Защо са полезни портокалите

Портокалът е сред най- любимите плодове на хората от всички възрасти. Освен че е много вкусен обаче, е изключително полезен за здравето. Това се дължи на съдържанието на определени хранителни вещества.

portokali

Портокалът има различни полезни свойства: нискокалоричен е, не съдържа наситени мазнини, нито холестерол, богат е на фибрата, наречена пектин. Пектинът е естествено разхлабително, така предпазва дебелото черво от въздействието на токсини. Освен това намалява нивата на холестерол в кръвта.

Като всеки цитрус, и портокалът съдържа много витамин С, който е мощен антиоксидант. Приема на достатъчно количество от витамини прави имунната ни система по- силна като я предпазва от свободните радикали. Така клетките се предпазват от увреждане. Витамин Сportokal усвоява други вещества, сред които желязото. Други антиоксиданти са различни флавоноиди и фитохимикали.

Цитрусът съдържа освен това витамин А, както и бетакаротени. Витамин А поддържа мембраните хидратирани, а кожата и зрението в отлична форма. Също така предпазва от рак на белия дроб и на гърлото. Няма странични ефекти, колкото и да ядете от тях.

От друга страна, съдържа различни витамини от група В – особено тиамин и фолиева киселина: витамин В6 произвежда хемоглобин, който транспортира кислород до клетките. Съдържа и минерали като калий и калций. Първият е полезен за сърцето и кръвното налягане. Калцият пък подобрява състоянието на костите. Ако имате непоносимост към лактоза, може да ядете портокали, за да получавате достатъчно калций.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *