Андрей Грива, трето поколение последовател на Дънов: Учението е нов прочит на християнството! ИНТЕРВЮ

Андрей Грива
Андрей Грива

  Андрей Грива е трето поколение последовател на Дънов и Бялото братство. Той е музикант по професия и работи в БНР. В братството е бил години наред ръководител на управителния съвет. Сега е говорител и се занимава с комисията за стопанска дейност.

– Г-н Грива, как възниква учението на Дънов?
– Създадено е в началото на миналия век, когато Учителя събира първите си трима ученици – Пеню Киров и Тодор Стоименов от Бургас и д-р Георги Миркович от Сливен. Д-р Миркович е първият български хомеопат, той е член на БАН, изключително известен в светските среди. Другите двама се подвизават повече в духовното пространство. По-късно в „Изгрев“ идва и княгиня Евдокия, която дори си прави вила тук. Тя слага бяла забрадка и започва да помага на сестрите в различните дейности. Това са години на войни.

Никога към княгинята не е имало специално отношение, а тя е била изключително фин човек и всички са я приемали много сърдечно, с добро разположение и уважение. Цар Борис III също живо се е интересувал от учението. Специално по отношение на политиката на България се е допитвал до Петър Дънов чрез Любомир Лулчев.

Петър Дънов
Петър Дънов

– Стигнало ли се е до лична среща между царя и Дънов?
– През една сурова зима от „Царска Бистрица“ царят е изпратил 9 коня да приберат последователите, които са били в Рила. Когато царят отива в своята резиденция, разбира, че горе има хора от братството и понеже е било мразовита зима, праща коне да ги вземат. Мисля, че това е единствената лична среща, която е имал с Петър Дънов. За други срещи ние не знаем, обикновено е имал кореспонденция чрез министри и други хора, които са поддържали връзка с Учителя.

– Как си обяснявате, че привържениците се увеличават?
– Във век на изключителен атеизъм и материализъм, на принципа на махалото, хората искат да намерят отговор на истински стойностни неща, а отговорите, които им дава съвременното аналитично мислене, логиката и т.н., не ги удовлетворяват. Учителят казва за българите, че това е много особен народ, който носи потенциал на много богата култура народ, който през всичките векове е опазил и съхранил частицата от Божественото.

Движението е привлекателно и за хора, които имат психическа празнина в себе си. От учението се интересуват също и тези, които имат здравословни проблеми или са претърпели житейска криза. Те много често се обръщат към духовното, за да намерят своето вътрешно кредо, на което да се уповават. При нас има и хора, които идват с чисто здравословен и прагматичен мотив. Те участват в паневритмията, изпълняват упражненията, правят медитация и се приобщават към Бялото братство, за да постигнат своето духовно равновесие, да намерят своя потенциал и да го изразят. Идеите на братството са свързани с насърчаване на творческия потенциал. Не случайно на територията на „Изгрев“ са домовете на едни от най-големите български художници, музиканти, писатели. Тук е събрана много силна плеяда творци и днес.

Последователи на Бялото братство се събират в Рила
Последователи на Бялото братство се събират в Рила

Има дълбока историческа приемственост – ако се приеме, че Балканите са един от олтарите на света, тук се раждат орфизмът на траките, цялата митология на олимпийските богове, богомилството и т.н.

– Кои са основните категории в учението?
– Любов, истина, правда, мъдрост, добродетел – Учителя ги е наричал божествена субстанция, фундамент, върху който изгражда цялото си учение. Тези добродетели са основополагащи и в това, което откриваме в християнските символи. Те са много по-стари и общочовешки. Всичко, което можем да отнесем в най-кратка форма за понятието бог, е любов.

В богатството на нашия език имаме две понятия – обич и любов и Дънов дава разликата. Казва, че любовта е от Бога към човека, а обичта е от човека към Бога и тя преминава през другите хора. Мъдростта извисява нашата интелигентност, истината ни предпазва от негативите на заблуждението.

Андрей Грива Учителят казва, че във всемирната история на човечеството има едно Бяло братство, което присъства невидимо – това са всички свети духове, всички хора, които са творци, които са направили нещо за другите, които са добродетелни, съзидателни.

– Секта ли е Бялото братство?
– Винаги сме почитали Христос, молитвите ни и цялото слово на Учителя е превъплъщение на текстове и цитати на Библията. Това е един нов прочит на християнството, но разбира се, има и някои неща, които го отличават.

– Кои например?
– Например идеята за прераждането, която не се възприема в сегашното ортодоксално християнство. Ние обаче зачитаме и другите религии, не ги игнорираме, не казваме, че са неверници, смятаме, че всеки народ има своя духовен път, който трябва да извърви и зад него стои един божествен промисъл.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *