Бившият премиер Стефан Софиянски: Орешарски може да успее! ИНТЕРВЮ

Стефан Софиянски
Стефан Софиянски

  Стефан Софиянски е една от знаковите фигури на прехода. Роден е през 1951 година в София. Завършва статистика във Висшия икономически институт „Карл Маркс“. Депутат е в 37-ото и 40-ото народно събрание. Като председател на Комитета по пощи и далекосъобщения в първия кабинет на СДС, подписва първите лицензи за частни радиостанции у нас. Министър-председател на България в служебното правителство, назначено от президента Петър Стоянов. Като служебен премиер, въвежда валутния борд. Избиран три мандата за кмет на София.

Непосредствено преди президентските избори през 2001 г. Софиянски напуска СДС и основава своя партия – „Съюз на свободните демократи“. На местните избори през 2011 г. той отново се кандидатира за кмет, но без успех.

– Господин Софиянски, наскоро поканихте хората от февруарските шествия срещу правителството на ГЕРБ да поемат „Съюза на свободните демократи“. Защо решихте да подарите партията на протестиращите?
– За да се отворим към тях. Ако имат желание да участват в политическия живот, да влязат в ръководството на партията. Поканихме хора без партиини книжки, които не са членове на ССД, но имат гражданска позиция, да се опитат да реализират идеите си. В тази конфигурация аз няма да участвам и няма да се кандидатирам за никаква позиция.

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

– Вярно ли е, че ще създавате нова формация?
– Възможностите са две – едната е да се използват позициите и завоюваните места от последните 10 години, а другата е да се постави началото на нещо съвсем ново през ССД. Голяма част от нас сме решили да направим и гражданска организация, в която ще участвам, а не в партията.

– Ще се присъедините ли към Реформаторския блок?
– Не сме водили разговори. Готови сме да обсъдим идеи, но Реформаторският блок още не е изяснил мястото си.

Ако обаче ни бъде предложено не механично присъединяване, а обединяване около конкретни цели и идеи, които съвпадат с нашите, тогава може да разговаряме.

– Какви са вашите позиции?
– Смятаме, че на България е нужен силен десен проект и ние работим върху него. Той трябва да включва нова конституция и много по-агресивна икономическа програма, в основата на която е усвояването на евросредствата. За мен първи приоритет на това правителство освен задължителната актуализация на бюджета трябваше да бъде бързото усвояване на европа-рите, но за съжаление, не виждам развитие по въпроса. И при ГЕРБ, и сега при БСП и ДПС сме донори на ЕС.

– Правилно ли беше оттеглянето на Иван Костов от ДСБ?
– Закъсняло.

– Пламен Орешарски беше част от вашия кабинет. Как оценявате работата му и смятате ли, че той беше най-добрият избор за премиер?
– Определено е добър финансист и по мое време работеше перфектно. В правителството на Станишев обаче допусна една доста сериозна грешка – изпусна инфлацията, а това в момент, в който България можеше да кандидатства за влизане в еврозоната, се оказа фатално. Политиката на излишък, която се водеше, също беше грешка -и икономическа, и политическа. Така се създаде лъжлив ръст на брутния вътрешен продукт. След актуализацията на бюджета през декември започнаха да се раздават едни пари, които реално не можеха да генерират брутния вътрешен продукт. Те се отчитаха, но не бяха реален ръст на икономиката. Това заложи основите на кризата. От друга страна, имаше резерв от 8 млрд., който можеше да бъде основа да се коригират тези грешки. Ако Орешарски беше вложил милиардите в икономиката и ако бяхме успели да усвоим всички пари от ЕС, можехме да избегнем кризата.

Стефан СофиянскиСегашният кабинет отново се беляза политически. Но все пак, ако му се даде възможност на Орешарски да работи свободно, без политическа намеса, може и да успее. Актуализацията на бюджета беше абсолютно задължителна. Не може по дянковски да работим. Определено Дянков е най-слабият финансов министър в съвременната история на България.

– Основателни ли са исканията за оставка от страна на ГЕРБ и протестиращите?
– По-слабо правителство след 1997 година от това на Бойко Борисов не е имало. Не говоря за манталитет и полицейщина. По-важното е, че нямаше нито едно силно решение. Като сме с Путин – ще строим „Белене“, като отидем в Америка -няма да я строим. Доказаната некомпетентност на ГЕРБ и на техния лидер не им дава право да искат оставка. Протестиращите имат право, защото се чувстват засегнати от изборите.

Силен удар по демокрацията бяха напечатаните бюлетини в Костинброд. Истината обаче е, че хората не искат комунисти да ги управляват.

– Виковете „червени боклуци“ и „смърт за комунизма“ не отблъснаха ли хората от протестите?
– Във виковете „червени боклуци“ аз виждам обобщен възглас срещу ГЕРБ и БСП. Имахме няколко правителства на комунистите, после и на Борисов – също член на БКП. Не трябва да забравяме, че когато ние викахме „Долу БКП“ в началото на прехода, Борисов беше от другата страна. Цецка Цачева – също член на БКП… Да продължавам ли?

– Има ли изход за България?
– Има в традиционните позабравени пазари, но с възможност да се разработят. Държавата трябва да помогне в експорта на продукцията и да усвоява максимално еврофондовете.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *