Президентът Желю Желев: Росене, кажи си за офшорките! ИНТЕРВЮ

Желю вече не е президент, но продължава да се интересува от политическата ситуация в страната
Желю вече не е президент, но продължава да се интересува от политическата ситуация в страната

  Д-р Желю Желев е първият ни демократично избран президент. Той бе начело на държавата от 1 август 1990-а до 22 януари 1997-а. Оттогава насам ръководи фондация, носеща името му, и продължава да се интересува живо от процесите в страната.

Свързахме се тези дни с д-р Желев, за да поискаме мнението му за политическата ситуация в страната. Намерихме бившия президент в селото на жена му Грозден, където той пише нова книга.

– Г-н президент, почивате ли си? Къде ви намираме?
– Винаги като ме питат какво правя или как съм, отговарям, че сме добре, но ще се оправим (смее – б.а.). Да, почиваме, в момента съм в Грозден. Всяка година лятото сме в това село близо до Бургас, от тук е жена ми. На плаж не ходим. Искам сега да довърша някои неща, които отдавна отлагам. Захванал съм се с книгата ми „Митове и легенди за българския преход“, която трябва да излезе през септември. Крайно време е да я довърша. Много неточности бяха изречени за българския преход, и то съвсем съзнателно. А трябва да се знае истината. За мен това е важно, тъй като историята не бива да е въз основа на неверни данни, а на факти и документи.

– Действащите политици трябва ли да прочетат книгата ви?
– Би било полезно за тях. А също и за младата интелигенция, тези, които сега излизат от ВУЗ-овете. Трябва да се знае истината.

Президентът Росен Плевнелиев трябва да носи отговорност и за думите, и за делата си
Президентът Росен Плевнелиев трябва да носи отговорност и за думите, и за делата си

– Доста време продължават протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Какъв е вашият коментар?
– Страната преживява поредната икономическа и политическа криза. В началото на прехода пристъпихме с разни колебания. Сега се добави и световната финансова криза. Тя се оказа изключително трудно изживявана от хората, поведението им е показателно. Поначало политици като премиера Пламен Орешарски и президента Росен Плевнелиев имат отговорна работа. Министър-председателят не е длъжен всяка критика и искане за оставка на правителството да приема за нещо задължително, което трябва да направи, та да го смятат за честен и демократичен политик. Тук нещата наистина са много сложни. Много е трудно да се каже дали ще падне правителството на Пламен Орешарски.

– Вашето усещане какво е?
– Ако ще пада ще е някъде през зимата.

Кризата тогава ще е много остра. Протестите ще станат по-ясни и категорични, хората ще са по-настоятелни в искането правителството да си отиде.

– Едвин Сугарев и сега се подложи на гладна стачка, както по времето и на вашето управление, когато ви искаше оставката като президент…
– Той е един от хората, които съсипаха СДС със своите крайни позиции. Разчиташе само на конфронтацията. Преди години му казах, че е крайно време да спре.

Сугарев бил посъветван още навремето да не преиграва с гладните стачки
Сугарев бил посъветван още навремето да не преиграва с гладните стачки

Несериозна ми се струва гладната му стачка и сега. Не може по пътя на разделението да се управлява. Преди години им казах на някои хора, каква им е болестта.

– Има ли десница днес в България?
– Много трудно може да се отговори на този въпрос. Има много хора в България, които се определят като десни виждате протестите.

– Какво трябва да се промени, за да спре политическата криза?
– Лицата в българската политика трябва да се променят. Осезаемо и
спешно!

– И Станишев ли?
– Би трябвало да излезе. Той може по-добре да обясни защо.

– Какво мислите за поведението на ГЕРБ?
– Изразявам моето положително мнение за управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Още в началото те излязоха с програма. И дадоха доказателства, че са решени да я изпълняват, направиха някои неща. Политическите престъпления обаче бяха голям минус за тях. Трябва да бъдат ликвидирани формите на организираната престъпност. Проблемите са тежки, но е наложително да бъдат решени. Години наред бяха извършвани престъпления, който изостриха положението в страната. Битовата престъпност също не е за пренебрегване.

– Говори се, че Бойко Борисов ще става президент… Става ли за това?
– Ще изтече много вода до изборите за президент. Кои ще бъдат кандидатите и какво ще могат да направят, е друг въпрос. Който и да стане държавен глава, трябва съвестно да изпълнява задълженията си, да работи здраво и честно.

Желю Желев
Желю Желев

– Президентът Плевнелиев не трябваше ли да обясни на хората за офшорните си сметки? Нормално ли е да имаме държавен глава, който има офшорни компании?
– Би трябвало да обясни, разбира се. До всички държавни лица се отнася изискването да дават обяснения относно своите действия. Мълчанието на президента Плевнелиев кара хората да си мислят, че явно има нещо нередно.

Той е длъжен да е обединител на нацията и трябва да отговори, за да успокои народа. Това важи и за останалите държавници, които заемат отговорни постове. Ако не са основателни обвиненията, нека обяснят, но да не оставят гражданите да си мислят, че може и да е вярно. Петър Берон беше принуден преди години да си подаде оставка като председател на парламентарната група на СДС и като председател на Координационния съвет. Смяташе се, че аз съм го оклеветил и съм му дал лоша характеристика. Аз не исках тогава да се занимавам с тази досадна тема. Бях изка-ран едва ли не най-мръсният човек, който тероризира Петър Берон. След време обаче се оказа, че принуждаването да си подаде оставката е било напълно правилно.

– Как ви се струва поведението на Волен Сидеров?
– Срамна работа, излага и България. Унижава ни. Не трябва така да се резили държавата и политическият живот.

– Кога депутатите ще започнат да гледат по-съвестно работата си?
– Отзоваването на депутатите е добра идея, както импийчмънтът при президента.

Трябва да се промени съставът на самото парламентарно тяло. Да се изберат достойни и уважавани хора, които никога няма да предпочетат лъжата пред истината. Доверието е важно да бъде възстановено, но не чрез договаряме на ръководствата на съответните партии с управляващата сила.

Необходима е откровена, открита връзка

Това трябва да стане норма на поведение, начин на мислене.

– Възможно ли е управляващи и опозиция да не са постоянно на нож?
– Щом опозицията управлява, това не значи, че трябва по всякакъв начин да се изострят отношенията. Борбата трябва да е идейна. Не бива постоянно да се обвиняват управляващите, трябва да се посочва алтернатива.

– Да поговорим за ваканцията ви. Ловите ли риба?
– От години не съм ходил. Докато бях на държавен пост, имах доста ангажименти в страната и чужбина, срещах се с много хора и ми оставаха твърде малко възможности за ловене на риба. След като не съм вече президент, разполагам с времето си, но пък гледам повече да пиша.

– Кога се научихте да ловите риба с ръце?
– (Разсмива се.) Още в предучилищна възраст. Бяхме една команда деца и много често ходехме на реката за риба през лятото.

– Коя е най-голямата риба, която сте хващали с ръце?
– Отидох на река Камчия с децата – да се поразходим, да разгледаме. Разбрах, че там има пъстърва. Носех си въдица в колата. От кашкавала, който бях взел на децата за ядене, сложих на кукичката и хвърлих в дълбокото. Нещо много тежко започна тогава да опъва.

Извадих въдицата, но се беше откачило. Хвърлих още няколко пъти и все изпусках рибата. С ръка обаче успях да извадя една много голяма пъстърва. После разговарях с рибари. Те казаха, че никой друг не е хващал толкова едра пъстърва.

– Още някой от семейството ви умее ли да лови риба с ръце?
– Да, успях да науча племенницата.

– А, плувате ли, г-н президент?
– Още от малък обичам. Нямам претенции да съм голям плувец, но се справям. Случвало се е дори да ми се схване крак във водата.

– В Грозден помагате ли на жена ви Мария да приготвя зимнината?
– (Смее се – б.а.) Когато съпругата ми затваряше буркани, помагах, но от години не се занимаваме с такива работи: Много се смея, като прочета някъде или някой ми каже, че жена ми прави туршия на поразия. Напоследък имаме толкова много ангажименти, че ме приготвяме зимнина. Преди правехме сладко и компоти от малини за децата, но и това вече сме го оставили.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Президентът Желю Желев: Росене, кажи си за офшорките! ИНТЕРВЮ"

  1. Точно така, трябва да има някаква алтернатива както казвате…“ Щом опозицията управлява, това не значи, че трябва по всякакъв начин да се изострят отношенията. Борбата трябва да е идейна. Не бива постоянно да се обвиняват управляващите, трябва да се посочва алтернатива….“ но в момента явно по голяма част от населението на страната не я вижда и щом излиза толкова на протести явно не я виждат или не й е казана или показана по един или друг начин.Определено трябва да се вземат някакви мерки и това да спре,нека живеем в мирна страна.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *