Депутатът от БСП Антон Кутев: Пашата и Каратиста са ползвали „Авиоотряд 28″! ИНТЕРВЮ

Антон Кутев

  Антон Кутев е депутат от парламентарната група на Коалиция за България в 41-вото и 42-рото Народно събрание. Член е на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения „Авиоотряд 28″ от кабинета на Бойко Борисов.

– Господин Кутев, докъде стигна работата на комисията, която проверява полетите на предишната власт?
– Има два големи проблема. Единият е кои са пътували с правителствения авиоотряд. За международните полети, тъй като се минава през гранична полиция, не са могли да скрият списъците. Там ги има хората и може да бъде проверено кой е пътувал. За вътрешните полети обаче ги няма.

Има ги единствено за президентството. За другите обаче информация от ВИП-а на летището не получаваме, което е абсурд, защото той ги чекира. „Авиоотряд 28″ ги качва на борда незнайно как без списък. Те казват, че ги нямат и не са длъжни да ги пазят, което е абсолютен риск за националната сигурност на България. РВД също твърдят, че не притежават списъците. Може би са прави, защото казват един вид „Нас ни интересува колко килограма футболисти пътуват, а не какви са им имената“. Най-абсурдното е, че и НСО твърдят, че нямат списъците.

Правителствения „Авиоотряд 28"

Те казват: Ние не пазим всички, а само тези, които са обект на НСО, т.е., ако в самолета пътуват журналисти, службата не ги пази, а гледа само президента или премиера. Добре де, ама може ли да пазиш първите хора в държавата и да не знаеш кой пътува с тях? Всички казват, че нямат имената. Пълен абсурд. Убеден съм, че лъжат.

– Защо според вас ги няма или се крият тези списъци?
– За да могат 4-5 институции да лъжат по един и същи начин, това означава, че там има абсолютно централизирано въздействие, за да го правят. И аз започвам да си мисля защо ги няма? Какво има да крие Бойко Борисов? Според мен може да се крият две неща. Започвам да се питам имало ли е специално женско присъствие на борда.

Първо, нерегламентирано женско присъствие, което да е компрометиращо за министър-председателя, което значи не само фолк-певици. Второ, странни личности с известни прякори – Каратиста, Пашата и т.н. Така че за мен в момента е ясно, че тези хора са летели. От тук нататък въпросът е дали ние ще успеем със силата на цялата държава, защото парламентарната комисия би трябвало да има цялата власт в държавата. В САЩ например, когато се направи парламентарна комисия по даден въпрос, а те много често се създават, това е най-тежкото нещо, което може да се случи.

Румен Николов - Пашата

– Институциите имат ли право да крият информацията?
– Категорично нямат право, но го правят, което означава, че ГЕРБ по някакъв начин ги държи тези хора. Друго обяснение няма. В случая става дума за шефа на НСО ген. Тодор Коджейков, началника на BBC ген. Петров, шефа на летището, на авиоотряда. Но вярвам, че това криене няма да продължи дълго и списъците рано или късно ще излезнат и те ще са достатъчно показателни. Както съм убеден и че самият факт, че се крият от длъжностни лица, е криминално престъпление.

– Знаете ли каква съдебна отговорност биха понесли тези лица, ако всичко се докаже?
– Все още не знам, защото нямаме всичко. Имаме само очевидния факт. Сега ние трябва да се доберем до информацията, за да докажем, че е била скрита, тъй като в момента те казват, че я нямат. А в това, че накрая ще излезе, съм сигурен.

Тогава вече ще може да говорим за отговорност. Засега юридическият факт е небрежност и до някаква степен неизпълнение на служебни задължения. В одита на Министерския съвет има няколко интересни заключения. Единият от общите изводи е, че има само 3 полета, за които няма подпис на Бойко Борисов.

Първият е за снимане на филм в Бистрица. Вторият е на Министерството на финансите, а третият е на Външно министерство.

Димитър Стефанов - Митко Каратиста

– При положение, че за всички други полети има подпис на Бойко Борисов, не трябва ли в документа да са описани фирми, имена на пътници, дестинация?
– Не знам дали е възможно той да се подпише, без да има имената вътре. Това трябва да се провери. Защото е възможно Борисов да ги е подписал по целесъобразност. Големият проблем не е как ги е подписал без имената защото може би това е практика. Въпросът е как е подписвал в очевидно нарушение на закона. Защото другото заключение от одита е, че авиоотрядът няма право да извършва полети извън тези по т.З, т.е. само по поръчка на институциите. Абсолютно нерегламентирано е да се лети по каквито и да било други поводи. Приемливо е, правено е и преди, да се ползва при бедствия, когато се налага спасяване на човешки живот. Тогава обаче то , пак се прави по поръчка на институциите, а не на частни фирми. Например на Министерството на бедствията и авариите в миналото или на околната среда и т.н. Но да ти поръча Тодор Батков!? Самият факт, че някой е подписал искане от Тодор Батков за летене вече е нарушение на закона.

– Имате ли данни колко струват полетите на предишната власт?
– Това е другият генерален проблем – как се изчисляват разходите. От първоначалните данни, които имаме, разходите се изчисляват спрямо изразходваното гориво и някакви човекочаса. Но например амортизацията на самолета, която е най-голямото перо, не влиза в тях. фактически цената, която през цялото време са осчетоводявали за разходите си, е приблизително наполовината, от която те реално са правили. Само за 2011 г. търговските полети с авиоотряда т.е. тези, които не са поръчани от институциите, са повече от 50%. Това означава, че българските граждани са плащали пари за полети на частни субекти – Тодор Батков, БФС, олигарси…

Бойко Борисов

– Освен официалните лица и журналистите кой може да пътува заедно с делегациите?
– Може всеки, но механизмът е винаги да се мине през протокола на Министерския съвет. Той прави списък с делегацията, дава заявка за полета и изпраща списъка. Всъщност отговорен за това кой пътува в самолета е протоколът на Министерския съвет – заявителят. Но когато той е частно лице, то тогава вътре може да има криминално проявени лица. Как може да ме знаеш кой лети в хеликоптера или в самолета? Ами ако някой сложи бомба вътре какво правим? Няма как да се пускат други лица с делегацията и НСО да казва, че пази само президента или премиера. Това е пробив в националната сигурност.

– Какъв очаквате да е крайният резултат от работата на комисията?
– Трябва задължително да се намерят списъците на пътуващите. Ние знаем, че са пътували бистришките тигри, но не знаем кои са, колко са. Другото е достатъчно ясна ревизия, която да покаже реалните разходи за полетите. Ако се докаже, че всички тези външни са ползвали авиоотряда при два пъти по-ниска цена, то тогава според мен трябва да се търси пряка отговорност от този, който ги е разрешавал за ощетяване на бюджета в особено големи размери. В случая от Бойко Борисов.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *