Журналистката Моника Гаджанова: Бившият шеф на НАП прикрива офшорките на Плевнелиев ! ИНТЕРВЮ

Моника Гаджанова

  Моника Гаджанова е известна разследваща журналистка. Работи в ТВ 7, където заедно със свои колеги от в. „Телеграф“ разкрива аферата с офшорките на президента Росен Плевнелиев. Пред журналисти тя разказва подробности и любопитни факти около разработката.

– Госпожо Гаджанова, откъде разбрахте за офшорките на президента?
– В 8 часа миналия вторник бях потърсена по телефона от мои колеги, които ми казаха, че в интернет е излязла информация за офшорни фирми на президента Плевнелиев. Тогава отидох бързо до телевизията, за да може да проверим данните и да ги включим в новинарската емисия. Разгледахме материалите, но си зададохме два въпроса. Какво доказваме с това, тъй като не е незаконно да имаш офшорни фирми, и дали нашата аудитория няма да ни отправи упрек, че изпълняваме поръчка.

– С какви документи разполагате?
– Едно факсимиле, което представлява кореспонденция между г-н Плевнелиев, в битието му на управител на фирма „Линднер Ирис Имобилен“, с възможности да управлява строителството на Бизнес парка в София. Той, в това си качество, е сключвал договори с офшорната фирма „Инокс“, а от факсимилето се вижда, че я и представлява. Така президентът се явява управител на „Линднер Ирис Имобилен“ и собственик на „Инокс“, която е бенефициент, получава поръчката за консултантски услуги. Освен това имаше и договор на “Българска инвестиционна банка”, която ще си строи сграда в Бизнес парка. Тя също плаща на „Инокс“ за консултантски услуги. Излиза, че Плевнелиев се явява и от името на купувача, и от това на продавача. Става въпрос за едни 421 000 долара, което означава, че към 140 000 долара са прехвърлени в Кипър.

– Как си обяснявате поведението на президента след разгласяването на скандала?
– Когато Плевнелиев раздаваше награди на културни дейци миналата седмица, ние очаквахме той да реагира и да каже, че е имал такива фирми и това не е незаконно, или пък да отрече. Той обаче не направи нищо. Беше много разстроен, видимо пребледнял. Това ме накара да мисля, че има нещо неизяснено.

Росен Плевнелиев

Когато се върнах в телевизията, видях, че сме получили анонимно писмо в електронната поща, в което бе оставен телефон, на който да се обадим и да разберем дали документите ни са достоверни, или не са. Този човек се оказа бивш служител на президента и потвърди напълно нашата информация.

После получихме достъп до проверка на териториална данъчна дирекция „Средец“, която през 2000 година прави ревизия на „Линднер Ирис Имобилен“ във връзка с претенциите на партньор на тази компания да ползва договора на България с Кипър за избягване на двойното данъчно облагане. Става въпрос за втора офшорка.

Според документите тя е „Билингъм Дивелъпмънтс“. Така с тази ревизия получихме потвърждение, че споменатите лица съществуват и че „Билингъм“ и „Инокс“ са на един и същи адрес и се представляват от един човек – Джордж Киру. Освен това е установено и нарушение.

Красимир Стефанов

– Какво е нарушението?
– Данъчните смятат, че срещу договора с „Билингъм“ за консултантски услуги относно пазара на имоти в столицата реално Плевнелиев не е получил конкретен резултат. Не могат да представят документ, че човекът в Кипър си е свършил работата. Тогава данъчните излизат с предупреждение, че ако още веднъж фирмата предостави такива документи, това ще се счита за скрито разпределение на печалбата и ще се обложи в България. Тук въпросът е защо данъчните, след като са установили нарушение, са позволили тези пари да се обложат в Кипър, а не в България.

После получихме още един договор – на перлата в короната на „Линднер“ „Ирис Интернешънъл“. Фирма, в която е работила Вероника Плевнелиева. В един момент тази фирма също през „Инокс“, която се представлява от президента, сключва договор за 150 000 долара за 5 години. Това вече ни накара да се замислим дали не става дума за практика и по този начин баварската фирма да изнася приходите си в офшорна зона.

– Имате ли данни за други фирми и договори?
– Нямаме документи за други трансфери.

Факсимиле от паспорта на Вероника Плевнелиева

– Каква е точно функцията на Вероника Плевнелиева в схемата?
– В момента тя е юрисконсулт в „Емпорики банк“, но не може да бъде намерена. Вероятно колежките й я прикриват. Но най-важното е дали президентът е зависим от някого. Има ли друг тази информация за офшорните фирми? Може ли да се каже, че ходовете му се управляват от някого? Свързахме се с Йордан Бакалов, който е бивш председател на Комисията по национа лна сигурност в парламента. Той си спомни, че първата визита на Красимир Стефанов като шеф на НАП е била в Германия. Там е получил диск с информация за компании, които имат такава практика на ръба на закона. Според Бакалов сред тези фирми е и „Линднер“, но дискът е укрит.

– Излиза, че Красимир Стефанов държи ключа към загадката?
– Да, защото Бойко Борисов отрече да знае за офшорните фирми. Остава обаче въпросът получил ли е Красимир Стефанов, като шеф на НАП, този диск и къде е той? Впоследствие в. „Телеграф“ излезе с новината, че има достъп до Търговския регистър в Кипър, където е установено, че съществува „Инокс“ и през 2011 г. е прехвърлена като собственост на Вероника Плевнелиева. Към този момент Плевнелиев е все още министър. Държавният глава твърди, че като политическо лице е бил прозрачен и че няма фирми в офшорни зони, в това число и в Кипър. Така Плевнелиев трябва да отговори през 2011 година, в качеството си на министър, бил ли е собственик на “Инокс“ и прехвърлил ли я е на Вероника, или ако не е бил, кой го е направил. Управлявал ли е офшорка и какви пари са минавали през нея?

– Лична или принципна е битката ви с президента?
– Разбира се, че е принципна. Нашите политици трябва да имат морал, да не ни лъжат и когато им задаваме въпроси, да ни отговарят. Журналистите сме пренебрегвани от политиците. Те искат да избират въпросите, на които да отговарят, и да игнорират неудобните питания.

Йордан Бакалов

– Дадохте ли всичките документи на господин Цацаров?
– Дадохме ги на двама депутати от комисията „Антикорупция“. Документите ще бъдат предоставени на Сметната палата и продължаваме разследването, няма да спираме.

– Имало ли е натиск към Вас от страна на бизнес кръгове да спрете разследването?
– Не, лично към мен не е имало. За ръководството не знам, но то ми даде възможност да работя и да стигна докрай.

– Какви могат да бъдат последствията за Плевнелиев, ако всичко се докаже?
– В момента президентът може да бъде разследван само в случай на държавна измяна или ако % от депутатите гласуват за разследване по конкретен случай. Така че тук въпросът е повече морален. Сега на ход е президентът и той трябва да уважи желанието на хората да знаят истината. Не целим оставка на Плевнелиев. Това не е лична война, не е акт на отмъщение. Просто искаме да знаем истината.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *