Трансмазнините причиняват депресия

transmaznini

Напоследък много се коментира темата за трансмазнините. Те са наситени мазнини, които унищожават артериите и се съдържат основно в храната, която се продава в ресторантите за бързо хранене, но не само в нея.

Множество изследвания доказват, че тези мазнини са свързани директно с появата на сърдечни заболявания, увеличават холестерола, диабета. Трансмазнините са под особено контрол в целия свят, но винаги трябва да проверяваме храната, която купуваме.

ТРАНСМАЗНИНИТЕ ВОДЯТ ДО ДЕПРЕСИЯ

Според нови изследвания, приема на трансмазнини увеличава риска от депресия. Но как се случва това?

Изследване от 2011 доказва по изключителен начин как трансмазнините причиняват депресия. Голяма група доброволци, които били наблюдаване, приемали големи количества трансмазнини. При 50% от участниците рискът от депресия бил много висок, дори да приемали минимално количество трансмазнини.

„ТОП СИЛУЕТ СЛИМ“ – ЗА БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

transmaznini-depresiya

Според учените, това се дължи на биологичните промени, които причиняват трансмазнините в тялото. Това са същите причини, които водят до сърдечни заболявания, затлъстяване и други подобни болести.

Трансмазнините намаляват нивата на HDL, известен още като полезен холестерол, и увеличават тези на LDL, наричан вреден холестерол. Причиняват възпалителни процеси, които могат да пречат на мозъчните невротрансмитери. Това засяга нивата на серотонин в тялото. Засяга директно настроението, като може да доведе евентуално до депресия.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ТРАНСМАЗНИНИТЕ

Те са изкуствени мазнини, които не се съдържат в натуралната храна: плодове, зеленчуци, месо, бобови и пр. Съдържат се в храната в ресторантите за бързо хранене, а също и в сладкишите, бисквитите, чипсовете, вафлите и пр. Пържената храна съдържа много трансмазнини.

ПО- ЗДРАВОСЛОВНИ АЛТЕРНАТИВИ

Зехтинът намалява вероятността да развиете депресия. Хората, които консумират поне 20 грама зехтин на ден, имат с 30% по- ниски шансове да развият депресия.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *