Нора Нова: Лили трябва да се държи като грандама, а не да се чекне на сцената! ИНТЕРВЮ

Нора Нова

  Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова, е първата българка, участвала в „Евровизия“ и влязла в западноевропейски класации. Напуска България през 1959 г. и се установява в Германия. Там сключва договор със звукозаписната компания „Електрола“, с която има издадени 43 сингьла и в дългосвирещи грамофонни плочи. Класира се първа на германския Шлагерен фестивал и четвърта в Копенхаген. След 10 ноември 1989 г. се завръща в България, където се отдава на търговия с модни облекла и става един от симпатизантите на НДСВ през 2001 г.

– Бяхте ли на концерта на Лили, госпожо Куманова?
– Не можах да отида. Болна съм от седмица и не съм излизала от вкъщи.

Лили Иванова

– Харесва ли ви като певица?
– Моята кариера е била в чужбина. Идвам от друг свят и нямам моралното право да окачествявам хора от същия бранш. Веднъж четох такива глупости за себе си, че се разболях. Затова не мога да оплювам или да хваля своя колежка. Лили Иванова е примата на българската естрада и й пожелах успех. Тя напълни „Арена Армеец“ и фактът, че толкова много хора отидоха да я слушат, значи, че я харесват. То без причина никой не ходи на концерт.

– Веднъж казахте, че човек си има някакъв биологичен часовник, който не може безкрайно да тиктака.
– Този биологичен часовник е различен за всеки. Катерина Валенте има един, аз имам друг, Лили трети. Зависи как се представяме пред публиката. Убедена съм, че певица на тази възраст би трябвало да се представя като грандама, а не да се чекне и да дава материал на хората да злословят.

– Какви са рисковете?
– Къде й е рискът? Рискът е да се изложи. Но не виждам такова нещо, защото българите не са никак критични. Те са я заплюли, че е грандама, и така си маршируват докрай. Лично аз 90 на сто от звездите на естрадата не мога да ги слушам. Но те си пеят и имат успех.

Нора Нова

– Мадона също е провокативна и одумвана.
– Мадона е много по-млада. Тя е създадена от мениджъри и продуценти. Иначе не е никаква певица. Всичко й е шоу, танци, скачане наляво-надясно. И между другото, пее съвсем нормално, няма белканто. Докато Йорданка Христова например е нещо много по-могъщо, тя си пее жената. Лили също е добра певица, спор няма.

– С Лили имали ли сте допирни точки?
– Когато бях на върха на славата си в България, Лили не съществуваше. Тя се е появила на хоризонта, когато мен вече ме нямаше. Пяла съм на Запад, където критерият е друг, а в Източния блок беше различен. В него се пееха песни, които на Запад нямаше да се харесат. Лили е продукт на системата.

Тя я лансира. Социалистическата държава стоеше зад нея, те я форсираха, пращаха я на фестивали. Чак след промяната започна да ходи в Америка, но там пее на българи. Във Франция също. Тя не е певица, която да е тръгнала професионално да пълни залите.

– Познавате ли се?
– Запознах се с нея, когато се върнах в България. Казваме си „Добър ден“. Живеем на две крачки една от друга, най-много да се срещнем на две години веднъж в супермаркета. Или на някое парти, но аз вече не ходя на партита, мисля, че и тя не ходи.

– Лили сама ли си пазарува?
– Случва се, макар и рядко. Лили Иванова е обградена с хиляда роби. Единият й купува лимони, другият не знам си какво, четвърти й търси дрехите. Всичко е в ръцете на разни фенове, които са й като роби. Като го чуя това нещо, ми става лошо. Предимството й е, че има чудесни текстове. Песните й са 99 на сто писани от големи поети. Особено тези, които аз съм слушала през последните 15 години. По-рано какво е пяла, не знам. Но тогава е била и по-нормална визуално. Макар че ходеше като комсомолка.

– Не се ли страхувате, че ще ви се разсърди?
– Защо? Аз съм разговорлива. Имам мнение и за прокурорите, не само за Лили. Защото не живея от спонсори и от разни такива измишльотини на нашето време. Лили живее само от спонсорство. Чухте ли, че сега са й платили всичко – и залата, и оркестъра. А тя през повечето време е пяла на плейбек. Четири от песните са били на запис. Аз в живота си на сцената не съм пяла плейбек. Единственото място, където може да се пее така, е в телевизията, и то в живо шоу. На Запад не биха си позволили такова нещо.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

5 Отговора за "Нора Нова: Лили трябва да се държи като грандама, а не да се чекне на сцената! ИНТЕРВЮ"

  1. Красимир Иванов   22.12.2012 at 20:43

    Тази жена не се ли усеща, колко е смешна, интервю с нея понеже била еди каква си и от еди коя си система, а питат само за Лили, че коя е тази нора че и нова, Боже мили, Лили не еничии продук, тя е единствената можеща и работеща певица, има глас и това е, и безсмислен текст да изпее влага чувство и гласи с еполучава, поетите не правят певицата, друг е въпоса че Лили пее смислени неща и избира текстовете.

    Отговор
    • Красимир Иванов   22.12.2012 at 20:47

      Забравих, Норче, ако Лили бе продукт на соц системата, нали може да броиш колко години в БГ не е соц, ама Лили и по време на соца и след соца си е Лили, ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО, не ви отърва понеже сте в сянката й, отмела ви е с гласа и трудолюбието си отдавна.

      Отговор
    • Естет   01.02.2013 at 16:07

      „Единствената можеща и работеща певица“ – те това е Лили-фен! Тъп-тъп, та чак вдлъбнат. Нора Нова има европейска музикална кариера, за разлика от кичозното Лиле. А тя се води прима тука, защото България е селско-чалгарска държавица.

      Отговор
  2. Стан   22.01.2013 at 23:49

    Коя е тази надута бабичка? Що така никой нищо не знае за нея.Послушайте й песните, па обърнете внимание на гласа й.Къде се мери с Лили. Иска й се…

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *