Джулиано Амат от “Удавете водещия”: Ходих да търся Братя Галеви в Дупница и разтърсих градчето

Джулиано Амат

  Джулиано Амат е нестандартният репортер на шоуто „Удавете водещия на Любо Дилов-син, което върви всяка неделя по Нова телевизия. Той бързо си спечели фенове с шантавите си репортажи и нестандартни гледни точки към различни теми.

– Джулиано, откъде идва странната ви фамилия?
– Баща ми е кубинец, а аз съм кръстен на неговата майка Джуланда. Фамилията ми идва от латински и буквално се превежда с глагола „обича“. Той ме описва много добре, защото аз не мога да се ядосвам, да викам и да мразя.

– Защо се захванахте с журналистика?
– Записах журналистика в Софийския университет от чист мързел. Докато съучениците ми ходеха на уроци, за да кандидатстват разни стопанства, икономика и право, аз осъзнах, че мога да пиша есета.

Отидох на стаж в различни медии, за да не си губя времето само в учене, така и така не го обичам. Общо взето, винаги съм бързал, с това, което искам да направя.

– А оттам как стигнахте до телевизията?
– Имам един безуспешен опит като сценарист на предаването „Ники Кънчев под наем“. Но след като 2-3 седмици наблюдавах екипа му, буквално ми грейнаха очичките. Докато във вестниците колегите ми бяха много по-големи от мен, в телевизията са все млади хора.

Един ден разбрах, че за предаването „Почивна станция“ търсят „репортери. Веднага пратих текст, който описваше абсолютно всичките ми възможности. След като снимах няколко репортажа и анкети, Иван и Андрей решиха, че има хляб в мен, но и че още много имам да ям. Работата в предаване като „Удавете водещия“ и тази във вестник са коренно различни, но сякаш в телевизията съм по-лежерен. Аз понякога заеквам, пък и доскоро имах брада, така че не изглеждах особено добре пред камера. В такива случаи монтажистите вадят някой трик от торбата с чудесата и оправят неразборията, която им поднасям като суров материал.

– Какви са Иван и Андрей, когато не са на екран?
– Не са строги с мен, искат само идеите ми за репортажите в „Удавете водещия“ да са ясни.

– Мнозина смятат Любо Дилов за един от най-интелигентните хора у нас. Какво научихте от него за тези няколко месеца?
Любен Дилов е може би най-умният човек, когото съм срещал. Не знам каква е тази негова съдба, да му се налага да разговаря с мен в неделя сутринта. И то по въпроси като къде се крият тъй наречените Братя Гале-ви, защо мъжете трябва да носят мустаци и т.н. Но той очевидно няма нищо против, което може само да ме радва. Пък и без това си говори с дремещата у него свиня, какъв е проблемът и с мен да го прави.

Любо ме изненадва с всевъзможните си истории, както и със способността си да върши няколко неща едновременно. Ето на това още не съм се научил. Любо е много забавен и винаги има готов виц по всяка тема.

Последната смешка, която запомних от него, е изказване на негов приятел уролог, който казал, че за миналата година бръкнал в над 2000 задника. Но в крайна сметка човек все отнякъде трябва да си изкарва хляба.

– Мнозина ви наричат новата Мария Силвестър. Това обижда ли ви?
– Искам да правя неща, които да карат хората, да не съжаляват, че са седнали пред екрана. В по-голямата част от времето съм в добро настроение, през останалата спя.

Относно Мария Силвестър… Странно ми е. Ако зрителите ме мислят за жена, бих се притеснил сериозно… Аз много я харесвам и знам повечето й материали наизуст, но не смятам, че приличам на нея, защото тя е много по-динамична и прави „по-отнесени“ репортажи.

Любен Дилов-син в "Удавете водещия"

– Гонили ли са ви от някое събитие?
– Гонили са ме от библиотеката в Дупница и от местната централа на БСП в същия град, когато търсех Братя Галеви. Беше много забавно, че хората толкова се притесниха от мен. С моя ръст от под 170 см не съм мислил, че мога да притесня някого.

– Не се ли страхувахте все пак да търсите Братя Галеви в Дупница?
– От какво да се страхувам? Имах някакви идеи за места, където се крият. Проверих ги и се оказаха грешни. В крайна сметка исках да се получи нещо смешно на тази тема, колкото и сериозна да е тя. Не ходя на снимки, без да се подготвя предварително, защото тогава ще съм като стойка на микрофон, а мисля, че ме бива и в други неща все пак. Това, което най-много ми харесва при Иван и Андрей, е, че ми дават възможно най-голяма свобода на действие.

Аз се вълнувам от всевъзможни неща – от последните изказвания на Бойко Борисов до последната колекция на Вивиан Уестууд. Нямам ресор, в който да си копая непрекъснато, затова и няма рутина в работата ми.

– Имате ли примери в професията?
– Мария Силвестър винаги ми е била забавна, но ако сме тандем, тя ще е активната половина, защото аз си падам леко муден. Сега сериозно. Работил съм с хора с 20-годишен опит и затова не мога да преценя кой ми е любим. Любима ми е работата, която ме среща с различни личности.

– Какви са амбициите ви?
– Да работя, разбира се. Най-големият ми ужас винаги е бил да бъда просто студент. Тогава мисля, че ще изтъпея до краен предел. Имам ли работа, имам и настроение. Затова и не пускам тото, защото, не дай си боже да спечеля, ще ме тресне мързелът и дотук ще бъда.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *