Митко Щерев: Унизяват ме, мачкат ме… омерзен съм! ИНТЕРВЮ

Митко Щерев

Композиторът Митко Щерев – будната съвест на българкските музиканти, напусна „Мюзик аутор“ и изпрати отворено писмо до медиите. Потърсихме го да обясни по-подробно причините, довели до криза в дружеството за защита на авторските права в музикалния бизнес.

– Защо отказахте втора номинация и напуснахте управителния съвет на „Мюзикаутор“, господин Щерев?
– Защото в продължение на близо година бях свидетел на едно неадекватно управление от страна на изпълнителния директор на „Мюзикаутор“ – г-жа Магдалина Тодорова, която беше подкрепена най-вече от заместник-пред-седателите на управителния съвет Васил Гюров и Ясен Козев. За да не бъда голословен, ще посоча най-важната причина. В продължение на близо шест месеца членовете на УС не получаваха протоколи с решенията от заседанията ни. Въпросните решения не бяха качвани и на сайта на дружеството. Това доведе до непрозрачно управление. Стигна се дотам, че управителният съвет се раздели на две и всъщност ние не можехме да работим ефективно.

Най-парадоксалното в случая е, че управителният съвет, вместо да се погрижи да защити правата на авторите, се занимаваше с това как да бъде спасена от уволнение г-жа Тодорова.

– Имаше ли момент, в който сте се чувствали унизен?
– Да! Когато на заседание на управителния съвет г-жа Тодорова дойде с адвокат, който преговаряше с нас за нейните нови условия на работа.

– Защо в отвореното си писмо твърдите, че г-жа Тодорова е нелегитимна?
– Преди няколко дни в столичен вестник й бе зададен въпросът; „Не сте показали дипломата си за висше образование?“. Нейният отговор е: „Дипломата за тази длъжност (изпълнителен директор – б ред) не е била част от критериите до юли 2012, когато УC променя критериите“. Съжалявам много, но тя излъга. През месец февруари се публикува обява за конкурс в столичен вестник , която ви изпращам. В нея, както е видно, изрично е посочено, че изпълнителният директор на „Музикаутор“ трябва да е с висше образование. Същата обява е публикувана и в сайтовете: „Кариери“ и Jobs.bg. Това категорично доказва, че е имало решение ма УC на дружеството за статута на изпълнителен директор взето през 2009, а не както твърди тя, през юли 2012 година. Затова я призовавам да се извини публично за лъжата относно казаното в пресата и да си подаде оставката.

– Смятате ли, че новият председател на УC Ясен Козев ще промени статута на изпълнителния директор в полза на средното образование на г-жа Тодорова?
– Ако го направи, това ще бъде обида за членовете на „Музикаутор“ . Един подобен акт е въпрос на морал на сегашния управителен съвет.

– Има ли някой облаги от скандала?
– Не! Само ядове. Ако има такива, вероятно те са известни единствено на „посветените“.

– Каква е заплатата на г-жа Тодорова?
– За нашите условия не е малка – две хиляди и петстотин лева.

– Има ли изход според вас от тази криза?
– Изходът е провеждане на сериозни промени в устава. Ще посоча най-важните според мен. Това са видовете членство в „Музикаутор“, така, като е в повечето европейски дружества. Ограничаване на броя на мандатите в УС. Закупуване на нов софтуер с цел прецизното разпределение на постъпленията в дружеството в полза на всеки негов член. Пълна прозрачност при използване на средствата във фондовете на „Музикаутор„.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *