Майката на Сергей Станишев – Дина Мухина: По-добре е синът ми да се откаже от политиката, това е неблагодарна работа! ИНТЕРВЮ

Дина Мухина

  Съветската гражданка Дина Мухина е вдовица на комунистическото величие Димитър Станишев и майка на лидера на БСП и експремиер на републиката Сергей Станишев. Госпожата обитава апартамент в луксозна кооперация, строена по времето на соца в центъра на София за управляващата класа. Животът би следвало да й е песен, но не е. Напоследък Дина е загубила подвижността си вследствие на неприятна контузия – счупване на крака.

Тези дни я потърсихме по телефона, за да се поинтересуваме как е, а и да й зададем други актуални въпроси за семейното положение и политическите дертове на сина й Сергей. Госпожата не бе в най-добрата си форма, но въпреки това се съгласи да поговорим.

– Г-жо Станишева, повече от месец продължават стачките срещу правителството на Пламен Орешарски…
– Не съм мислила. Болна съм и вероятно това е причината да не разсъждавам по този въпрос. Не знам дали правителството на Орешарски ще изкара своя мандат. Каквото стане, това ще е.

– Какво ви е, пак ли кракът ви създава проблеми?
– Може да се каже, че не съм добре. Всеки ден като стана, си правя тоалета и идва моята рехабилитаторка. Тя ме масажира в продължение на един час. Да, заради крака е всичко. Преди време го счупих и от там тръгнаха проблемите ми. След това се обадиха и други мои болежки.

– Видяхте ли вече сина на Сергей, внука ви Георги?
– Още не съм. Бебето беше изолирано, а и при мен е трудно положението вкъщи. Това е причината досега да не съм видяла внука си.

– А присъствахте ли на сключването на брака на сина ви Сергей Станишев и Моника Йосифова?
– Не. Трябваше да отида, но за съжаление не успях. Сигурно е минало добре тържеството, как иначе, сватба е. Това са хубави работи.

– Синът ви Сергей освен лидер на БСП е и председател на Партията на европейските социалисти. Това ли е върхът в кариерата му?
– Не мога да кажа, той си знае най-добре. От известно време не коментираме със сина ми политически теми. Причината е моето здравословно състояние. Като се пооправя, ще поговорим с него по-подробно. Дано по-скоро да се позакрепя.

– Съветвали ли сте някога Сергей да се откаже от политиката?
– Мисля, че може би е редно да се махне от политиката. Никога не съм го съветвала за това, но действително е по-добре да се откаже. Много злоба, много нападки… Политиката е неблагодарна работа.

– Някои искат оставката и на сина ви…
– Затруднявам се да отговоря на този въпрос.

– А трябва ли да има осъден български политик?
– Трябва да има, разбира се. Може ли такова нещо – за толкова години нито един осъден политик. Който е грешил, да си носи последствията.

– Тази година ще ходите ли в Русия?
– Не, няма да ходя. Не мога, а ми се иска. Големият ми син и внуците обаче ще отидат. Аз тази година няма да почивам.

– Знае се, че се интересувате от езотерична литература. Все още ли е така? Продължавате ли да мислите, че Сергей е бил омагьосан от предишната си приятелка Елена Йончева?
– Да, разбира се, интересувам се от различна литература. Не мисля обаче, че Сергей е бил омагьосан от Елена (тук госпожата прихва да се смее – б.а.). Всъщност не мога нищо да кажа, защото те бяха доста отдалечени от мен.

– Георги Коритаров неотдавна каза, че фамилия Станишеви е работила против националните интереси на България. В случая визираше вашето твърдение, че македонският е самостоятелен славянски език, различен от българския…
– Не съм го чула, когато го е казал, но разбрах за това. Мисля, че Коритаров не е съвсем честен в много неща. Може да се опитва и да ни навреди, не знам… Не е прав обаче.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *