Андрей Райчев: Не гледам Мира Радева в Къщата! ИНТЕРВЮ

Андрей Райчев
Андрей Райчев

  Андрей Райчев е един от най-известните социолози в България. Заедно с Кънчо Стойчев дълго време бяха начело на агенция „Галъп“. Андрей Райчев е женен за известната журналистка Виза Недялкова, от която има четири дъщери.

– Господин Райчев, виждате ли скоро изход от заплетената политическа ситуация?
– Не съм съгласен, че ситуацията е сложна или заплетена, а просто има хора, които се опитват да я превърнат в такава и чакат нещо да се роди. Съвсем други процеси ще текат занапред и те няма да са тези, които в момента се налагат. За мен криза в страната няма. Това правителство ще получи политическа оценка, която може да е добра, може и да е лоша. Но тя не е свързана с истеричните опити да се променят нещата. ГЕРБ, вместо да се върнат като реална опозиция, се държат като партия, която едва ли не всеки момент пак ще дойде на власт. Те забравиха, че сами си подадоха оставката.

След това опитаха да вкарат Яне Янев и още някакви малки партийки в парламента по втория начин. После казаха, че изборите били фалшиви, и напуснаха Народното събрание. Сега се държат, сякаш всеки момент Бойко Борисов се връща на власт. Това няма как да се случи. ГЕРБ загуби властта, но продължава да си мисли, че това е само временно състояние. Всичките им опити да мобилизират някакви симпатизанти за масов протест пропадат. От друга страна, те самите са много превъзбудени и чакат нещо да се случи. Съответно получаваме много голяма активност на лидерите, които се опитват да бутнат съществуващата власт, без да имат фактическа подкрепа. Като гледаш странните фигури в парламента, имаш усещането, че страната ври и кипи, а като погледнеш страната, нищо не се случва.

Андрей Райчев – Това означава ли, че не очаквате предизборна коалиция между Реформаторския блок, ГЕРБ и Яне Янев например?
– Като предизборна коалиция това не е възможно. Оставете го г-н Янев. Двете големи структури, които имат претенциите да са десни – Реформаторският блок и ГЕРБ, не могат да се съюзят преди избори, защото проектът на Борисов е смъртта на „сините“.

За избори въобще не знам дори защо говорим, когато не знаем кога ще бъдат те. Десницата полага усилия да бутне властта, но не успява. Ако ще пада правителството, то няма да падне по тази линия, а заради високите цени на тока и монополите. Ако Борисов и новият десен блок продължават със своите приказки, народът ще ги отсвири окончателно. Тогава Борисов няма никога да дойде повече на власт. От 1,5 млн. привърженици в момента Борисов има 900 000 души електорат, който намалява. Когато слезе под 500 000 избиратели, кое то ще се случи в обозримо бъдеще, ще престане да бъде толкова важен фактор за държавата.

– Какво означава „обозримо бъдеще“ за вас?
– В моите очи всичко зависи от резултатите, които политическите сили ще покажат на изборите за Европейски парламент догодина, тъй като това не са социологически изследвания, а реален вот. Тогава имаме три варианта. Вариант първи – статукво – ДПС и БСП да вземат половината от гласовете. На второ място, не изключвам да вземат повече от 50% и на последно място – да се провалят. При едно рязко спадане изборите за парламент ще са неизбежни. При статуквото вероятно няма да има сътресения в това управление, а при победа на БСП и ДПС те могат сами да си направят избори и Станишев да ги спечели. Това обаче зависи от зимата и от това как народът ще се изкаже, а за него няма да има значение дали Бойко Борисов искал да се върне на власт, защото ще си гледа само интереса.

Андрей Райчев и колегата му Кольо Колев в зората на демокрацията
Андрей Райчев и колегата му Кольо Колев в зората на демокрацията

– Има ли шанс Реформаторският блок да възкреси синята идея?
– Най-логичното обяснение за това, което се случи в политическото пространство, е, че десницата фалира.

В момента няма никакъв подем на хората, които бяха привърженици на подобен тип политика. В резултат на това получихме един поляризиран елит. До момента не сме имали подобен прецедент, тъй като поляризацията преди това течеше по цялата вертикала – тоест бяха поляризирани и лидерите, и средните хора, и електоратът на най-ниско ниво. Сега ляво-дясното напрежение тече само горе, в главата. Десните смятат, че са направили някакъв реформаторски блок, който ще свърши работа, а всъщност имат 6-7% подкрепа за евентуални парламентарни избори, което означава най-много за тях да гласуват 300 000 души. Те са много напрегнати, защото са свикнали да са водеща сила в страната, но не са.

– Способен ли е Георги Първанов да разбие Столетницата с нови леви проекти?
– Първанов е във вътрешнопартийна опозиция и просто си критикува лидера Станишев. В това няма нищо изненадващо, защото в БСП е имало винаги 2-3 вътрешни опозиции, които са силни, но това не е унищожило партията. БСП е сложен организъм в който вътрешната опозиция не разваля цялото, стига да не се излезе от рамките. Досега виждаме, че Първанов не си позволява това. Според мен Георги Първанов се върна в политиката и играе доста активно. Това е игра между двамата лидери – единият ще спечели, другият ще загуби.

Социологът е близък с шефа на БТА Максим Минчев
Социологът е близък с шефа на БТА Максим Минчев

– Трябваше ли Делян Пеевски да хвърли сам оставка като депутат, за да бъдат потушени бунтовете?
– Аз четох текста, който той написа и прати до медиите. Не мисля, че Делян Пеевски се бори за някакъв пост, а по-скоро, за а постигне своята рморална правота. От рсъда не може да има грешки или негрешки, защото той не е призован, за да доказва дали Пеевски е добър или лош, да доказва кое е добро за държавата и пр. Съдът е призован да каже технически депутат ли е този човек, или не е.

Много ми е неприятно, че Конституционният съд реши този казус с извънсъдебна помощ. Този орган не трябва да е политически, а технически. Да могат да отговорят има ли котка на масата, а не да ми разсъждават какъв цвят е тя и дали яде мишки. Друг въпрос е защо г-н Пеевски си причинява това защото той беше сатанизиран и изглежда лошо в очите на хората, а толкова лоши хора в действителност няма. В България през последните 24 години бяха сатанизирани по този начин много хора – Андрей Луканов, Жан Виденов, Йордан Цонев и още много други. Всички те са жертва на рязка негативна оценка, в която обаче народът е убеден. Господин Пеевски имаше същата съдба.

– Гледате ли „ВИП Брадър“ и как ще коментирате поведението на колежката си Мира Радева в Къщата?
– Това са лични неща. Аз не гледам телевизия въобще, не само „ВИП Брадър“. Аз нямам телевизор вкъщи.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *