Проф. Юлиан Вучков в сензационно интервю: Не се слагам на Бойко!

Проф. Юлиан Вучков
Проф. Юлиан Вучков

  Проф. Юлиан Вучков е публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, историк, критик, доктор на науките. Създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания. Автор е на повече от 20 книги в областта на художествената култура и етиката. Най-известните му творби са есето „Психология на магнетофонната младеж“, книгите „Кратка история на световната драматургия“ и „Теория на художествената култура“.

– Професор Вучков, защо смятате, че създаването на партия на професорите е единственият изход за България?
– Вече 24 години България се управлява от президенти, премиери и министри, които са слабо образовани. Хора, влезли в политиката или защото нямат професия, или защото са некадърни в нея. Затова трябва да се създаде нова партия с участието на големи учени. В нея да влязат също пенсионери и млади хора, но ядрото да е научно, главно от професори. Имаме такива в областта на всички науки – техниката, медицината, правото, селското стопанство, енергетиката, културата, икономиката и т.н. фигури, които имат голям обществен авторитет административен и управленски опит. Партията обаче трябва да е голяма, масова, за да има шанс да осъществи намеренията си.

– Какви действия трябва да предприеме новата формация?
– Да възстанови постепенно производството в България. Не може държавата ни да се храни само от данъци и да продължаваме да бъдем търговска зона.

– Можете ли да назовете конкретни имена на хора, които според вас са подходящи да управляват?
– Смятам, че генерал Стоян Тонев може спокойно да бъде премиер. Той е един изключително добър мениджър с големи познания във всяка една област на общественополитическия живот. Към него мога да добавя директора на Медицинска академия Ваньо Митев, почетния ректор на УНСС проф. Борисов, който 10 години ръководеше най-големия икономически университет на Балканите. Човек с голяма култура в областта на изкуството и образованието. Сегашният ректор на УНСС Стати Статев, който чете лекции в САЩ по икономика. Проф. Георги Костов, който 20 години ръководеше Консерваторията, професорът по математика и икономика Стоян Денчев и още много други.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

– Как ще се финансира партията?
– Тя трябва да бъде подпомогната от малкия и средния бизнес представители на който са и част от протестиращите. Ако се финансира от едрия бизнес, това означава същия порочен и олигархичен модел на управление.

– Трябва ли това правителство да си подаде оставката под натиска на улицата?
– Според мен кабинетът трябва да си отиде, но главната причина за това не са протестите. През годините на прехода всички парламентарни партии правиха усилия да турцизират България. Никоя формация обаче не го прави така, както БСП. Социалистите създадоха ДПС, която е една антибългарска партия, и винаги са в коалиция с нея. Тук искам ясно да се знае, че аз обичам българските турци, те са работливи хора, плащат си данъците и имат право да участват във властта, но чрез български партии, Втората причина да си отиде кабинетът е, че той е негоден. Не е нито експертен, нито политически. Най-малкото, защото културният министър Петър Стояновичказа, че Никола Вапцаров правилно го били разстреляли, тъй като бил терорист. Този човек не знае ли, че Вапцаров е гордостта на България, гордостта на българската култура? Мога да продължа с Таня Андреева, която е една обикновена гинеколожка. Вигенин пък е копие на Николай Младенов. Друг абсурд е да възложиш Социалното министерство на партия, която подкрепя плоския данък, а г-н Орешарски няма никакви качества за премиер. Говори с недомлъвки, не е контактен. Искаше да „разтури седенката“ на 150 000 учители. Може ли един човек, който има отрицателно мнение за учителството, което е най-благородната част от българската интелигенция, да ни е премиер? Трето, искат да си заметат кражбите в енергетиката. Четвърто, заради протестиращите. Не е редно БСП да брои гражданите като овце и да ги дели на София и провинцията. Хората протестират тук, защото в столицата е централната власт – Министерският съвет, Президентството, парламентът, партийните централи и т.н. Срещу кого да протестират по селата?

– Какво следва при оставка на кабинета?
– За да могат да се създадат нови формации и все пак хората да се ориентират за кого да гласуват, трябва да cе назначи дата за избори, която да е 12 месеца след оставката. Дотогава да управлява служебен кабинет, но той да не се реди от Росен Плевнелиев, а от кръгла маса, на която да седят представители на четирите парламентарни партии, КНСБ и „Подкрепа“, хора от творческите и научни съюзи, ректори на ВУЗ и директори на болници.

Проф. Юлиан Вучков – Удачно ли е да се направи коалиция между ГЕРБ и БСП?
– Това е безумие. Коалиция се прави от партии, които имат култура, когато те се допълват, подпомагат, а нашите нямат коалиционна култура, за да се обединят. Практиката показва, че в България те се надпреварват коя да има повече свои хора на ключови постове.

– Има упреци към вас, че симпатизирате на Бойко Борисов?
– Никога не съм се слагал на Бойко Борисов. Когато два пъти ми беше на гости в „Канал 3″, всичко, което мисля, му го казах в очите. Никой друг журналист или телевизионер не посмя да му заяви в лицето, че голяма част от министрите му са некадърни. Казах му, че му е лоша кадровата политика, да махне Николай Младенов, Трайчо Трайков, Стефан Константинов, който гледаше здравеопазването през прозореца на кюстендилската гинекология, Цецка Цачева, Мирослав Найденов и т.н.

– Защо през годините толкова остро критикувате комунистите, сега БСП и по-специално Георги Първанов и Сергей Станишев, като се има предвид, че най-големите си успехи сте постигнали преди промените?
– Бил съм член на БКП, но никога на БСП. Винаги съм казвал и продължавам да твърдя, че Живков беше грешник, но и строител. Аз не съм фурнаджийска лопата. Живков нямаше образование, но той бе заобиколен от интелектуалци. Най-близките му хора бяха трима академици – Балевски, Георги Джагаров и Пантелей Зарев. Радичков и Стефан Гецов също се въртяха около него.

Вигенин и Младенов не могат да стъпят на малкия пръст на министър Иван Башев (министър на външните работи по бремето на Живков – бел. ред.). Никога не съм крил недостатъците на социализма, но не съм и отричал хубавите неща в него. В моите мемоари имам глава срещу ДС. Живков ми подписа заповед да отида в САЩ, но Държавна сигурност не ми даваше паспорт 6 месеца.

Оплаках се на Людмила която ме посъветва да не си продавам билета и един ден преди датата на полета на вратата звъни едно момче, което ми донесе паспорта. Освен това, още през 1963 година написах „Психология на магнетофонната младеж“, където обяснявам, че и нашите деца не са идеални и стига, сме плюли само американските, защото комсомолският живот е безплоден и единствено отвращава младежта. Живков ме спаси от „Психология на магнетофонната младеж“. Той нареди да не ме закачат, тъй като така по-малко ще се шуми около мен и творбата ми. Относно Георги Първанов – с негово нареждане аз съм гонен от една телевизия, тъй като критикувах него и синовете му. Станишев пък няма как да уважавам, тъй като той, преди да стане премиер, нямаше нито един ден трудов стаж, а дипломната му работа по история е на тема „Ролята на униформата в съветската армия“, което сами разбирате, че е несериозно.

– Адекватно ли е поведението на медиите в тази кризисна за България ситуация?
– Покрай протестите ясно се видя, че нашите медии са много страхливи и безпринципни. Опитват се да се харесат едновременно и на протестиращите, и на управляващите, защото, от една страна, хората са част от общественото мнение, а от друга – не се знае БСП, ДПС и „Атака“ колко време ще останат на власт Освен това медиите не виждат, че протестите не са случайни, а са провокирани отвън. Българската младеж не е толкова храбра. Ако беше такава, нямаше да се сети 24 години след промените тепърва да се разбунтува и да показва какво мисли и какво желае. Отвън човечеството никога не е било толкова недоволно от цялата система, както сега. Сегашният модел на управление – пазарната икономика, има големи механизми за огромна корупция. Тази система позволява да се узаконяват беззаконията на властта и бизнеса. Тя е изчерпана,

– След като социализмът и капитализмът са изчерпани, какъв трябва да е моделът на управление?
– Трябва да се вземе най-доброто от сегашните обществени системи – социалната политика на социализма и състезателният характер на капитализма.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Проф. Юлиан Вучков в сензационно интервю: Не се слагам на Бойко!"

  1. Младен   15.08.2013 at 12:49

    Искам да напомня,че тези професори могат да имат много ум и пак да не бъдат умни,както могат да имат голям нос и да не усещат мирис. Трябват умни хора. Каква от това,че имат титли,ако нямат ум и адекватна реакция по проблемите.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *