Николай Цонев: Бизнесът е подложен на жесток рекет и натиск от страна на ГЕРБ

Николай Цонев

  Николай Цонев е български офицер, предприемач и политик. Министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев от 2008 до 2009 г., като представител на НДСВ в управлението на тройната коалиция. На 1 април 2010 г. след края на мандата му бива показно арестуван и разследван за злоупотреби, също и заради сключването на четири неизгодни сделки. Оправдан е от Върховния съд на 1 юни 2012 г. Избран е за председател на Политическа партия „Нова алтернатива“ на 24 юни 2012 г.

– Господин Цонев, като бивш министър на отбраната как ще коментирате кризата във ВМЗ-Сопот?
– Причината е пълното безхаберие на правителството по отношение на военната индустрия. Проблемите там са от години, но всяко правителство по някакъв начин ги е решавало. Очевидно ГЕРБ реши, че това трябва да стане по най-изгодния за неговите бизнес кръгове вариант, като направи приватизация на значително ниски стойности. Това не е решение. Правителството действа не държавнически и така загробва две общини – Сопот и Карлово. В завода трябва да се подсигурят поръчки, за да имат хората работа. 3000 души разчитат на това и ако им бъдат изплатени по една-две заплати пак няма да се реши проблемът. Когато бях министър, бях осигурил поръчки за всички заводи на ТЕРЕМ до края на 2009 г. Принципал на ВМЗ е министърът на енергетиката, икономиката и туризма. Той всяка година получава отчети и вижда какви са резултатите. Съвсем нормално е всеки да си зададе въпроса на четвъртата година от управлението защо не са взети мерки през това време да се преструктурира предприятието, да се набавят договори. В същото време се правят безсмислени екскурзии до Катар и нищо по въпроса да се осигури работа на хората. Това е липса на елементарно държавническо мислене и безхаберие, но то е съвсем нормално за ГЕРБ, където е пълно с „калинки“.

– Как оценявате управлението на ГЕРБ?
– Няма скала, в която да се оцени управлението на Бойко Борисов, защото липсва визия и адекватни мерки по отношение на това държавата да върви по някакъв път. Какво да оцениш тогава? Правителството управлява без приоритети, без ясни цели и задачи. Във всички области имаме криза – образованието, здравеопазването, икономиката. Боеготовността на армията е силно занижена или въобще я няма. Хората в нея са демотивирани, напускат летците, за които държавата е осигурявала средства да бъдат обучени. Изключително учуден и възмутен съм от действията на министър Аню Ангелов. Той предложи без мотиви промени в Кодекса за социалното осигуряване, които са супер дискриминационни. С тях беше увеличена възрастта за пенсиониране на военнослужещите, които са навършили годините за ранно пенсиониране. Оттук следват много интересни въпроси – на тези хора ще им бъде ли плащана пенсионна осигуровка, докато навършат нужната възраст, след като имат години за ранно пенсиониране, и ако им се плаща – защо, ако не им се плаща – пак защо? Същите вертолетчици и парашутисти ги има в МВР, защо на тях не им се увеличават годините за пенсиониране? Никой няма отговор на този въпрос. Страхотен проблем има и в МВР. Всеки ден се крадат коли, битовата престъпност е най-високата през последните десет години, а времето на въоръжените грабежи се завърна. Това показва само липса на всякаква държавност.

– Има ли България надеждна противовъздушна охрана?
– Министърът на отбраната заяви, за да има втора ядрена централа, трябва да имаме нови средства за въздушна защита. Това значи ли, че в момента охраняваме от въздушното пространство единствено и само АЕЦ „Козлодуй“. Значи ли, че нямаме противовъздушна защита за цялата страна или нашата сигурност е оставена на някой друг? Това е заплаха за националната сигурност. Позицията на нашата партия „Нова алтернатива“ е, че ядрената енергетика трябва да се развива. Това е необходимо за икономиката на страната и бизнеса. За първи път бизнесът е подложен на държавноконтролиран рекет и огромен натиск от страна на ГЕРБ. Държавата трябва да създаде добри условия за развитието на бизнеса, а не да се държи като мащеха. Това също е една от причините правителство да бъде сменено. Мисленото на управляващата върхушка е улично, а не държавническо. Те са израснали на улицата, не знаят как се управлява елементарна фирма, а камо ли държава. Позицията на нашата партия е, че държавата трябва да минимализира участието си в пазарните отношения, и не трябва да се бърка в тях. От началото на управлението си ГЕРБ са създали 700 нормативни акта, които са във вреда на бизнеса. В момента се упражнява административна репресия на белите якички.

– Като нова партия с какви амбиции излизате на политическата сцена?
– Надяваме се чрез разяснителната си кампания и нашите послания да успеем да преминем бариерата от 4 процента. Преди дни излезе интернет проучване, според което имаме 3 % от подкрепата на избирателите. Това показва, че от нас се интересуват млади и грамотни хора. За коалиране с други партии можем да говорим 2-3 месеца преди изборите. Изключваме от това групировката ГЕРБ и ДПС.

– Какви бяха вашите мотиви, за да подкрепите инициативата на „Свободен народ“ за честни избори?
– Направихме го, защото независимо кой е на власт, вотът трябва да бъде честен. Гръбнакът на нашата партия са бивши офицери от МО. Имам уверението им, че във всяка секция ще имаме наши хора, за да не стават манипулации. Българските офицери и военнослужещи са хора на честта и достойнството. Те не могат да бъдат купени и това ще бъде една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни.

– Каква беше целта на полицейската акция срещу вас, при която бяхте зрелищно задържан, а впоследствие Върховният касационен съд ви оправда по всички обвинения?
– Това беше политическа акция за сплашване. Целта беше да се внуши на обществеността, че след като ГЕРБ може да си позволи един министър да бъде арестуван, това може да се случи с всеки следващ. Аз нямах никакъв политически гръб, защото бях в правителството на НДСВ като експерт. Акцията беше начин да се унижи българското офицерство. Поведението на прокурора Роман Василев беше само част от безумието, което се случва в нашата държава, и се радвам, че скоро това ще приключи. Предстоят избори и тези, които изпълняваха поръчките на ГЕРБ, ще се обърнат срещу тях, за да запазят себе си. Нямам съмнение, че каквото и да се случва в България, идва от Бойко Борисов. За него може да се използва определението диктатор. Той е човек, който създава проблеми и после сам ги решава и се облича в бели одежди. Не трябва да бъде така. Правителството трябва да бъде управлявано компетентно от хора, които са образовани, имат житейски опит и знаят как се прави това. Борисов направи така, че никой министър не може да взема решения без него, което доведе държавата до това състояние.

– Наистина ли вината за загиналите 11 души при наводнението в с. Бисер е заради безхаберие в Министерството на отбраната?
– След тази огромна трагедия правителството за да отклонява вниманието от истинския съществен въпрос – защо се случи тя? Говореше се, че са купени някакви хеликоптери, които не били нужни, пък се използвали. В България има дирекции в ДАНС и МВР, които следят критичната инфраструктура – язовири, мостове, дефилета и пр. Всичко се докладва на Комисията за извънредните ситуации, която се ръководи от вътрешния министър. Никой обаче не е взел мерки. Много хора ще носят отговорност за загубените човешки животи, след като това правителство бъде сменено.

– Нужно ли е да се дават милиони за самолети трета ръка?
– Нашата партия „Нова алтернатива“ ги нарече трета ръка. По принцип техниката е нужна, за да се защитава въздушното пространство. Сделката е за около 800 млн. лв. Обществото трябва да знае как ще се похарчи тази огромна сума, която по мое време беше три пъти по-малка. Процедурите обаче са непрозрачни, няма конкурс и всичко остава скрито. Правителството на ГЕРБ руши всичко, което е постигнато от предишните. Когато дойдоха на власт, заявиха, че ще управляват прозрачно и няма да има заменки, но това продължава. С една заповед аз ги спрях в МО ден след като станах министър. Управляващите обаче непрекъснато си измиват ръцете с предишните правителства, заради това ГЕРБ може да остане в историята като партия на мрънкачите, която унищожава всичко съградено дотук.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *