Мартин Димитров: СДС се превърна в една жалка марионетка на ГЕРБ! ИНТЕРВЮ

Мартин Димитров

  Мартин Димитров е роден на 13 април 1977 г. в София. Завършил е „Международни икономически отношения“ в УHCC. През 2005 г. е избран от НС за наблюдател в Европарламента. Той е депутат в 41-ото НС и председател на Икономическата комисия в парламента.

Заедно с още двама членове на СДС и депутати от Синята коалиция бе изключен от партията от сегашния председател Емил Кабаиванов. Той е сред най-активните политици, които се борят за възстановяване на десницата и един от учредителите на Национален съюз „Единство“.

Мартин Димитров и Надежда Нейнски

– Г-н Димитров, потвърждавате ли, че ще подкрепите призива към честни избори да свалим олигархичния модел на това управление?
– Ние стоим категорично зад призива и сме за честни избори! Дори бойкотирахме ГЕРБ за приемането на изборния кодекс, защото те пренебрегнаха европейските препоръки в частта да се гарантират честните избори. Ние не можем да бъдем съучастници в приемането на един изборен кодекс, който не гарантира нормални правила и дава възможност тези и бъдещите избори да бъдат манипулирани. Това е нашата позиция и няма да допуснем компромис. Имайте предвид, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) на практика удължи постмониторинговия диалог към България до януари, за да види какво ще стане с изборния кодекс. И като гледам как се развиват нещата, ще го удължи още и след този период. Подобен подход на ОССЕ е ясен сигнал, че в България има тежки проблеми с демокрацията и никой не трябва да си затваря очите пред тази грозна истина.

– А защо трябва да разчитаме единствено на чуждестранни наблюдатели? Не е ли това някаква пасивност от страна на опозицията и на гражданските организации?
– Ако се случат драстични нарушения, гафове и инциденти, каквито аз очаквам по време на изборите, чуждестранните наблюдатели могат да представят това и пред европейската публика. Разбира се, това не пречи да има и вътрешен контрол.

– Сините претърпяха големи „раздели“. За коя от тях говорите като за голяма политическа грешка?
– Имам предвид разделението на Синята коалиция. И това се прави целенасочено, в него нечестно бяха инвестирани много усилия. Но аз съм сигурен, че разумът ще надделее и хората ще имат една сплотена и силна Синя коалиция до изборите.

– Според вас кой е диригентът на разцеплението?
– Ако бях главен прокурор, от сутрин до вечер щях да ви съобщавам имена. Но не съм. Това обаче, което мога да кажа, е, че интересът от разцеплението на Синята коалиция е на партия ГЕРБ. Те в момента са в спад, който се очертава като тенденция. И естествено е да се опасяват, че конкуренцията на Синята коалиция ще пренасочи вота, който иначе би отишъл при тях. Защото разумните хора вече си изясняват някои въпроси. След като за толкова години ГЕРБ не могат да вдигнат икономиката на крака, за какво да им даваме още един мандат? След като е налице полицейски произвол, заслужава ли да се гласува за такава партия? След като няма по-високи доходи, няма по-високи пенсии, а животът като цяло е станал по-тежък, заслужават ли подкрепа? Всичките тези въпроси ще стават все по-остри и все повече хора ще си ги задават.

– Какво ще стане сега със СДС?
– Вижте, ние си тръгнахме, и това, което беше СДС, вече го няма. Превърна се в една жалка марионетка на ГЕРБ, напълно излишна и безполезна. Останал е само апаратът. Повечето разумни хора напуснаха СДС и дойдоха в съюз „Единство“. Сега той ще води преговори с партиите от Синята коалиция.

– Казвате, че една дясна партия ще бъде направена след изборите. Не е ли възможно това да стане преди изборите?
– Като се имат предвид методите на ГЕРБ, малка е вероятността една такава партия да получи регистрация. Моето категорично условие да участвам в Синята коалиция, е тя да стане партия след изборите. Защото само партия може да преодолее слабостите, които имаше до момента. Лични противоречия, процедурни хватки и т.н. Дойде моментът всички сини хора да се съберат в една партия и това трябва да стане веднага след изборите.

– Смятате ли, че обединението на сините отново ще извади на преден план въпроса за лидерството?
– Сигурен съм, че този въпрос ще бъде решен по убедителен начин, но нека вървим към това стъпка по стъпка.

– Все пак как виждате технологично решаването на този въпрос? С вътрешни избори, с преговори или как?
– Ще се намери начин да бъде решен този въпрос и демократично, и убедително.

– Как ще отговорите на председателя на СДС Емил Кабаиванов, че съюз „Единство“ е фракция и вреди на СДС?
– Не възнамерявам да отговарям на човек, който не умее да прави политика и не знае на кой свят се намира. Въобще не ми го цитирайте и не ми задавайте въпроси, свързани с него. Каквото ще да си приказва, не ме интересува. Той е извън моя дневен ред.

– С кои партии ще търсите сътрудничество?
– Няма да споменавам имена, тъй като ще стане интрига, но не можете да си представите какъв интерес има към една по-широка Синя коалиция. Не искам обаче да изпреварвам събитията, защото разговорите предстоят. Но за да се случат нещата, всеки трябва да прояви разум, дори мъдрост, бих казал. Надявам се в началото на следващата година да има развитие.

– Предполагам, че освен партии имате предвид и граждански движения?
– Без всякакво съмнение. Там има много съмишленици и голям потенциал.

– По каква линия търсите и намирате съмишленици и разбирате кой какъв е и за какво се бори?
– Намираме съмишленици, разбира се, в партиите от Синята коалиция. Референдумът, който се очертава, ни дава повод да търсим нови партньор-ства. Всъщност битката покрай АЕЦ „Белене“ е много чиста ситуация и ще покаже най-точно кой кой е. Защото често нещата в живота са такива, че не можеш да се ориентираш кой е добрият, кой е лошият, кой е моралният и кой е неморалният. Има нужда от нова енергия и нова посока.

И хората разбират инстинктивно, че нито ГЕРБ, нито БСП могат да се справят с тази задача. Гражданите ще търсят алтернатива и нашата задача е да им я представим.

– „Белене“ е една много ясна линия на Синята коалиция. С кои други неща не бихте направили компромис?
– По различните въпроси границата на компромиса е различна. Например не бихме отстъпили от плоския данък. Не можем да допуснем полицейски произвол в България.

– А от тоталната забрана за тютюнопушенето ще отстъпите ли?
– Знаете ли, ще си призная, че гласувах за забраната. Но сега смятам да гласувам да се върне старото положение и да има зали за пушачи и не-пушачи. И ще ви кажа защо. Забраната не работи. Оказа се, че хората, които са честни и имат ресторанти, ще фалират, защото спазват законите.

А тези, които допускат да се пуши въпреки закона, ще оцелеят. Това го видях в цялата страна. Човек не бива да е кон с капаци. Не можем да спрем със забрани пушенето. Трябва да има информационни кампании за вредата от тютюнопушенето, а не санкции.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *