Високо кръвно заради пътуване с МПС?

Според Националния статистически институт, средният българин всеки ден пътува средно по около 60 минути с някакъв моторно превозно средство (автомобил, влак, метро, автобус). Сумарно това прави повече от 360 часа за година – факт, който не може да бъде пренебрегнат, поне що се касае до здравето. Експерти разкриват как пътуването влияе върху психическото и физическото здраве на хората.

високо кръвно

Увеличава безпокойството

Нов доклад от Великобритания установи, че хората пътуващи повече от 30 минути на денонощие, има по – високи нива на стрес и тревожност. Начинът да се справите е лесен – просто слушайте хубава музика в колата или си пуснете интересен филм, докато се клатушкате с автобуса.

Чувството за щастие и удовлетвореност намалява

В същия доклад от Обединеното кралство се казва, че пътуващите по много хора не са щастливи и изпитват по – малко удовлетвореност от живота. Установено е, че щастието се потиска най – силно от пътуване в автобус.

Кръвното налягане се повишава

Притесненията, че закъснявате или неудобството от пиковия трафик, може да доведе до повишаване на кръвното налягане, дори и по принцип да е нормално. Някои пациенти дори стигат до треска с висока температура. За да избегнете това, просто тръгвайте по – рано.

Убива желанието за фитнес

Проучване в Тексас доказа, че хората пътуващи дълго, имат по – малко желание за двигателна активност и фитнес като цяло. Това е лошо, защото редовната тренировка е от решаващо значение за поддържане на сърцето и здравословното тегло.

Повишават се нивата на кръвната захар и лошия холестерол

Ако пътувате повече от 12 километра на ден, нивата на кръвната захар се увеличават драстично. Това от своя страна завишава риска от диабет. Внимавайте и с холестерола, защото той е предпоставка за развитие на сърдечни болести.

Депресия и безсъние

Продължителното пътуване към и от работа също така допринася за развитие на депресия, чувство за социална изолация и предизвиква безсъние. Най – удачното решение на тези проблеми е редовното посещение в залата за фитнес и правилното хранене.

Болки в гърба

Да прекарвате часове наред на неудобната седалка е сериозно изпитание не само за нервите ви, но и за вашите мускули и костната система. Тук отново могат да помогнат различните физически упражнения и тренировките по йога.

http://www.youtube.com/watch?v=xFFry5rvCo0

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *