Тренировка за ума

Тренирайте мозъка, за да запазите мисълта си свежа и чиста

Съвременната медицина се стреми да запази човешкото здраве както в детските години: килограмите, кръвното, холестерола. Докато за физическите части на тялото има написани черно на бяло решения, с мозъка работата не е толкова проста. С напредването на възрастта мисълта обичайно губи своята бързина и сила, но все пак има начин да поддържате ума си в добра кондиция.

умствени игри

Подобрете способността за запомняне

Едно проучване в САЩ доказа, че преодоляването на умствени предизвикателства може да засили способността на мозъка за запомняне. Достатъчно е веднъж на три месеца да заучавате текстове наизуст в продължение на две седмици. Йога тренировките също спомагат.

Спрете стреса

Стресът повишава производството на кортизол в тялото, а този хормон пряко засяга паметта и умствената дейност, защото намалява производството на невротрансмитери. Доказан начин за облекчение чувството на тревожност е медитацията. Не се стряскайте от тази дума, защото да медитирате е много по – лесно, отколкото изглежда. Забравете за всякакви мантри и други отвлечени източни техники. Просто седнете спокойно за няколко минути и се опитайте да върнете вътрешния си мир.

Хранене с вино

Пийте по една чаша червено вино всеки ден, за предпочитане е Мерло. Този сорт грозде има най – много ресвератрол, антиоксидант предпазващ невроните от увреждане. Черният шоколад също е богат на ресвератрол, достатъчни са по 50 – 100 гр. на ден.

Остани в клас

Абонирайте се за някой безплатен онлайн курс. Така не само ще научите нови и полезни за вас неща, но и ще стимулирате мозъка. А редовната мозъчна стимулация намалява риска от болестта на Алцхаймер и когнитивни увреждания с цели 62%. Просто учете.

Правете неща които не можете

Това ще помогне създаването на нови мозъчни връзки. Не се притеснявайте, ако не можете да пеете – продължавайте да опитвате отново и отново. Ако играта на шах предизвика чувство за кошмар и поражение – не се страхувайте да играете с нови и нови партньори. Отлично задание е и решаването на математически задачи – колко от вас могат да пресметнат наум 2534 / 13.54? Излизайки от вашата зона на комфорт, запазвате когнитивните си способности на 100%.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *