Маги Халваджиян: Лъжа е, че ям малки деца! ИНТЕРВЮ

Магърдич Халваджиян

  Тази седмица стартира новото шоу на Маги Халваджиян „Като две капки вода“. В него известни артисти ще имитират лица от световния шоубизнес.

Продуцент е Магърдич Халваджиян, много от членовете на чиято фамилия работят в шоубизнеса.

– Новото ви шоу като че ли тръгна с фалетарт. Първото издание съвпадна с националния траур за Пламен от Варна и беше отложено. Фаталист ли сте?
– Не съм, но вярвам, че всичко е предначертано, каквото има да се случи, става. За 8-те актьори това бе дюшеш – имаха повече време да се подготвят. И друг път са падали предавания. Вече 15 години работим, случвало се е да отложим някой старт, но този повод е един от най-тьжните.

– Защо се захванахте точно е това шоу?
– То е нещо по-различно от всичко, което правим. Писнало ми е да гледам певчески формати като „Мюзик Айдъл“, „Гласът на България“ и „X фактор“, където само пеят и се състезават. Искам да има нещо забавно и смешно. През последния месец натрупахме толкова много напрежение и негативизъм, че е добре да изпуснем малко парата.

– Използвате актьорите от „Пълна лудница“. Зуека и Рачков пак са водещи?
– Все едно да питате, защо Робърт де Ниро снима 40 години филми. Защото е добър. Какви хора сме ние?

Когато някой работи добре и е забавен и талантлив, трябва да бъде на екран непрекъснато. Винаги съм казвал, че успехът не е нещо случайно. Някои си мислят, че се събуждаш утре и си известен. Понякога има и такива случаи, по обикновено тази вид известност както идва изведнъж, така и си отива. За да си успешен, трябва да си много добър. Именно затова Зуека и Рач: ков хората истински ги обичат.

– Създадохте агенция за артисти Тор Artists Agency. В някои телевизии обаче съществува практика на обсебване – карат ги да сключват договори, които ги закрепоетяват. Как ще защитавате правата им?
– Това не е непременно лошо. Правят го и по света. Въпросът е, че трябва да се заплаща адекватно. Аз например имах подобни отношения с Би Ти Ви. Когато преди години се прехвърлихме от Нова телевизия там с всичките си продукции, нямах право да работя за други телевизии. Но за да може Би Ти Ви да получи подобно удоволствие, трябваше да плати цена, адекватна на нашия ангажимент към тях. Ние си го извоювахме.

Направихме тази агенция с Наско Янкулов, защото от години гледаме как на артистите им се извиват ръцете, а те трябва да могат да се пазарят за интересите си. Не бива да се чувстват като просяци в собствената си държава. Не може изкуството винаги да бъде поставяно на колене, а творците да биват наричани халтураджии и свиркаджии.

– Може би такъв е нашият манталитет?
– За мен най-големият проблем е, че артистите започнаха да се спасяват поединично. Това е истината и за нашата държава. Не знам защо, след като виждаме какво пише върху парламента ни, го приемаме само като надпис. Толкова е просто да постигаме желанията си, ако се обединим и се борим за една кауза заедно. При нас винаги някой е по-умен, винаги някой иска да прецака другия. Повечето българи в чужбина не се събират, за да не си правят сечено. А арменци, евреи и хората от по-малките нации в чужбина се държат един за друг. Тук не може свестен човек да се кандидатира за политик – ще го изядат за минути. Дори да е чист като сълза, за един ден ще го изкарат гей, фашист или човекоядец, който тайно яде деца в мазето си вечер.

– Самият вие и семейството ви сте потърпевши от това. Наскоро имахте сблъсък с Би Ти Ви, където обявиха, че един тв продуцент е купил на жена си „Ягуар“ с парите от еврофондовете.
– Поредната тъпотия. В България всичко е оплетено. Истината е, че медиите не са независими – и там има създадени монополи. След раздялата ни с Би Ти Ви дадохме пресконференция, която беше ужасно изкривена от много медии. Истината бе премълчана. Имам доста приятели сред журналистите. Някои от тях ми казаха, че са им били свалени статиите, че са карани да променят текстове и заглавия. Няма как да бъдеш журналист и да не отстояваш принципи. И мен шефът ми в Би Ти Ви ме натискаше и аз им казах довиждане. Без да се притеснявам, че ще загубя много пари. Поех си риска да кажа „не“. Когато всички го направят, тогава тази държава ще се оправи.

– Каква е истината за скандала ви с Би Ти Ви?
– Допреди да стане разправията с Би Ти Ви, никъде в пресата не са пишели негативни неща за мен. А аз съм в този бизнес от 15 години.

Всичко започна от момента, когато преди година и половина се изправих и казах, че някъде нещата не се случват както трябва и си тръгваме от една телевизия, която доскоро работеше перфектно.

После се появиха нови собственици и наложиха пови правила. Докато американците управляваха, телевизията работеше перфектно.

– Рокфелер беше казал, че труден е първият милион, после парите идват сами. При вас как беше?
– Това е валидно за страни с големи икономики. При мен не беше така. Много пъти сме били в изключително тежки ситуации защото държавата ни е нестабилна. Сега пък сме и в световна криза, бюджетите намаляват, рекламите в телевизиите намаляват, приходите на всички се свиват сериозно.

Бях на 16, когато учех в Москва и купих първата си камера. Беше ми ясно какво точно искам да правя и това беше важно. Не е като да се осъзнаеш на 40. Започнах през 1993 година. Заснех клип на група „Per Долс“, вокал им беше Дичо. Занесох го в „Kанал 1, които снимаха някакви подобия на клипове. Клипът се завъртя и остана два месеца на първо място. После заснех клип на „Акага“. Видяха, че някой прави по-различни неща, обадиха ми се Братя Касъмови от „Ара“ и заработих за тях. После ме ангажираха всички музикални компании. Вече не можех да се оправям само с моя оператор Силви. След година стигнахме по 20 клипа за месец. През 1998 г. започнахме да правим реклами. Предложих първото си предаване – „Точка на пресичане“, на МСат, която беше набрала скорост и имаше централа в София. Понякога е нужен късмет. Офисът им беше до моята врата. После се появи Би Ти Ви, тръгнаха „Сладко отмъщение“ и „Море от любов“. Станах продуцент по принуда, защото нямаше продуценти у нас.

– От завист ли са атаките срещу вас, или са целенасочена кампания?
– За прословутия „Ягуар“ истината е следната – той не е купен с пари от Европейския съюз, защото ние оттам въобще не сме взимали средства. Спечелихме субсидия, която отказахме, защото ни бавиха година и половина. За това време техниката, която бяхме поръчали, морално остаря и вече не ни беше нужна. Смятам, че за 22 години, в които сме заедно жена ми, Кремена е заслужила подобен подарък. Тя караше „Мерцедес“, който й бях взел преди 7 години, продаде го и купихме „Ягуар“-а.

– Писаха, че сте оженили сина си?
– Писаха, ама няма сватба. Бяхме на почивка и ми се обади майка ми, че някаква нейна приятелка й казала, че сме вдигнали сватба. Синът ми не е женен. Но това не е най-лошият пример за фалшиви „новини“. Стана сложно да си успял в България. Това няма да го проумея никога. Ако някой е крал и убивал, вкарай го в затвора. Ама покажете и хубавите примери.

Защото аз лично познавам хора, които си скъсват задника от работа и са изключително предприемчиви, без да прецакат никого. Защо слагаш богатите под един знаменател? Имам чувството, че и журналистите ни са бедни, затова пишат така от чисто човешка завист. Когато у нас някой е успял, всичко се свежда до омаскаряване.

Българинът има нужда да вижда, че в тази държава живеят хора, които са успели без шашми. Аз знам кой съм и такива писания не могат да ми навредят. Те ще тежат на съвестта на тези, които го правят. 15 години работя по 15 часа. Не съм излъгал никого, не съм откраднал нищо.

Спя спокойно и сутрин виждам в огледалото човек, който няма от какво да се срамува. Жена ми и синът ми знаят кой съм и това ми е достатъчно. Господ гледа и рано или късно отсъжда.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *