи такъв таралеж в гащите. И то таралеж с чугунени бодли.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *