България е най-корумпираната държава, твърди евродепутатът Пол Нътъл! ИНТЕРВЮ

Пол Нътъл

Пол Нътъл е заместник-председател на Независимата партия на Великобритания с лидер Найджъл Фарадж. Нътъл влиза в политиката на 28 години и се смята за най-младия политик в Англия. Той е завършил история в Edge Hill University и политология в Liverpool Hope University. През 2009 е избран за член на Европейския парламент.

– Господин Нътъл, вие сте добре запознат със ситуацията в България. Как ще коментирате една от най-наболелите теми в нашето общество – свободата на словото или по-скоро нейната липса?
Свободата на словото е един от основните стълбове на западната демокрация. Европейският съюз твърди, че защитава свободата на словото и е център на свободната преса. Всъщност ЕС не отстоява толкова силно принципите си, защото на практика не налага изискванията си на българските медии и по този начин предава малкото журналисти, които отстояват правата си. Вашите медии се контролират от държавата, която е най-корумпираната в Европа. В докладите на комисиите към ЕС се казва, че България е три пъти по-корумпирана от всички останали държави. Много, голяма част от вашите медии обслужват правителството, което ги контролира. Журналистите, които правят подобни компромиси с основния принцип на тяхната професия – да отразяват събитията обективно и безпристрастно, са обслужващ персонал, а не професионалисти. Корумпираната държава създава корумпирано правителство и корумпирани медии.

– Как според вас може да бъде разкъсан този порочен кръг?
– Разбира се, не мога да си позволя да казвам на българите как да решат проблемите си, но според мен, като външен наблюдател – това, което ви трябва, е нова патриотична партия, коалиция или съюз, която не само ще вземе властта от сегашното правителство, но ще има и трудната задача да се справи с корупцията и престъпността и да раздвижи икономиката, която в момента е в тежка стагнация.

– Вашата теория е прекрасна и със сигурност е приложима в западните демокрации, но тук хората са уплашени и манипулирани. Даже и в докладите на ЕС е отразено, че хората особено в по-малките селища са принудени, заплашвани, рекетирани или подкупвани да гласуват за управляващите.
– Аз не твърдя, че това е лесно или че ще стане за един ден. Но, от друга страна, не е невъзможно. Трябва обаче да се създаде силна опозиция, която да е ясна и осъществима алтернатива и да мотивира хората да гласуват за нея. Приоритетът в тази алтернативна програма е корупцията. Тя трябва да бъде строго наказвана. Законите във Великобритания са направени така, че корупцията означава затвор – независимо дали вземаш 20 или 200 000 паунда подкуп.

– Това звучи прекрасно, но кажете как може човек или институция да бъдат осъдени за корупция от корумпирана съдебната система?
– Да, аз и моите колеги от ЕС сме наясно, че цялата ви съдебна система е корумпирана, и това е едно от основните неща – да се изчистят всички институции като се започне от съда. Гражданите на България трябва да знаят, че ще получат справедливост, трябва да започнат да вярват в закона да знаят, че той се прилага и важи за всички. Корупцията води до безверие и апатия. Именно безверието доведе до голямото изтичане на мозъци от България. Образовани и квалифицирани хора продължават да напускат страната ви. Много от тях си намират неквалифицирана работа като сервитьори, чистачи или дребни чиновници, а това просто не е редно. Нито една държава не може да си позволи такова изтичане на кадри, а така наречените нови демокрации, в конкретния случай България, изобщо не могат да си позволят подобен „лукс“. Младите специалисти са хората, които ще създадат и ръководят една нова и адекватна икономика. Истината е, че българската икономика трябва да бъде рестартирана, но за това имигрантите трябва да бъдат силно стимулирани да се завърнат в родината си. Ако една силна опозиция успее да мотивира хилядите квалифицирани имигранти, които вече са натрупали допълнителни знания и контакти, да се върнат и да работят в България, страната ви ще просперира. Това, разбира се, изисква време, но хората трябва да имат не само надежда, но и реален стимул, за да се обединят около и в името на България.

– Самият вие казахте, че тези квалифицирани хора предпочитат каквато и да е работа в Западна Европа. Това не означава ли, че искат да живеят в законова държава като чистачи, отколкото да имат диплома и квалификация в страна, в която цари анархия и разруха.
– Да, една от статистиките на ЕС, които получих, беше че 54% предпочитат за живеят навън, което е ужасно не само за България, но и за целия Европейски съюз и моята държава в частност. Българите предпочитат Англия, както и много от англичаните са избрали да живеят в България. Разликата тук е, че българите, които имигрират в Обединеното кралство са хора, които си търсят работа, а когато не я намерят се възползват от преимуществата на социалната система – социални помощи, безплатно медицинско обслужване и всички останали граждански осигуровки и привилегии.

Това автоматично вдига данъците на англичаните, които не заслужават да плащат и издържат имигранти. В момента във Великобритания има 22% безработица и когато имигрантите идват у нас, те започват да изпомпват социалните помощи, които с цялото ми уважение, принадлежат на английските данъкоплатци.

– Това ли е причината вие и вашата партия да се обявите против членството на Великобритания в ЕС?
– Това, което моята партия иска, е Британия да се управлява от хора, които са избрани от народа си, а не от политици, определени от Брюксел. До този момент от Обединеното кралство се източват 53 милиона паунда на ден или около 100 билиона на година за подкрепянето на чужди интереси. Ние не сме съгласни нашите граждани да плащат чужди дългове и да поддържат чужди икономики. Ние сме за добросъседски отношения. Нека търгуваме, нека да бъдем приятели, да се поддържаме, но нека да спим в отделни стаи. Нашият принцип е заложен на елементарната демократична логика, ако на хората не им харесва какво прави правителството или избрания от тях представител, те не гласуват за него на следващите избори. Никой от британците не гласува за членовете на ЕС, което погледнато обективно прави избора недемократичен. Според проведените анкети във Великобритания около 50% от хората искат тя да напусне ЕС, а повече от 80% искат да се проведе референдум за членството ни.

– Когато говорим за референдум – неотдавна в България се проведе такъв за построяване на ядрената електроцентрала „Белене“.
– Отново подчертавам, че не мога да се бъркам в решенията на българския народ, но моята позиция във Великобритания поддържа ядрената енергетика. Аз съм против изграждането на „вятърни ферци“ и смятам, че единственият начин да се поддържа енергийна сигурност е чрез атомната енергетика.

– Вие също сте бил и активен участник в широката кампания Save The Pub („Спаси кръчмата“), която се обявява против забраната за тютюнопушене в заведенията. Това също се превърна в наболял въпрос и в България.
– През 2007 г. се наложи забрана, което доведе до затварянето на 52000 кръчми. Кръчмите са част от британската култура. Всяка една от тях е своеобразен парламент, където хората се събират и обсъждат актуалните за тях неща. Те са също много важни и за социалното общуване. Англичаните са психически зависими от своите пъбове и е недопустимо да бъдат лишени от тях. Освен това половин милион останаха без работа. Смятам, че само собственикът има право да избира дали в заведението му ще се пуши – това е единственото демократично решение.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *