Лицето на бунта Иван Бонев: Гражданите се събудиха и ще си търсят правата до победа! ИНТЕРВЮ

Инж. Иван Бонев

  Инженер Иван Бонев е едно от лицата на протестите. Той е завършил електроника в Техническия университет в София и семестриално магистратура по специалността в Габрово. Работил е в сферата на информационните технологии. В момента е зам.-председател на федерацията на „Свободните граждани„, която има свои структури в цялата страна. Тя работи с много граждански и браншови организации.

– Господин Бонев, защо участвате активно в протестите?
– Граждански активен съм от около три години, когато започнаха протестите срещу монопола в бизнеса с горива. Тогава ходехме по различни институции. Те признаваха, че всичко е така, както твърдим, те, че има монопол и нещата приключваха до там. Тогава бях в Гражданско сдружение „С.И.Л.А“, което беше доста популярно. В един момент някои хора от самото сдружение бяха компрометирани по един или друг начин. Сдружението имаше лошо име и залезе. Аз продължих да помагам на различни организации, инициативи. След което бях поканен да участвам във Федерацията на свободните граждани като зам.- председател.

– Какви конкретно са вашите искания в момента?
– Искаме промяна на Изборния кодекс. Една от точките е равнопоставеност на гражданите и партиите. В момента те не са равнопоставени, тъй като Изборният закон е направен така, че един гражданин не може да се сравнява с друг такъв издигнат от партийна листа.

– На практика как би могла да се случи тази равнопоставеност?
– Има възможности да се направят промени, според които всеки човек да се яви на избори, без да е част от политическа формация, а като независим и да бъде представен не само от неговия избирателен район, а от всичките 3, както са тези кандидати, които са от партийните листи. Много са нещата в Изборния кодекс, които трябва да се променят. Отделно в Закона за политическите партии трябва да се направи, ако не премахване изцяло, то намаляване поне с две трети на субсидиите за партиите. Това ще намали малко разликата между обикновените граждани и партийните кандидати като ресурс, включително за медийни изяви и време за отразяване покрай изборите. Имаме готов законопроект за Изборния кодекс, който е направен от нашия експерт Владимир Брезоев.

– Как може да се случи това?
– Ако не се прекрати работата на 41-ото Народно събрание, законопроектът може да бъде внесен. Както преди дни внесохме промени в Закона за енергетиката относно топлофикация и те бяха веднага разгледани на комисия.

– Какво касаят те?
– Засягат дяловото разпределение, искаме индивидуални договори, отпадане на плащане за сградна инсталация. Доста са текстовете, които искаме да бъдат променени, премахнати или да бъдат добавени нови точки. Имаме предложения за парното, цената на тока и цялото това оскъпяване и заблудата, че е поради други причини, а то идва точно от зелената енергия. Имаме данни, че над 80-90 процента от фотоволтаиците, вет-рогенераторите са незаконни и са построени в нарушение. По незаконен начин през Министерството на земеделието е минала промяната на статута на земите, на които са изградени. Това е ставало абсолютно в нарушение на всякакви наредби и норми. Тези мощности могат да се строят на земи 5-а и 6-а категория. В Сливенско, Ямболско и по Подбалканския път се вижда как до овощни градини са построени фотоволтаици, което е изцяло в нарушение на всякакви еконорми, тъй като е доказано, че там средната температура се вдига с около два градуса. Това е пагубно за селскостопанската продукция. Някои от тези енергийни мощности са на големи играчи, чиито имена на този етап няма да оповестяваме. Има нарушения от всякакви фирми, за които като гражданска организация сме сезирани отново от инициативни комитети.

– Ще сезирате ли прокуратурата?
– Да. Подготвили сме доста неща за някои вече сме внесли.

– Имате ли готовност да излъчите експерти за надзорните органи най-вече в енергийния сектор?
– Работим изцяло с експерти, екологични организации. С професори, академици от БАН е коментиран и един друг много важен проблем, което вече е въпрос дали ще се поеме политическа отговорност. Става дума за задействане на процедура за вкарване в действие на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козолдуй“. Те могат да влязат в експлоатация в рамките на два месеца. Това ще покрие нуждите на държавни учреждения, детски градини, болници, социални домове. Ето един начин за подпомагане. Това може да стане с едно адекватно запитване до Брюксел, в което да се обясни ситуацията в България. В исканията си настояваме да се изчистят мъртвите души от списъците, защото те са в полза на партиите. Всеки може да ги използва по различен начин за собствените си интереси.

– Очаквате ли да има политически провокации или натиск срещу хората, които са лица на протеста?
– Лица на протеста е много общо казано, в отделни моменти се появяват едни, после – други. Мен ме търсят като познато лице точно по енергийните въпроси. Това, което се знае, е, че трябва да има граждански натиск постоянно, не в неделни протести, а всеки ден. Доказа се, че под натиск в момента политиците работят. Това, което не са свършили през последните години, трябва да го свършат за отрицателно време.

– При какви обстоятелства биха спрели протестите?
– Протестите ще продължат, докато не започне ситуацията да се променя по някакъв начин и исканията не се изпълняват. Става дума за промени в Изборния кодекс и предприемане на мерки в сферата на енергетиката. Това съответно значи намаляване на сметките за ток, подвеждане под отговорност на дружеството „Топлофикация-София“, което е общинско и в което има над 350 нарушения, които сме описали и сме сезирали различни институции. Да не говорим, че там нарушават и европейското законодателство и носят отговорност за издаване на документи с невярно съдържание. „Топлофикация-София“ е една много съмнителна и може би криминална структура.

– Обсъждана ли е идеята за създаване на политическа партия от средите на протестиращите?
– Не, няма нужда да се създава политическа партия. То е ясно, че живеем в такъв модел на управление – с партии. Нека те да покажат отговорност към гражданите и да направят реални граждански квоти, да се създадат обществени съвети, да има контрол във всяка структура, във всеки контролен органи, тъй като те не работят. Трябва да има граждански контрол над монополите и дори НЗЗОК, където също има много нарушения.

– Някои от исканията на протестиращите не са ли по-пулистки?
– Дали неволно, дали умишлено се чуват искания за Велико народно събрание, 100 процента мажоритарен вот. Това не са реални искания. В историята е доказано, че и нормалното Народно събрание може да прави промени в Конституцията. Ако не се лъжа, има четири поправки. Не е нужно Велико народно събрание. Тук идват и противоречията. Някои хем искат намаляване броя на депутатите, хем искат Велико народно събрание, което е от 400 души.

– Колко градове се включиха вече в протестите?
– Всеки ден хората трябва да се събират в цяла България. Много повече от 35 града, както беше съобщено, се вдигнаха на протест, цялата страна е на улиците. Във Варна има много голяма активност, в София – също. Хубаво е, че гражданите се събудиха и започнаха да си търсят правата, защото до това положение сме стигнали от бездействието на политиците и институциите през изминалите 23 години. Въпросът е президентът да успее да наложи всичко което е в правомощията му.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Лицето на бунта Иван Бонев: Гражданите се събудиха и ще си търсят правата до победа! ИНТЕРВЮ"

  1. СТЕФАНИЯ   05.04.2013 at 16:26

    МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИМ -ГОНИМ ЦЯЛАТА ТАЯ СГАН ОТ КОНЦЕСИОНЕРИ И ЗАПО4ВАМЕ САМИ ДА РАЗРАБОТВАМЕ ВСИ4КО,ТОГАВА НЯМА ДА НИ БЪРКА И ДА СИ ПЛАТИМ НЕУСТОЙКИТЕ ПО ТЪПИТЕ ДОГОВОРИ ,ПОДПИСАНИ ОТ НЕКАДЪРНИЦИТЕ НИ

    ИМАМЕ ЗАЛЕЖИ ОТ ЗЛАТО,РУДИ,НЕФТ,АМИ ТО СЕ ОКАЗВА ,4Е СМЕ НАЙ БОГАТАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА,А ИМ СЕ МОЛИМ НА ТИЯ ДЕБИЛИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *