Първата Мис България Бранимира Антонова: Не обичат Лили Иванова, защото е успяла! ИНТЕРВЮ

Бранимира Антонова

  Бранимира Антонова е известна като първата социалистическа Мис България. На 5-годишна възраст започва да танцува балет. Учи в хореографското училище в София. Дебютът й в киното е във филма „Етюд“. Почти 15 годишна, става Мис Сльнчев бряг, а след това Мис България. Тогава за нея се открива пътя към игралното кино. Била е омъжена 4 пъти, първият й мъж е Владимир Грашнов. Три пъти е избирана за жена на годината.

– Слушахте ли Лили Иванова в „Арена Армеец“, госпожо Антонова?
– Не, защото ме можах да си намеря билет. Всичко беше разграбено.

– Тя не ви ли покани?
– Не съм общувала с нея. Годините ни разделиха отдавна. Познавам Лили от 1972-ра. Тя беше вече с Янчо Таков и имаше новогодишен концерт в Зала „България“. След това беше поканила всичките си музиканти във вилата на свекъра си Пеко Таков в Бояна. Моят комшия Здравко Радоев – неин близък приятел и голям съратник до ден днешен, ме заведе там. Тя беше направила сама вечерята след концерта. Беше безупречна. Дойде Марин Върбанов със съпругата си Сун, която е китайка. Лили сама сервираше. Всичко беше прекрасно. Такава беше в живота. А всички знаем каква е Лили на сцената. Има и глас, и присъствие. Тя е явление. България трябва само да се гордее с нея.

Лили Иванова

– Сближихте ли се?
– Станахме приятелки, ходили сме си на гости. Много толерантна, точна, домакиня, много топъл човек. Толкова перфектна, че когато срещу нея тръгнат грешно, тя има достатъчно сила на характера, за да бъда откровена. Всъщност дразни хората, защото казва честно: „Това ми харесва, това не!“.

– Така обаче се раздели с доста приятели, композитори й забраниха да изпълнява песните им?
– Точно така, но те всичките са неточни към нея. Убедена съм в това. Включително тези скандали за авторските права. Те са много точни и ясни, регламентирани в някои други държави. Песните, за които спорят, никога нямаше да станат хигове, ако не ги беше изпяла тя. Много лошо постъпиха с нея и единствената възможна реакция беше да каже: „Никога няма да ги пея тия песни“. Много са агресивни към нея, повярвайте ми.

Това е истината. Тя има силата и куража да се държи непоколебимо, да полети като птица над всичко, да пее нови песни и да рискува да остави най-големите си хитове. Лили е безумно работлива, абсолютна перфекционистка. Затова и мотото на концерта й беше такова: „Различната Лили Иванова“.

– Имали ли сте съвместни участия?
– Веднъж в новогодишна програма, която се казваше „Един автограф за Мая“. Аз играех Мая, която събираше автографи от певците. Участваха Йорданка Христова, Бисер Киров, Стоянка Мутафова, всички големи артисти и певци. Спомням си, че бях в Зимния дворец, където тя се появи с фрак и цилиндър. Просто е уникална.

Всеки един от етапите й на развитие е различен. Една е Лили Иванова с Ванко Пеев, друга Лили Иванова с Асен Гаргов или с Янчо Таков. Винаги е съвършено различна.

Ванко, който е завършил симфонична музика, й правеше класическите песни от рода на „Събота вечер“. С Гаргата имаше по-модерен стил с уникални дуети. Тогава беше по-женствена и сладка, с тиролска рокля. След това с Янчо облече дънките и дънковото яке. Всеки път и песните, и стилът й са различни. Но гласът й си остана и върви напред.

– Какво бихте си казали, ако се срещнете?
– Сигурно ще се прегърнем, ще се целунем и ще се питаме как вървят нещата. Оставам си нейна абсолютна почитателка. С ужас предвкусвам злобата, завистта и какви ще ги къдрят след концерта. Но тя пак беше великата Лили и го доказа за пореден път. Знаете ли какъв фурор е направила Лили във Франция, а тук се опитаха да го омаловажат. Колко български певици са пели в зала „Олимпия“ в Париж? Но ние, българите, сме странни хора. Не обичаме успелите, а защо – не знам.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Първата Мис България Бранимира Антонова: Не обичат Лили Иванова, защото е успяла! ИНТЕРВЮ"

  1. Красимир Иванов   22.12.2012 at 20:58

    Това е мнение на интелигентна жена, искрено и аргументирано

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *