Киро Японеца: След 25 години ще има 5 млн. цигани и 2 млн. българи! ИНТЕРВЮ

Киро Японеца

 За пръв път в живота си ромският бос дава толкова пространна изповед в медиите.

Киро Японеца се закле, че не търгува с наркотици, а е натрупал милионите си от търговия с имоти. Сподели също, че е простил на хората, които едва не го убиха, и е обещал пред Бог да не търси възмездие на килърите си. Разкри, че живее с куршум в мозъка си, който постоянно се мести и на практика всеки един ден живот му е подарък.

– Г-н Киров, по време на пика на отвличанията в България между 2007 и 2009 г, не се ли страхувахте, че похитители могат да посегнат на вас или децата ви?
– По това време бях много зле. Лекувах се и нямах поглед върху случващото се в България. Очевидно е, че в това състояние не съм бил застрашен от отвличане.

– Познавате ли Таки?
– Таки съм го виждал веднъж, не ми е приятел. Нямам някакви впечатления от него извън нещата, които се пишат по медиите. Кой знае кое от това, което съм чел, е истина.

– Може ли да коментирате следния факт. Почти съм сигурен, че и Таки като вас никога не е виждал наркотик на живо. Но за вас, Таки и Златко Баретата непрекъснато се говори, че сте наркобосове.
– Вижте какво. Кирил Киров, Златан и Таки някога били ли са арестувани физически с наркотици? Не! Васил Нинов, собственикът на хотел „Родина“ обаче беше арестуван с 36 кг кокаин в Гърция. За Нинов никога не е имало и един ред написан преди, че е мафиот и се занимава с дрога. А същевременно го арестуват с толкова много кокаин. Таки, Златко, аз – все нашите имена се спрягат… Хора, забравете! Тези, които се занимават наистина с наркотици, са на много по-високи нива от това, което пишете вие.

– Ако вие трябваше да купите 36 килограма кокаин, как щяхте да подходите, за да не попаднете в ситуацията на Васко Нинов?
– Аз бих си купил 36 килограма ябълки, защото обожавам ябълки. Кокаин и всякакви наркотици ненавиждам.

– Как се отнасяте към парите?
– Финансово съм дисциплиниран. Мога да ви учудя, но аз например живея в дома си на тъмно.

– Как така на тъмно?
– Ей така, не пускам лампи, за да не плащам ток

– Не ползвате никакъв ток в дома си?
– Ползвам, но се ограничавам. Спестявам.

– И каква ви е сметката от Енергото?
– Тя не е на мое име, а на сина ми. Живея в неговата къща. Около 1000 лв. на месец е.

– Значи ползвате ток, и то доста сериозно.
– Плащаме тока на циганите около нас. Ние нямаме само наш електромер. Във „Факултета“ плащаме на база. Таблото ни е някъде нависоко и нямаме достъп до него. Вие имате ли достъп до вашето табло?

– Имам.
– Аз нямам. Нито един циганин няма достъп до таблото и ние с ЧЕЗ си играем на доверие. И играта е следната. Ние с големи къщи във „Факултета“ плащаме на останалите с малките къщи.

– Бихте ли влезли в политиката под някаква форма?
– Мартин Лутър Кинг преди 50 години е казал, че ще има черен президент. Аз мисля, че след 50 години Българя ще има циганин президент. Защото българите като цяло спряха да раждат и повечето имат по едно дете. Докато при нас, циганите, е различно. Ние сме по-сексуални може би и правим повече деца. След 25 години ще има 5 млн. цигани и 2 млн. българи. Това е категорично доказано. Така че трябва да се учим да живеем в любов и търпимост един към друг.

– Да сменим темата. Спомняте ли си как направихте първия милион?
– Много добре си спомням, но не аз, а фирмата ни направи това чрез фирма „Айкон-Боровец“ ЕООД, в която управители бяха синът ми, Януш Сотиров, и г-н Стилианос Алексопулос. Тази фирма продаде 23 000 кв.м РЗП в Боровец – 5-звездния хотел „Еуфория“, проектиран от архитект Калин Тихолов.

– За да купите обаче първо 23 000 кв. метра, да им извадите всички строителни разрешителни, това също струва пари.
– Струва, да, но не 1 милион.

– Значи трябваше да ви попитам всъщност как спечелихте първия си половин милион?
– Искате ли да ви науча как да направите един милион?

– Защо пък не, звучи полезно!
– В момента се изгражда ново предприемачество – Библейско. Библейското предприемачество означава, че на хората християни можем не само да им проповядваме по църквите и да им казваме, че Христос е жив, то е ясно, че Христос е жив, ами да ги научим и да правят бизнес. Да мислят с главата на Христос и духа на Христос. Да се молят преди успешна сделка.

Започвам и мащабен проект заедно с мои приятели американски бизнесмени. Ще дадем възможност на хиляди цигани да се изхранват. Ще сеят пшеница и жито, ще обработват земя, вместо да пустее. Ще ограмотяваме ромите и ще ги обучаваме на различни умения, за да могат да си намират работа. Съвместно със CBN (САЩ) и други организации планираме да започнем програмата за подпомагане на ромите в България. Тези от тях, които имат желание и идеи за бизнес, ще бъдат обучавани не само на маркетинг, реклама, финанси, но и на библейските принципи за правене на бизнес по програмата на Библейско предприемачество.

Чрез тази програма ще бъдат изградени роми, които ще имат собствен бизнес, ще създават работни места, ще произвеждат качествен продукт или услуга в полза на общество. Целта на програмите е изграждане на роми, които да станат достойни хора, живеещи според християнските принципи и морал.

– Бихте ли застанали на детектор на лъжата?
– Абсолютно!

– А ако на детектора ви зададат въпрос: „Поръчвали ли сте убийство на човек“?
– Заставам без никакви притеснения.

– Бихте ли помагали на полицията? Ако имате информация, че се готви престъпление, ще информирате ли службите?
– Да.

– Защо ударихте кроше в лицето на скандалния адвокат Николай Велков?
– Ето поредната манипулация. Вие така ми задавате въпрос, все едно сте били там и сте ме видели. Адвокат Велков не е ударен от мен и няма да бъде никога ударен. Може да бъде единствено наплют.

– Какво точно се случи във въпросната вечер на 21 ноември 2011 г?
– Сега ще ви кажа. Бях поканен в „Глория мар“ от моите приятели, които са собственици на това заведение, по случай 1 година от откриването на ресторанта. Стоях прав на една маса тип „щъркел“, когато при мен идва видимо пиян r-н Велков и буквално само година след последната ми животоспасяваща операция на главата (надявам се дълбоко в себе си да не го е направил умишлено) той ме хвана за главата и профъфли „ти познаваш ли ме? Аз съм Николай Велков. Алексей Петров, Октоподите.“

– Сигурен ли сте, че е бил пиян?
– 100%. Сервитьорите са дали показания, че за цялата вечер са му сервирали близо 1 литър уиски.

– И след като ви хвана за главата, вие какво направихте?
– Бутнах го. Той много добре знае, че не съм го удрял.

– А защо окото на Велков беше цялото синьо и затворено след инцидента?
– Нямам идея, може жена му да го е гримирала. Между другото аз харесвам жена му. Тя е много красива българка.

– Имате ли някакви търкания с Алексей Петров, той да ви е заплашвал?
– Не, аз не познавам този човек, не съм го виждал на живо.

– Николай Велков каза, че се познава с вас отдавна. Дори сте го молили преди години той да ви защитава по някакви случаи.
– На Велков съм му платил хонорар, за да ми изготви някаква фактура, доколкото си спомням. Не бих го наел като консултант. Мен ме обслужват юристи от много висок клас.

– Има ли хора, които ви мразят?
– Убеден съм, че има такива.

– Защо изпратихте синовете си да получат образование в чужбина, а не тук?
– Януш и Спартак завършиха частна езикова гимназия „Александър Дюма“ в София, след което практикуваха английски в колежа „Сейнт Ендрюс“ в Кеймбридж. И аз като всеки гражданин, който има финансова възможност да изпрати децата си, съм го направил. Така ще направя и с внуците си, да съм жив и здрав само.

– Имате ли охрана?
– Не. И знаете ли защо? Защото основно не живея в България.

– Къде живеете в чужбина? Чувал съм две версии – в Англия и Швейцария. Бихте ли разкрили?
– Не бих ви споделил тази информация от гледна точка на моята сигурност.

– Откъде идва прякорът ви Японеца и харесвате ли си го?
– Не ви ли приличам на японец?

– Не съм се замислял.
– Точен, експедитивен, коректен, надежден. Харесвам японската култура и начина на живот и обичам да ям суши.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *