Актьорът Владо Пенев: Ваня Цветкова беше приказно красива, като я видях, дъхът ми спря! ИНТЕРВЮ

  Снимките за третия сезон на криминалния сериал „Под прикритие“ по БНТ са под пълна пара. Сериалът е гледан от стотици хиляди. Инспекторът от ГДБОП Емил Попов пък се превърна в един от любимците на зрителите, нищо че прототипът му Валентин Цоновски не се ползва сред подчинените си с особено добро име. Владо Пенев, актьорът, който влиза в кожата му, има дълга кариера. Срещаме се на военния катер, провеждащ традиционната обиколка на участниците във фестивала „Любовта е лудост“ из Варненския залив.

– Ще оцелеете ли в третия сезон на „Под прикритие„, господин Пенев?
– Разбира се. Топ ченгето, което играя, е нещо като българския вариант на Супермен. Моят добър приятел и колега Деян Донков се шегува, че съм безсмъртен. Снимките вървят с голям ентусиазъм. В Бургас бяха заснети екшън сцени с хеликоптери, каквито досега не са правени за родна продукция.

Владо Пенев в "Под прикритие"

– Във филма „Аз съм ти“ обаче ви застреляха от упор.
– Опръскахме в кръв целия кабинет на Николай Василев. Вицето в правителството на НДСВ беше предоставил офиса си за снимките и всичко – от стените до тавана и мебелите – стана в червена боя. Там играя ролята на адвокат и едновремено с това довереник на стара дама, за която търси компаньонка.

В същото време той се оказва шеф на фондация за комуни за подкрепа на наркомани, основана от дамата, и точи пари от нея. Гаджето на компаньонката – актьорът Ованес Торосян, трябваше да ме застреля така, че да ми пръсне главата. Правихме доста дубъли, докато се получи. Филмът е на режисьора Петър Попзлатев, направен по незавършения роман на Димитър Димов „Роман без заглавие“-и „Адриана“ на дъщеря му Теодора Димова. Всичко трябваше да изглежда автентично. Затова останалите снимки бяха правени в резиденцията в Евксиноград с великолепния й парк, и на Ривиера.

Ваня Цветкова

– На щат сте в Малък градски театър „Зад канала“. В постановката „Златните мостове и секвоя“ като че ли имитирате Петър Берон. Той не ви ли се разсърди?
– Защо да се сърди? Това е художествен образ, който си измислих сам. Пиесата е на Константин Илиев с намесата на Бина Харалампиева. Става въпрос за изгубените в прехода. Играя бивш активист на промените, успял да се издигне в политиката до ранга на разпасан депутат. Изпадам в доста деликатна ситуация: след нощувка при млада любовница се озовавам заключен на стълбите гол и се налага да прибегна до услугите на една ексцентрична съседка – Василена Атанасова. Отстрани погледнато – гол депутат след нощ с млада любовница.

Докато работех върху образа, се сетих за френско-петър-бероновското „р“ и се научих да го изговарям перфектно. Това довежда публиката до сълзи от смях. Сега съм поотслабнал, но миналата година бях по-дебел и си тресях голите меса по много смешен начин. Не знам дали уважаваният от мен депутат и кандидат за президент Петър Берон е гледал спектакъла, но отчасти с негова помощ направих добра роля, за което му благодаря. Дори бях номиниран за наградата „Аскеер“.

Ваня Цветкова

– Истина ли е, че заради Ваня Цветкова сте станал актьор?
– С нея се запознахме на едно парти още като ученици. Ваня беше приказно красива девойка и гледайки я, дъхът ми направо спря. Тя ми сподели, че мечтата й е да стане актриса. Тогава за да й се харесам, без да мисля много, съвсем спонтанно й казах: „И аз!“. И сега страшно я харесвам и се радвам, че се снима отново в киното. Иначе в рода ми няма артисти. Никола Пенев – моят баща, е журналист във вестник „Земеделско знаме“.

– Клюката ви свързва и с Марта Вачкова.
– С Марта и сега сме много добри приятели. Излизаме заедно на кино и на театрални премиери. Даже участвахме в благотворителното издание на „Стани богат“ преди три години и спечелихме. С нея имаме много преживявания и смешни случки. Веднъж ми разби устата с шамар. На един от изпитите трябваше да разиграем кратко представление, част от което беше шамарът. Играхме влюбени. Трябваше да ме удари по-леко, но явно беше под голямо напрежение. След малко си, извадих едно много дребно парченце зъб от устата и тя даже си помисли, че доста внушително съм си изиграл ролята. После разбра какво е станало. Зъбът ми обаче така и така беше пред счупване. Нейният удар само помогна парченцето да падне.

Владо Пенев с Марта Вачкова

– Какъв е Владо Пенев в личния си живот?
– Не съвсем ординерен. Гледам на кафе и плевя ягоди Направих си истинска градина в центъра на София. Тя е като златен пръстен сред картофи, както се изразява Джек Лондон. На същата улица, малко по-надолу, навремето вадеха зъби. Днес обаче вместо паркинг направих великолепна градина. Тя се намира точно пред кооперация на ул. „Иван Вазов“. Свиха ми кактуса от злоба, понеже властта не могли да паркират мерцедесите си там. Тази сграда е доста стара, била е земеделска кооперация. Строена е паралелно със Софийската народна опера. Тази градината е многоцветна има много зеленина, това беше и моята цел. Трудно се поддържа и иска много грижи. Все едно имаш куче или дете, същото е. При цветята е доста по-притеснително, тях няма как да ги чуеш, те винаги си имат някакви проблеми. Цветето трябва редовно да се полива, редовно да се плеви, също трябва да се подкастрят и храстите край него.

– Защо го правите?
– Искам да дам пример. Обожавам София, тя е един от най-красивите градове на света. Аз съм го обиколил много и имам пълно право да го кажа. За огромно съжаление столичани са отвратителни – неуважаващи се, негрижовни. Обичат винаги да са част от някаква гадна общност, която да я водят като стадо овце. Нямам обяснение, защо прекрасният ни град се насели с такъв вид хора. Но очевидно това е съдба.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *