Радина Червенова: Чувствам се засегната, когато ме ухажват! ИНТЕРВЮ

Радина Червенова

  Никак не е учтиво да се обсъждат годините на дама, но в случая с Радина Червенова не можем да се сдържим. Тя е чудесен пример как трябва да изглежда жената, прехвърлила 50-те – сякаш току-що е чукнала 30. Звездата на „По света и у нас“ е ветеранка в българския телевизионен ефир, но малцина зрители си дават сметка за това, заблудени от безупречния й външен вид.

Освен перфектната си физическа форма Радина демонстрира и откровеността си. Пред репортерския ни диктофон тя сподели куп интересни случки и от работата, и от личния си живот.

– Г-жо Червенова, здрави нерви или непукизъм са необходими, за да издържи човек в БНТ десетилетия наред?
– И здрави нерви, и непукизъм, но и инат. Интриги има навсякъде, важно е как излизаш от ежедневните ситуации. Не са приятни, но ги преживяваш и продължаваш. Не мога да си представя по-хубава работа от моята.

– Обикновено как минава денят ви?
– Старая се да минава приятно. Сутрин денят ми започва с кафе, поглеждам и новините от деня. В БНТ съм към 11 ч. В 11,30 ч. имаме обща летучка. Обсъждаме това, което се е случило, и как да го подредим. След това предстои правенето на емисията, което във времето търпи корекции. Следим агенции, говорим с репортери и така до 20 ч., когато е началото на „По света и у нас“. От 19 до 20 ч. има и гримиране.

– Какво се промени в БНТ с идването на сегашното ръководство?
– Смешно е аз да хваля действащото ръководство, но промяната се вижда. Говорила съм с хора, които нямат нищо общо о телевизията, и те са на същото мнение. Е, разбира се, може и още неща да се направят.

С Коко Каменаров на венчавката си

– Как се сработвате с вашия колега Спас Кьосев?
– Смятам, че той е просто бинго за мен. Бях изключително против воденето на новините по двойки. Беше ми трудно да си представя някой до мен като партньор. Невероятно е, но сега има страхотен синхрон помежду ни разбираме се с една дума, мислим в една посока. Сред причините, поради които бях против воденето по двойки, беше, че не вярвах приоритетите, начинът на мислене и писане на текстовете на двамата водещи да са сходни. Не очаквах да бъдем взаимнозаменяеми в работата. Но ето, че текст, написан от Спас, аз мога да го прочета без никакви корекции. Мисля, че същото важи и за него. Когато сте се сработили като екип и стане гаф, винаги можеш да разчиташ на партньора си, за да излезеш от ситуацията.

Спас вече има натрупан сериозен опит. Изобщо не мога да говоря за него като за млад колега.

– Кой е вашият най-труден момент в кариерата?
– Повече от 30 години работя в БНТ. В началото ми беше трудно, а също и по-късно при промяната след завръщането ми от една дълга отпуска. Имах и период, в който за кратко отидох в БТА. Тогава никак не бяха ясни нещата в новините – кой кой е, какво прави. Аз нямах ход, трябваше да предприема нещо. Любимата ми работа в телевизията не беше това, което беше.

– Колко време изкарахте в БТА?
– Около два месеца. След това ми се обадиха от БНТ и се върнах. С огромно желание отидох в БТА. Идеите, които имаха за развитие на агенцията, бяха брилянтни, но не допусках, че може по такъв некоректен начин да се работи с журналисти.

– Притеснявате ли се още, преди ефир?
– Винаги се притеснявам.

– Следите ли и другите новинарски емисии?
– Аз само това гледам. Колегите като водещи са чудесни.

– Получавали ли сте предложения за работа от други телевизии?
– Да, до едно време. Казвала съм в интервюта, че аз не би трябвало да сменям БНТ. След толкова години в обществената телевизия вече не е възможно да отида в друг канал и зрителите да ме приемат. Всеки си тежи на мястото.

С три от децата им

– Минава ли ви мисълта за това, че един ден неминуемо ще се разделите с БНТ?
– Да, минава ми още от самото начало, от момента, в който отидох в БНТ. От една страна, трябваше много отдавна да приключа с тази работа, но от друга, много я обичам. С времето тя ми доставя още по-голямо удоволствие, трупам опит и знание. Работата в новините е за хора с натрупан бекграунд, знаещи какво, къде и как се е случило.

– Съпругът ви Коко Каменаров стана оперативен директор в БНТ. Това създава ли напрежение за вас?
– Коко е добре познат в БНТ. Единственото напрежение, което създаде назначението му, беше, че някои съжаляват, задето не е шеф на новините. Невъзможно е да се създаде напрежение помежду ни, защото сега нямаме нищо общо в работата си. Ние с него дори не се виждаме в телевизията.

– Преди време бяхте казали, че искате да водите заедно с Коко Каменаров „По света и у нас“…
– Все по-невъзможно ми се струва. Но би било от всяка гледна точка любопитно и интересно.

– Позволявате ли на някого да ви критикува?
– Да, на хората, на които вярвам и съм убедена, че не са злонамерени. Другите не ги чувам.

– Децата ви как се развиват?
– Вече пораснаха и не са деца. Прекрасни са, понякога дори са по-мъдри от мен. Не е лесно с 4 деца, но те са толкова свестни. Голямата ми дъщеря се занимава с туризъм, работи в агенция. Мечтата й е да живее в Щатите. Синът ми учи в Англия компютри и иска да стане най-добрият. Софи завършва 12 клас и има реални шансове да се занимава с журналистика. Най-малката е в 8 клас. Тя е четящият човек вкъщи.

– Трудно ли съчетавате домашните и служебните ангажименти?
– Трудно е, но в никакъв случай не ми е лошо. Има и една жена, която ми помага вкъщи.

Не се лишавам от нищо. Обичаме да излизаме и да ми идват приятели на гости. Откакто с Коко сме заедно, това е непрекъснато.

– Ревнувате ли се с Коко?
– Аз съм извратено моногамна. Около Коко е пълно с жени, които пърхат и са влюбени, а той е толкова чаровен, зодия Лъв и има нужда от това внимание. На мен такова внимание от други хора не ми е необходимо. Дори се чувствам засегната, когато ме ухажват, смятам го за нещо обидно.

Не мога да излъжа човека, когото обичам и вярвам. В началото може би аз бях по-ревнива. Не че съм подозирала Коко, но съм искала повече внимание към мен. Много давам и много искам.

– Кризи в брака ви?
– Естествено, кой не е имал?

– Говори се, че с Коко ще се развеждате, че си изневерявате… Дразните ли се от тези слухове?
– Дразня се. С Коко няма да се развеждаме. Той дори десетина пъти вече предлага да се оженим отново, въпреки че имаме и църковен брак. Откакто сме се венчали, не знам за кой път ни развеждат.

– В какви отношения сте с първия си съпруг?
– В добри.

– Имате ли още проблеми с досадни обожатели?
– Непрекъснато получавам писма.

Вчера нашата секретарка ми каза, че е задръстена с пликове, попита ме какво да прави. От пощата в „Оборище“ пък звъняха в телевизията, че и при тях се е задръстило. Помолих секретарката да говори с хората от пощата и да връщат писмата на подателите им. Преди години някакъв човек ме причакваше.

Имала съм и друг фрапантен случай в миналото – бях следена. Страх ме е от такива работи. Притеснявам се от толкова упорити хора. Получавала съм дори предложения за брак и да плащам сметка за ток.

– Как така да плащате сметка за ток?
– Ами така. С Митко Цонев бяхме водещи тогава. Един почитател ни беше изпратил дърворезби като подарък и с тях сметката си за ток. Разбрахме се с Митко да отиде да преведе някакви пари на човека.

– На какво се дължи перфектната ви визия?
– Ако видите майка ми… Тя е на 90 и изглежда страхотно. Изключително мъдра жена е. Непрекъснато прави нещо, все е заета. Казва, че човек трябва да е ангажиран, да не мисли глупости и лоши неща. Колкото до мен, смятам, че сънят е много важен. Гледам да не се лишавам от него.

– Продължавате ли да спортувате?
– Плувам, занимавам се с йога, правя упражнения. Чувствам се добре, тонизирам се.

– А имате ли пороци?
Пуша – откакто съм завършила гимназия, та до днес.

– На 28 февруари ставате на 55години. Съжалявате ли за нещо?
– Да, съжалявам за цигулката. Започнах да свиря на 5 години и се оказа,
че се справям добре. Не продължих, защото бях в пубертета и тренирах и плуване, а по спортните лагери беше по-весело. Исках да ставам и балерина, актриса… Кандидатствах дори във ВИТИЗ и на четвъртия кръг ме скъсаха. Кандидатствах тайно, защото вкъщи бяха полудели от моите желания. Какво ли не съм тренирала, на всичко се записвах. Ако бях продължила с цигулката, може би щях да имам друг живот. Но не се оплаквам, доволна съм от съдбата си.

Друг момент, когато можеха да се променят нещата при мен, беше като завърших гимназия. Вероятно малко хора знаят, че най-добрата джаз певица в Скандинавия ми е първа братовчедка. Та като завърших гимназия, тя ми каза, че има колеж за музика, театър и балет с преподаватели от Англия и приемат 50 души от цял свят. Изпратих си документите и се оказа, че съм одобрена. От тук обаче не ме пуснаха. Как ще ме пуснат?! Вуйчо ми беше емигрант, а дядо ми е бил един от най-големите търговци и фабриканти във Варна, на когото всичко е взето след 9 септември 1944 г. Завърших икономика в УНСС, но никога не съм практикувала по специалността.

– Защо се записахте да учите икономика?
– От яд. Когато ме скъсаха във ВИТИЗ, моя приятелка ми предложи майка й да ме подготви по география. Изкарах над 5 на изпита и ме приеха.

– Изпитвате ли носталгия към предаването „Час по всичко“, на което бяхте водеща навремето?
– Не точно носталгия. Щастлива съм, че и до днес ме срещат хора, които ми говорят за „Час по всичко“. Съжалявам, че сега няма нещо подобно.

– Кога губите самообладание?
– При явна несправедливост и при категорична простащина – нещо, с което не мога да се справя.

– Имате ли си талисман?
– Талисман – не, но не свалям от себе си осветено синджирче от Божи гроб. Имам си и молитва за преди ефир и за преди важни за мен неща.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *