Звездата на “Комиците” Ернестина Шинова: Отказаха ме от протестите! ИНТЕРВЮ

Ернестина Шинова

  Дъщеря на писателя сатирик Чавдар Шинов, снаха на гениалния актьор Петър Слабаков и съпруга на режисьора бунтар Андрей Слабаков. Трудно е да си заобиколена от толкова известни мъже, но да намираш начин да грееш и със собствена светлина.

Трудно, но не невъзможно! Ернестина Шинова е съумяла да си изгради име с личните си успехи – звезда е на театрални постановки, на хитови филми и на шоуто „Комиците“, чийто рейтинг удря небесата.

Макар да е със солидна популярност, бляскавата русокоса дама не е някоя надувка, каквито са много от днешните ни знаменитости. Допълнителен чар й придава неизчерпаемото й чувство за хумор. Него явно го е наследила от баща си – автор на киносценарии и незабравими фейлетони, публикувани в „Стършел“ и „Пардон“.

– Г-жо Шинова, как прекарвате лятото?
– Опитваме се да живеем в къщата ни в Бояна. Отново съм подхванала безумни ремонти, дойде ред на моята стая. Сега я пооправям, преди това 40 дни живях като палестински бежанец. Ходя и си избирам разни неща, но вече съм на привършване с парите.

– Откъде я имате тази къща в Бояна?
– Тя е на майка ми и баща ми. Купили са я преди много време. Всъщност заменили са нашия апартамент на ул. „Червена звезда“ за това място. Някога е имало стара алпийска къща, но са я бутнали. Тук е живял генерал Стоенчев, топографът на царя. Затова и мястото е най-проветривото в Бояна. Не използваме апартамента в София, мислим с Андрей да си останем за постоянно в къщата.

Ернестина и Андрей са в непрекъсната борба за надмощие у дома

– На 2 юли станахте на 50 години…
– От тук нататък смятам да не си броя годините, въпреки че не съм с овехтели разбирания. Малко млади хора могат да ми се опрат на светогледа. Не се чувствам остаряла изобщо.

– Съжалявате ли за нещо?
– Човек е програмиран да направи определени грешки в живота си. Аз съм разумна, предвидлива в доста отношения, но въпреки това съм бъркала понякога генерално. Слава Богу, за важни неща не съм грешила.

– Ще почивате ли тази година?
– Задължително! Винаги почиваме много на север, на диво място. Не ми се летува в Гърция, там ми е много горещо. Предпочитам нашето море. В Гърция ходя да ям агнешко, а Андрей да се налива с узо.

– Андрей ви е изненадал неотдавна, като е похарчил отделените ви за лятна почивка пари, за да ви купи диамантен пръстен…
– Това са малоумията на Слабаков! Случват се често. Получаваш пръстен в замяна на почивката (смее се).

– С какво ce занимава дъщеря ви Йоана?
– Подготвя се, учи. Ще кандидатства медицина, иска да е лекар. И моето желание беше да стана доктор. Никога не съм преставала да се интересувам от медицината. Дори в Италия завърших курс „Натуропатия“ Интересно ми е как функционира човешкото тяло, а когато се е налагало, съм помагала на много хора.

– Това, че сте дъщеря на писателя Чавдар Шинов, помагало ли ви е в живота?
– И да, и не. В генерален план ми е помогнало – най-малкото за това, че съм израснала в къща с 4-5 хиляди тома книги. Имало е обаче случаи, когато ми е и пречело. Като си свързан с известен човек, тези, които го обичат, обичат и теб, а тези, които го мразят, ти прехвърлят омразата си. Знам, че дъщеря ми ще мине по същия път, и много говорим на тази тема. Тя ще плаща за отношенията ни – моите и на Андрей, с някои хора.

С дъщеря си Йоана, която иска да стане лекарка

– Как се разбирахте със свекъра ви Петър Слабаков?
– Много добре. Той винаги правеше така, че да печеля аз на покер или при игрите ни на боб. Беше много земен човек, природно мъдър и ужасно талантлив. Щастлива съм, че съм имала възможност да общувам с него.

– Казват, че сте актриса, която може да измъкне от провал всеки посредствен филм…
– Никога не тръгвам да работя в един филм с мисълта, че е посредствен. Винаги съм с нагласата, че е супер. Всеотдаен човек съм и се хвърлям цялата. Не е вярно, че съм успявала да измъкна всеки филм. Сега, като се върна назад, виждам грешките си в определени роли. Нямам самочувствие на тази тема и не мога да се надувам. На едни се харесваш, на други не, субективно е. Една жена например беше написала във фейсбук, че съм ужасна и се чуди защо ме канят (смее се). Който се хваща на нашето хоро, трябва да знае, че не може да се хареса на всички.

– Колко време сте работили в Бургаския театър и защо си тръгнахте?
– Работила съм точно 3 години. Спечелих субсидията на италианското външно министерство и се озовах в Рим. След няколко години се прибрах в България, родих дъщеря ни, снимах… Не ми е оставало време да се върна в Бургаския театър. Мислила съм да се обадя на Борето Чакринов (директора на Бургаския театър – б. р.) и да го питам дали можем да направим пиеса там. Все още обаче нямам ясни идеи и затова не бързам.

– Имате ли травми от работата си?
– Да, аркадата на веждата ми. Падна ми един декор на главата, цепна ме, шурна кръв… Потресаваща гледка!

Зрителите от първите редове се разбягаха с писъци от залата.

Бащата на Ернестина Чавдар Шинов й е помогнал за много неща в живота

– Мечтана роля?
– Винаги има неща, които ти се играят. Има и такива роли, към които искаш да се върнеш, за да ги направиш по-добре. Актьорите са ненаситни.

– Не съжалявате ли, че не останахте в Италия?
– Много пъти съм съжалявала. А пък когато бях в Италия, съжалявах, че не съм си в България, това са толкова житейски неща, на които вече не обръщам внимание. Някой път трябва да се примириш, да оцениш това, което имаш, да търсиш добрата гледна точка. Италия, разбира се, ми липсва. Липсва ми хармонията и красотата й.

– Най-трудният ви момент в личен план?
– Началото ми в Италия беше много трудно. Младостта е безсмъртна и не се страхува от това, че няма пари и ще се наложи да се спи на гарата. Веднъж Андрей имаше 40 градуса температура и спяхме в едно училище, защото ни бяха изхвърлили от къщата на Борис Христов. Тогава точно бях започнала да работя като манекенка.

– Защо ви изхвърлиха от къщата на Борис Христов?
– Вече не можех да отделям пари от стипендията, но не за това ни изгониха. Изхвърлиха ме, защото Андрей не трябвало да идва вече при мен. Тогава ние бяхме официално съпрузи, имахме брак. Съобщиха ми, че може да ме вижда само в четвъртък, и то ако поискам разрешение. Събрах си партакешите и отидохме на гарата. Андрей учеше италиански в училище за чужденци. Емилио, приятел италианец, ни срещна и ни предложи да спим в неговия секретариат на дивана.Той си имаше гадже и често се налагаше, докато те са заедно в секретариата, с Андрей да чакаме долу да приключат. Като си свършеха работата, се качвахме в стаята (смее се).

– Кой от двама ви с Андрей е по-щур?
– Проблемът е, че сме еднакво щури и оттам се объркват нещата. Много съм свързана с него. Дъщеря ми е намерила някакво вътрешно равновесие и балансира. За едни неща е по-близка с мен, за други с Андрей. Кълне се и в двамата, но като й писне, се прибира в стаята си. Между нас с Андрей е една непрекъсната борба – някое мнение да надделее, някакво решение да сe вземе. Едно цвете да се засади, става със скандали и спорове. Аз например знам много неща за диетологията, но не мога да убедя Андрей да живее малко по-балансирано. Той винаги спори с мен, иска да яде само свинско. Вдигнала съм ръце (смее се).

– Стигали ли сте до раздяла?
– Разделяхме се в началото на връзката ни 5 пъти. Ние сме като слънцето и луната. Никога не сме се разделяли заради изневяра, винаги е било заради несходство в характерите. Стигали сме дори до развод няколко пъти. Като сме размисляли, сме разбирали, че нещата, породили споровете ни, са дребнави, и това, което ни събира, е много повече и по-важно.

– Не сте спрели цигарите…
– Не пия кафе, не пия алкохол, но ако спра и цигарите, ще стана перфектна и няма да ме издържи земята.

– Правили ли сте си хороскоп?
– Иван Станчев преди години ни прави синастрия на мен и Андрей. Каза, че бракът ни е тотална квадратура, че напрежението е от всички четири ъгъла. Категоричен беше обаче, че квадратът ще издържи, защото е силна, стабилна фигура. Синастрия като нашата имали Милошевич и жена му.

– Интересувате ли се от политика? Бихте ли излезли на протестите?
– Много се интересувам от политика. Винаги съм ходила на протестите, към които съм била съпричастна. След февруарските обаче се отказах.

– Защо?
– Много кал и помия се изля тогава върху нас и по специално върху Андрей. Говореше се дори, че той искал да яха протестите.

През февруари хората се бунтуваха срещу високите сметки за ток, но не осъзнаваха защо става така. Тогава просто три ЕРП-та, независимо едно от друго, изведнъж вдигнаха киловатите на консумираната електроенергия. Как става това, аз не мога да кажа. От БАН също не можаха. Не ми е проблем сметката от 120 лева, а това, че някой ме лъже в очите и ме манипулира толкова долно. Затова бях на протестите. Изведнъж се оказа, че Андрей е основал ГЕРБ, че Станишев му е дал 20 000 лева да сваля Бойко, само дето не го изкараха член на ДПС. То не бяха престъпници с ефективни присъди, които заплашваха мен и дъщеря ни Йоана, абе гадория тотална…

– Разкажете за заплахите.
– Не желая да се връщам и да си спомням за това. Откакто се ометохме от екраните, заплахите престанаха. Сега Андрей и аз си траем и нямаме проблеми. На този новия протест има много известни лица. През февруари бяхме само ние и затова ни обвиниха. Моята позиция тогава е била същата, каквато е и днес. Аз не протестирах, защото не мога да си платя сметката за ток, а защото някой ме прецакваше. Радвам се, че българите се събудиха и вече са готови да си търсят правата.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *