Журналистът Николай Колев: Вече не се сърдя на „Господари на ефира“! ИНТЕРВЮ

Николай Колев

  Николай Колев е един от легендарните говорители на БНТ. Там прекарва близо 17 години, след което започва работа в „7 дни“. От 16 януари води следобедното предаване „Делници“ по „Евроком“.

– Господин Колев, принципно вие задавате въпросите, а сега ще трябва да отговаряте. Как се чувствате от другата страна?
– Доста е трудно, когато се налага да отговаряш за неща, свързани с живота и професията ти. Освен това в последно време трябва повече да се внимава какво се говори, тъй като често думите ти се преиначават. Има издания, в които изричаш едно, а се пише съвсем друго.

– Това ли е причината толкова рядко, да давате интервюта?
– Всекидневно се казват много неща и малко започваме да се повтаряме. Виждате, че напоследък интервютата са свързани с жълтото около живота на човека, за това не му е нито професия, нито ежедневие. Да не говорим пък, че нашата работа е толкова динамична.

Нe всичко се променя много бързо и може след няколко дни казаното дори да не е актуално.

– Защо се бяхте отдръпнали за известно време от журналистиката?
– След като спряха „7 дни“, ми стане тъпо, защото тя беше много добра телевизия. Там наистина се чувствах свободен. Единственото, което ни казваше тогава шефът Агафонов, бе: „Вие си правите материалите и съответно си носите отговорност за тях. Мен не ме занимавайте с партии и политически възгледи“. Иначе след това бях кореспондент на БНТ за габровския регион.

Водещият с усмивка приема „Златен скункс" от Васко Мавриков

– Какво ви накара да започнете отново работа, и то в „Евроком“?
– Покани ме собственикът на телевизията. Той ми гарантира, че никой няма да ми налага определени политически позиции, които трябва да защитавам. Аз съм особен човек. Ако сега ми кажат, че нашата линия е тотална атака срещу ГЕРБ, БСП или СДС, ще се объркам. Досега през цялата ми кариера не съм имал случай, в който да са ме притискали да обслужвам някого. Намеци е имало, но те са били свързани по-скоро с икономическото състояние на държавата. Знаете, че принципно в частните телевизии и собствениците имат дадени интереси, но за радост попадам все на добри шефове.

– Не смятате ли, че заслужавате по-голяма трибуна?
– Аз предпочитам да работя в по-малка телевизия. Това са медиите на обикновените хора. В „Евроком“ имам възможността да давам голяма трибуна на обществото. Обаждат се граждани от цялата страна и от чужбина. Ако политиците гледаха повече такива телевизии, щяха да имат една много точна социологическа агенция.

– Въпреки, че често се получават гафове, вие сте един от малкото водещи, които предпочитат живите предавания. Защо го правите?
– Живите предавания не могат да ти върнат думите назад. А от гафове не се страхувам, по-точно ме е яд, когато направя нещо, което зависи от мен, тъй като знаете, че това е колективен труд. Водещият е последната инстанция.

– Дразните ли се на „Господари на ефира“, които често се занимават с вас?
– Преди им се нервирах, но сега вече не. Освен това те правят нещата добронамерено, не със злоба, което е хубаво.

– Като дългогодишен говирител на БНТ, каква ви е позицията за избора на нов шеф на телевизията?
– Доколкото разбирам, доста хора в телевизията застават зад Вяра Анкова. Позндвам я лично и мисля, че е свестен човек. Не знам дали се пристрасти към някого. Специално за ситуацията в момента виждам, че всички телевизи отразяват по сходен начин протестите, пращат се едни репортери и те ходят да задават едни и същи въпроси: Защо сте там? Какво искате? Дразни ме, че са много еднакви колегите, а и този тест е изчерпан. Няма я романтиката в него. Превърна се в едно вървене по улицата. Вие виждате колко хора идват сутрин пред парламента. Протестът си свърши работата. Показа на политиците, че при всяка грешна стъпка ще има реакция от обществото.

От тук нататък едва ли някой ще посмее да направи грешка от ранга на тази на Орешарски с Пеевски. Но има и нещо друго. Нека си спомним гафа с Румяна Желева в Брюксел.

– В този ред на мисли как определяте нивото на журналистиката у нас?
– Специално разследващата журналистика върви нагоре. Все повече публикации се подкрепят с документи, докато силугуваше най-вече на жълтото. 3a сметка на това статиите във вестниците са еднотипни. Има много копи-пейст. Няма ги темите на народа.

Никъде не можеш да прочетеш за жътвата. Къде отива зърното, какво му е качеството и т.н. Не може всеки ден на първа страница само протестиращи.

– Вие сте всяка седмица в парламента и сте наясно с политическата ситуация. Как бихте я коментирали?
– Със сигурност в момента не е нужна дестабилизация на страната. Ако сега както искат протестиращите, правителството падне, кой ще направи Изборният кодекс, кой ще приеме закона за НОИ, НЗОК и т.н., които са важни за хората. Трябва да признаем, че за първи път влизат в зала представители на НПО, граждани, малки партии, което е европейски, дори световен прецедент.

Иначе в момента депутатите нямат особени проблеми да работят освен с лекия дискомфорт, който им създават протестиращите. Би било хубаво хората на Бойко да влязат в парламента. Ако дойдат на работа, те вдигат кворума и така ще принудят всички да стоят в залата.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Журналистът Николай Колев: Вече не се сърдя на „Господари на ефира“! ИНТЕРВЮ"

  1. web hosting what   28.08.2021 at 6:39

    Pretty! This was an extremely wonderful post. Thanks for
    providing these details.

    Отговор
  2. http://bit.ly   04.09.2021 at 8:52

    I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
    It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made
    good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *