Затлъстяване – здраве и наднормено тегло

Затлъстяване е медицински термин за човек, който има прекалено много мастна тъкан. То е резултат от дневния енергиен прием на калории, който е по- голям от разхода на енергия.

zatlastyavane-zdrave

Организмът получава повече от това, което харчи, и трупа мазнини в мастните депа. Когато това натрупване е значително, човекът е в опасност от наднормено тегло и затлъстяване. Основният индикатор, който може да ни помогне, е изчисляването на индекса на телесна маса. Ако е повече от 30, говорим за затлъстяване.

„ТОП СИЛУЕТ СЛИМ“ – ЗА БЕЗКОМПРОМИСНО ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК

Има и други индикатори за наднормено тегло: обиколка на талия/обиколка на ханш, трябва да е по- малко от 1 при мъжете, и по- малко от 0, 85 при жените, тъй като мастната маса се разпределя по различен начин при мъжете и жените.

РАЗЛИЧНИ ТИПОВЕ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

При мъжете обикновено говорим за андроиден тип затлъстяване или затлъстяване в коремната област, тъй като мастните депа са съсредоточени в областта на корема. Затлъстяването е гиноидно, когато се намират основно в зоната на бедрата. То засяга и жените. Има наследствени фактори, които предразполагат към затлъстяване. Дете с родители със затлъстяване е в по- голям риск, отколкото дете със слаби родители.

Когато и двама родители са със затлъстяване, рискът е 80%. Обикновено се появява от фактори, zatlastqvaneсвързани с начина на живот. Начинът на хранене, качеството и съдържанието на храните са свързани с трупането на килограми. Трябва да добавим и застоелия начин на живот и липсата на физическа активност. Стресът и депресията могат да предизвикат наднормено тегло при хора, които компенсират отрицателните емоции с храна.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Ако имате затлъстяване, хранителният ви режим трябва да бъде съгласуван с лекар или хранителен специалист.

Важна част от програмата за отслабване е и движението. Минимумът е половин час разходка на ден. Затлъстяването води след себе си редица здравословни проблеми като диабет, холестерол, високо кръвно, сърдечно- съдови проблеми, двигателни проблеми и много други.

Наднормено тегло и затлъстяване. ВИЖ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/rAxyZ2zyYGQ

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *