Иван Гapeлов: Тормозят ме психически, заплашват ме да не говоря срещу ГЕРБ! ИНТЕРВЮ

Иван Гapeлов

  Иван Гapeлов е сред най-авторитетните тв журналисти, дългогодишен водещ на „Панорама“. В БНТ създава и популярното навремето предаване „Екип 4″. Бил е шеф и в Нова телевизия.

Господин Гарелов, как ще коментирате скандала с Димитър Цонев в Би Ти Ви, на когото се оказа, че му диктуват в слушалката да не задава въпроси, свързани с Мирослав Найденов?
– Не знам какви са съображенията продуцентът да му диктува в слушалките да не задава някакъв въпрос. Трудно ми е да го определя като цензура. Може предварително да е било обещано на Мирослав Найденов да не се повдига дадена тема. По-скоро съм шокиран от съобщението на Би Ти Би. Гледам го с очите си и не мога да повярвам. В него пише, че не е работа на водещия да задава въпроси.

– Как тълкувате това съобщение?
– Смятам, че в момента има огромен натиск от страна на управляващите върху медиите и най-вероятно той е продиктуван от страх. Другият вариант е да стане дума за договорки с шефовете на медиите.

Самият аз участвах в предаване и усетих как изпратиха, без да е обявен предварително, човек, само и само да ми опонира и да не ми дава възможност да говоря. Според мен инсценировка беше и влизането на Цветан Цветанов пак в студиото на Би Ти Ви, където гостуваше Станишев. Театърът беше очевиден.

– Защо медиите продължават да са толкова благосклонни към Борисов, той все пак сега не е на власт?
– Да, но все още има достатъчно сила. Прави ми впечатление, че когато разговаря с журналисти, от време на време казва: „Аз знам защо ми задавате този въпрос“. Това са милиционерски хватки, които имат за цел да стреснат водещия.

Формите за натиск са най-различни. Моят телефон например звъни по 24 часа. Започват в три през нощта и продължават през половин час.

– Кой ви звъни?
– Неизвестен номер. Това е психически тормоз. Вчера, точно в три следобед, започвам среща със студенти във Велико Търново и веднага започва да ми звъни през половин час скрит номер.

Обадих се на мобилния оператор, оттам казаха, че ме могат да ми помогнат и трябва да ходя утре в полицията, за да подам официално оплакване.

– Кой според вас стои зад скрития номер?
– Кой командва подслушванията в България? То е ясно. Това се прави по всички възможни канали. Толкова изплашени журналисти не съм виждал.

– Как беше по времето, когато водехте „Панорама“? Тогава също е имало цензура?
– Естествено, че съществуваше цензура само че тя се осъществяваше по друг начин. Ако нещо не се харесаше, обикновено Тодор Живков казваше пред някаква аудитория: „Абе тия там нещо много си позволяват“. Това стигаше до нашите началници и те съответно реагираха. Бих казал, че дори и тогава определени журналисти, сред които бях и аз, на основата на своята вътрешна свобода успявахме да въведем някакъв порядък и възможност да се чуват различни мнения.

Политиците оказваха натиск, защото искаха да се показват по-често. По-късно те разбраха, че наистина медиите са оръжие, и започнаха да ги купуват накуп. Проблемът е, че не разбират, че когато принудиш медиите да ти се подчиняват, това се обръща срещу теб. Точно тези медии, които най-много си потискал, първи ще те предадат. И тези журналисти, които най-много са се подмазвали, ще започнат да те плюят. Точно на това сме свидетели сега.

– Случвало ли се е да спрат предаване или да ви дърпат ушите за проявено своеволие?
– Преди 10 ноември отидох в Полша и направих интервю с Лех Валенса, когато бе на върха на „Солидарност“. В ЦК веднага научиха за интервюто и ме извикаха при главните секретари Димитър Станишев и Стоян Михайлов. Слава Богу и двамата бяха от разумното крило на партията. Водихме дълъг разговор, накрая отстъпиха с препоръката да не държа Валенса дълго в кадър. Трябваше да направя този компромис, за да се излъчи интервюто.

Тогава съществуваше и автоцензура, просто знаехме докъде може да стигнем. Но най-страшното стана след 10 ноември.

– Защо?
– Тогава Андрей Луканов искаше да спре „Панорама“ 5 минути преди да започне предаването. Извика ме по телефона. Някой беше казал, че участват представители на синдикати, а тогава те бяха обявили национална стачка. Заплаши ме с прокурор, защото стачката била незаконна, а аз давам трибуна на лидерите. Предаването закъсня с 8 минути защото се карахме в апаратната. Отвън ме чакаха Константин Тренчев от „Подкрепа“ и Кръстьо Петков от КНСБ. Проявиха разбиране и се отказаха от участие. Тогава все пак се оказваше натиск кой да участва. Сега вече се дирижират въпросите към гостите.

– В телевизията или във вестниците е по-страшната цензура?
– Пет години имах рубрика във вестник „Новинар“. Любо Дилов ми каза, че каквото напиша, ще ми отпечатват. И го отпечатваха, дори с машинописните грешки, ако съм ги допуснал. В един момент ми забраниха да пиша за Георги Първанов.

После ми прекратиха рубриката.

– Как ще коментирате скандала с подслушванията?
– Изумен съм от твърденията на разни анализатори, които се опитват да го омаловажат. За каква демокрация въобще можем да говорим, ако се съгласим да ни подслушват? Това означава да се съгласим да се установи диктатура.

– Ще се отрази ли той на ГЕРБ?
– ГЕРБ сега прилича на боксьор, който все още води в точките, но чака мачът да свърши по-скоро, за да не изпадне в нокаут.

ВИЖ ВИДЕТОО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *