Легендата на БНТ Таня Сотирова надвила рака, но я ударил синдром на Хашимото! ИНТЕРВЮ

Таня Сотирова

  Таня Сотирова е една от легендите на БНТ. Дълги години тя бе водеща на информационните емисии „Днес“ по Втора програма (станала впоследствие Ефир 2), а се изявяваше и като главен редактор на новините. Напоследък е далеч от телевизията, но не спира да се вълнува от случващото се в нея. „Влезе ли ти веднъж в кръвта, не излиза“, споделя по този повод славната журналистка.

За последните 3 петилетки тя преживя ужаса на рака, развод, нова сватба и притеснения покрай втория си съпруг. Мъжът й Стефан Николов бе арестуван в качеството му на главен секретар на Агенцията за българите в чужбина. Той бе обвинен, че е уреждал нелегално украинци и молдовци с българско гражданство.

Сега неприятностите са в миналото. Таня е добре, а човекът до нея е признат за невинен. Единственото, смутило дните й напоследък, е нова страховита диагноза, с която я уплашили тукашните лекари. Оказало се обаче, че докторите са сбъркали и тревогите са напразни.

– Г-жо Сотирова, на 24 август имахте рожден ден…
– Родена съм между 23 и 24 август. Лъводев съм, на границата на зодиите Лъв и Дева. Обичам да правя и получавам подаръци. След 2 години, 5 месеца и 8 дни получих най-големия подарък – признанието, че съпругът ми Стефан Николов не е извършил престъпление. След толкова време да ти кажат, че си световно невинен!

Отидоха ни нервите и здравето покрай тази работа. 53 дни Стефан изкара в следствието на бул. „Г. М. Димитров“. Тогава аз ходех и на химиотерапия. Сутрин ставах, слагах си перуката, отивах на процедурите, а след това тичах до следствието да видя съпруга си. Връщах се и реанимирах. А човек, когато е болен от рак, трябва да има пълно спокойствие и да се лекува. Благодарение на онова, което преживях, не напълнях и запазих донякъде фигурата си.

– Все пак има възмездие за вас…
– Има Закон за отговорността на държавата и общините. Според неговия чл. 11, ако се докаже, че си невинен, и ти, обиденият, или наследниците ти поискате това да се оповести в средствата за масова информация, които са съобщавали за случая, медиите са длъжни да огласят. А същото не трябва ли да важи и за хората, които обиждаха и клеветяха Стефан?

– Какво е мнението ви за бившия вицепрезидент Ангел Марин? Той също беше замесен в скандала със съпруга ви…
– Какво да ми е мнението за него? Та той 8 години беше вицепрезидент, от които 7 мълча като статуя на 3 март. Преди 2 години обаче точно на 3 март просто обсипа с клевети Стефан, сравни го с човек, подпалил Райхстага. Сега как ще ни се извини? Включвам и себе си, защото през цялото време Стефан беше представян и с моето име – като съпруг на известната телевизионна журналистка Таня Сотирова.

– В периода около рождения си ден човек обикновено си прави равносметки. Вие за какво най-вече съжалявате?
– Изкарала съм 35 години в телевизията и винаги ме е крепял оптимизмът и чувството ми за хумор. Ако трябва да гледам назад, ще видя хубавото. Един от девизите ми е „Всяко зло за добро“. Болна съм от оптимизъм.

Таня Сотирова и съпругът й Стефан Николов

– А със здравето как сте? Преди време преборихте рак…
– Чувствам се много добре. 3 години ме следят професорите в чужбина. Нося си изследванията и те ги четат. Сега в България ми откриха нова болест – Хашимото (Коварно автоимунно заболяване, при което се унищожава щитовидната жлеза. Медицината все още не е открила пълно лечение за него – б. p.). Преди да тръгна за Франция, ми казаха, че съм на ръба. За радост все още не може да се говори за това.

– Грешна диагноза?
– Във Франция ми обясниха ми, че съм в нормата. В България са сгрешили, защото лекарствата, които трябва да вземам 5 години за рака на гърдата, са дали отражение на резултатите.

– Интересувате ли се от положението в БНТ в момента?
– Винаги ще ми бъде жал за БНТ. Интересувам се, да, и поддържам контакти. Това беше телевизията майка и така трябваше да си остане. Но уви. Сега на олимпиадата имаше моменти, в които толкова много се дразнех от коментарите, че превключвах на Евроспорт.

– Кой е виновен за това – Севда Шишманова или Вяра Анкова?
– Не може да се каже. БНТ беше прекалено голяма институция за да се мисли, че един или двама човека могат да я развалят. Разрушаваха я дълги години. Мнозина си тръгнаха от телевизията с голяма болка и обида – главно от Севда Шишманова. Преди Севда толкова ужасен човек в БНТ съм виждала само веднъж – Лили Попова. Лили дойде от радиото и мразеше телевизията и хората, работещи в нея. Тя премахна режисьорската длъжност, след това тонрежисьорите… Беше ужасен период! Сега Севда Шишманова се оказва злият гений – безкрайно амбициозна, недобър човек. Ето, например, какво стана със Сашо Авджиев, журналист, създавал устои в телевизията… Настоящите началнички пренебрежително загърбиха историята, все едно БНТ започва с тях. Всички знаем и как се отнесоха с Васа Ганчева, която не цепеше басма на никого. Има персонални вини телевизията да е в това състояние. Севда Шишманова, тази девойка, която навремето дойде от радиото, се оказа специалист по всичко. Невъздържана, арогантна, неуважаваща никого… Тя не може да разбере, че телевизията е колективно творчество. Докога ще е така ли? Докато Вяра Анкова има търпение и не казва нито дума. Алис Крайчева е още един пример. Като ти влезе веднъж телевизията в кръвта, не може да излезе. Аз повече от 30 години съм била в БНТ и знам, че старите й кадри са чисто злато. Според мен те трябва да се използват, дори и само за съвет. Жал ми е, че сега БНТ е на опашката.

– Почивахте ли някъде тази година?
– Тръгнахме за Фанция с изследванията от България и определената ми диагноза – синдром на Хашимото. Там стана ясно, че нямам такава болест, френските професори прегледаха изследванията и казаха, че всичко е наред. Срещнахме се после с наши приятели в Палермо, качихме се на яхта в Катания, ходихме до Етна. Обикаляхме 2 седмици.

– Как са децата ви?
– Добре са. Внучето, което е на 5, работи по-добре с компютър от мен.

– Кои са най-големите ви кризи в отношенията със съпруга ви?
– Те са били свързани с работата ми. Споменах вече, че като ти влезе телевизията в кръвта, не може да излезе. Имах тежка операция, лежах болна и от кревата управлявах новините. Тогава точно започна операцията в Залива. Заръчах на колегите да следят кога ще литнат самолети от базата в Авиано, защото това означава, че войната започва. Разполагах със специален телефон с ПИН-код, с който можех да се свързвам с пресцентъра на НАТО за експресна информация. Със Стефан се карахме, че не си гледам здравето. При драмата със заложниците от представлението „Норд-Ост“ в Москва седях на компютъра до сутринта. Когато реших да стана, не можах, защото цялата бях в кръв, залепнала за стола. Тогава ми направиха животоспасяващата операция – извадиха ми матката. След това се вдигнах и отидох „да проведа войната“.Точно така казах на Стефан. Доста се карахме, но отидох. Бях отдадена много на професията си и не съжалявам. Нищо, че според мен ракът ми се дължи на напрежението в работата ми.

– Интересувате ли се от политика?
– Имам симпатии, но при мен са повече личностните. Обиколих света с първите български премиери, президенти и външни министри. Навсякъде можех да кажа, че сме бедна държава, но пък с история. Догодина ще празнуваме 20 години с д-р Желев от приемането ни във франкофонията.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *